OL i Pyeongchang

Hele verden frykter krig i OL-regionen, men IOC tar det med ro: - Vi har ingen plan b

Situasjonen i OL-området Pyeongchang er mildt sagt spent, med nordkoreanske rakettoppskytinger og atomprøvesprengninger. Likevel fins det ingen alternative OL-planer.

(Dagbladet): Situasjonen rundt Kim Jong-un og Nord-Korea blir stadig mer alvorlig. Senest i forrige uke avfyrte det nordkoreanske regimet en langdistanserakett som gikk over Japan.

FLYALARM: I den japanske byen Hokkaido våknet innbyggerne til et varsel om å gjemme seg i kjelleren fordi Nord-Korea hadde skutt opp et nytt missil. Bildet viser den forrige missiltesten, 28.august i år, der missilet passerte over Japan og landet i havet. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB scanpix. Video: AP DV/CNN. Vis mer

Samtidig snakker regimet høyt om både å gjøre USA om til aske, og å senke Japan i havet.

Vinterens OL i Sør-Korea er bare 142 dager unna. Pyeongchang-OL skal arrangeres bare noen mil unna den nordkoreanske grensa, og de to koreanske naboene har fortsatt ingen formell fredsavtale seg imellom etter Korea-krigen på femtitallet.

På tross av den spente situasjonen, har ikke den internasjonale olympiske komiteen, IOC, et alternativ til Pyeongchang.

- Forberedelsene til Pyeongchang 2018 er i rute, og vi jobber veldig bra sammen med organisasjonskomiteen. We overvåker situasjonen i Korea veldig tett, men vi ser ikke noen grunn til å bekymre oss akkurat nå. Bare det faktum at alle nasjonale olympiske komiteer og regjeringer er positive til å arrangere lekene der, trygger oss på det. Derfor fortsetter vi forberedelsene, og er fullt og helt fokusert på å avholde suksessfulle leker i Pyeongchang i februar, skriver en talsmann for IOC i en epost til Dagbladet, og henviser til et intervju IOC-president Thomas Bach har gjort med IOCs egen tv-kanal, Olympic Channel.

Ingen plan b

I det intervjuet forsikrer Bach seerne om at hele verden garanterer for lekene i Sør-Korea, og at det ikke fins noen plan b.

- Ingen har uttrykt bekymring for gjennomføringen av OL i 2018, og det er ingen planer om å flytte det til en reservearena, sier Bach.

- Å snakke om en plan b ville være å sende feil signal. Vi appellerer til alle ansvarlige politikere i denne veldig vanskelige situasjonen, om at fred og diplomati må seire, fortsetter han.

Bachs OL-forsikringer er også det Olympiatoppen forholder seg til. I tillegg til IOC-forsikringene, bruker OLT Politets sikkerhetstjeneste som rådgiver i forkant av OL.

- Det er ingen som er spesielt urolige, det er retorikken som er intens, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø til Dagbladet.

- Vår plan er uansett å forholde oss til norske myndigheter og arrangøren, så vi bruker ikke så mye energi på om situasjonen skal forverre seg. Vi har god kontakt med PST, fortsetter han.

Umulig å flytte OL

Hos PST er de heller ikke bekymret for OL-arrangementet. Sammen med e-tjenesten utarbeider de en trusselvurdering for Olympiatoppen, og sender også med en egen sikkerhetsrådgiver med troppen.

- Vi jobber som om det blir OL. Det fins ingen annen plan enn det, sier seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen, til Dagbladet.

Det er sørkoreanske myndigheter som er ansvarlige for sikkerheten til gjester og deltakere i OL. Sikkerhetsoppbudet i forbindelse med et OL er formidabelt uansett, og derfor er ikke toppidrettssjef Øvrebø spesielt overrasket over at IOC ikke har en plan b.

- Jeg aner ikke hva en plan b skulle være. Det går ikke an å flytte et OL. Det er et så stort arrangement at det vil være umulig å ha en skyggeorganisasjon gående parallelt, og man kan ikke erstatte et OL med et kretsmesterskap, sier Øvrebø til Dagbladet.

- Med unntak av om det skulle bli en krigssituasjon, så blir det OL i Pyeongchang. Og blir det krig, reiser vi ikke, fortsetter han.

Det er med andre ord bare ett alternativ til vinterens OL, og det er å avlyse lekene fullstendig. Før den avgjørelsen eventuelt tas, er det mange instanser inne i bildet, forteller IOC.

MISSILSKYTING: Kim Jong-un og Nord Korea er offensive og aggressive om dagen, og i følge forfatter og Dagbladet-journalist Sun Heidi Sæbø bør trusselen tas på alvor. Vis mer

- Den internasjonale olympiske komiteen jobber også med eksperter som hjelper oss med råd om hver eneste utgave av lekene. Disse ekspertene har erfaring fra flere utgaver av lekene, og rådgir også IOC i prosessen med kandidatbyene. Dette kommer i tillegg til de analysene og den operative planleggingen som blir gjort av de lokale myndighetene i vertslandene. I tillegg har vi støtte fra andre interesserte sikkerhetsorganisasjoner i hele verden, skriver IOC-talsmannen til Dagbladet.