- Hele verden jakter på oss

Den russiske langrennsmanageren, Jurij Tsjarkovskij, avviser all kjennskap til bruk av NESP og EPO i den russiske troppen. Han hevder at laget blir forfulgt og misforstått. I morgen kan han miste en millionavtale med Sponsor Service.

Tre positive dopingprøver av Larissa Lazutina, Olga Danilova og Irina Baranova til tross, russerne står fortsatt hardnakket fast på at de positive testene skyldes en eller annen konspirasjon spesielt rette mot deres lag

- Hele verden driver en spesiell jakt på våre aktive. Det har blitt gjort mange feil, spesielt av antidopingbyrået WADA, de har vært ute etter å ta oss. Men jeg tror at dette er en prosess vi til slutt kommer til å vinne, sier Tsjarkovskij til Dagbladet.

I sjokk

Dagbladet møter den hyggelige og blide russeren på Oslo Plaza der de russiske løperne bor under Holmenkoll-rennene denne uka. Han snakker perfekt tysk, og framstår som relativt åpenhjertig i forhold til mange av sine kolleger, som stort sett ser i veggen og svarer på russisk når norske journalister spør.

- Det er vanskelig for meg å forstå hvordan du ikke kan ha noe kjennskap til at Larissa Lazutina og de andre har brukt doping?

- Jeg vet ikke noe om dette. Jeg er manager. Medisin er ikke mitt felt. Jeg var i sjokk da jeg hørte om Lazutinas test. Det var et sjokk for oss alle. Det jeg ikke forstår, er at dette er det eneste dere er opptatt av. Vi snakker aldri om at dere nordmenn jukser i Russland, men dere snakker hele tida om at vi jukser. Det er en skandale og en feil som gjør at russerne er tatt.

- Tror du andre nasjoner også jukser?

- Det vet jeg ikke. Vi snakker aldri om dette. Da jeg var i USA, snakket jeg med mange amerikanere, frivillige, politi, militære. Jeg synes alle er snille mennesker. Jeg snakker ikke stygt om dem.

- Men for laget og for deg må jo dopingsaken være vanskelig?

- Ja, det er mange netter jeg har ligget uten å få sove en time. Det er en trist og vanskelig situasjon og det har ikke vært lett.

Sponsorkutt

Torsdag er Tsjarkovskij kalt inn på teppet til Sponsor Service, som har sponset russerne helt siden 1990.

- Vi vil gå gjennom og høre med dem hvilke tanker de har, og om de har noen forklaring på den situasjonen som er oppstått. Vi ønsker ikke å bli forbundet med juksemakere, men trenger å gå grundig gjennom saken med russerne først, sier direktør Tom Berntzen i Sponsor Service til Dagbladet.

Tsjarkovskij er klar over at avtalen kan gå fløyten.

- Ja, men jeg engster meg ikke før dette møtet. Jeg har kjent Terje Bogen i mange år, og russisk langrenn har mye å takke ham for siden Sponsor Service gikk inn hos oss i 1990. Uten dem hadde russisk langrenn vært kaputt for lenge siden. Skulle Bogen velge å avslutte samarbeidet, vil jeg likevel takke ham for den jobben han har gjort for oss.

- Hvor mye penger er det snakk om?

- Jeg skal si deg én ting: For Norge ville de pengene vi har fått, bare vært luft, ingenting. Men vi greier oss godt med lite.