KOLLAPSET: 20-årige Helen Andersson falt sammen på trening med sin tyske klubb. En årvåken spiller fra herrelaget skjønte at det var noe alvorlig galt. Foto: Privat
KOLLAPSET: 20-årige Helen Andersson falt sammen på trening med sin tyske klubb. En årvåken spiller fra herrelaget skjønte at det var noe alvorlig galt. Foto: PrivatVis mer

Helen (20) kollapset på banen. Hjertet stanset i tolv minutter. - Kan takke en viss person for at jeg lever

Reagerte lynraskt på tribunen.

(Dagbladet): Lagkameratene trodde det var et epilepsianfall da Helen Andersson (20) kollapset under håndballtrening med sin tyske klubb Henstedt-Ulzburg.

Det viste seg å være en tolv minutter lang hjertestans - noe en 24-åring på tribunen var den eneste som oppfattet.

Nå takker svenske Andersson klubbkameraten Julian Lauenroth for at hun lever, forteller hun til Expressen.

- På vei for å drikke vann ramlet jeg overende. De sier jeg skalv, ristet, og de fleste trodde det var et slags epilepsianfall, sier Helen.

- Men da var det en gutt fra herrelaget der, han jobber som ambulansesykepleier, og han forsto med en gang at det var en hjertestans, sier hun.

Tolv minutter 24-årige Lauenroth satte igang hjerte-lungeredning umiddelbart, men situasjonen var dramatisk. Hjertestansen, som viste seg å skyldes en medfødt hjertefeil, varte i tolv minutter før ambulansepersonell kom til stedet og fikk hjertet i gang igjen.

- Jeg kan virkelig takke en viss person for at jeg lever. Det er takket være at han reagerte så kjapt at alt fortsatt er i orden, sier Helen Andersson til Expressen.

MÅNEDER: Etter hjertestansen i desember var det usikkert om Andersson kunne komme tilbake til håndballen, men i mars begynte hun å trene med laget. Foto: Privat
MÅNEDER: Etter hjertestansen i desember var det usikkert om Andersson kunne komme tilbake til håndballen, men i mars begynte hun å trene med laget. Foto: Privat Vis mer

Julian Lauenroth har siden møtt henne flere ganger og delt minnene fra den dagen.

- Han brukte mange timer sammen med meg på sykehuset også. Selv om dette er jobben hans til daglig, var det et sjokk for ham å oppleve det med noen han kjenner, sier den svenske jenta.

Tilbake på banen I mars fikk hun lov til å trene med lagkameratene igjen, etter flere måneders uvisse om hvorvidt hun noen gang kunne spille håndball på nytt.

- Det var virkelig fryktelig å høre at jeg kanskje ikke kunne spille mer, selv om det kanskje høres latterlig ut. Men jeg tok den beskjeden kjempetungt, sier Henstedt-Ulzburg-spilleren til Expressen.

- Følelsen når man da kommer tilbake er helt ubeskrivelig. Det er utrolig herlig, sier 20-åringen.

HELTEN: Andersson takker Julian Lauenroth for at hun er tilbake på håndballbanen - og tilbake i det hele tatt. Foto: Privat
HELTEN: Andersson takker Julian Lauenroth for at hun er tilbake på håndballbanen - og tilbake i det hele tatt. Foto: Privat Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.