Helene (18) fikk konkurrentene til å måpe

Helene Marie Fossesholm viste igjen hvorfor hun er regnet som norsk langrenns store framtidshåp da hun knuste alle på oppløpet under 10-kilometeren på Blinkfestivalen.

I EGEN KLASSE: Junioren Helene Marie Fossesholm var suveren på oppløpet under 10 km fellesstart langrenn kvinner i Sandnes.
Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
I EGEN KLASSE: Junioren Helene Marie Fossesholm var suveren på oppløpet under 10 km fellesstart langrenn kvinner i Sandnes. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpixVis mer

SANDNES (Dagbladet): Det var aldri tvil om hvem som var raskeste kvinne på rulleski i showrennet i gatene i Sandnes.

Helene Marie Fossesholm viste allerede på en innlagt spurt at hun hadde skumle planer, og på oppløpet var det ingen som var i nærheten av å matche 18-åringen.

Det er ingen tvil om at Norge har et nytt stortalent på gang i skisporet. De utenlandske konkurrente var voldsomt imponert av jenta som ennå ikke har debutert i verdenscupen.

- Gratulerer, du er så rask!, kom gratulasjonen fra en overveldet Krista Pärmäkoski etter målgang.

Selv var også Fossesholm strålende fornøyd etter å ha tuktet blant andre Pärmäkoski, Ingvild Flugstad Østberg, Ragnhild Haga. Nærmest var Anastasija Sedova og Maiken Caspersen Falla, som ble nummer to og tre.

- Det er utrolig deilig, det er et langt oppløp og jeg følte jeg gikk til ganske tidlig, så jeg var litt redd for at det skulle komme noen på slutten, men heldigvis gjorde det ikke det, sier Fossesholm til Dagbladet.

- Rå i hodet

Vestfossen-jenta var godt fornøyd med måten hun gjennomførte rennet på og mener det taktiske opplegget er noe hun kan ta med seg også til renn på vinterstid.

- Jeg tror jeg gikk ganske taktisk bra, det følte jeg i alle fall selv. Når man går rundt som det her er det viktig å ha noen krefter igjen på slutten. Du kan ikke brenne for mye i starten, sier Fossesholm.

- Det er utrolig morsomt, jeg hadde gledet meg mye til det rennet her. Samtidig vet jeg at det er til vinteren det gjelder, så det gjelder det bare å holde koken å stå på, fortsetter den blide ungjenta.

Blant tilskuerne var tidligere sprinttrener for herrene, Ulf Morten Aune. Nå er han ansatt i en rolle som landslagskoordinator, med oppsyn over utøverne på rekrutt- og juniorlandslaget.Tromsøværingen er meget imponert over det han har sett av Fossesholm, som fortsatt har to sesonger igjen Ssom junior.

Han trekker fram torsdagens knallharde motbakkerenn «Lysebotn opp», hvor Fossesholm forsøkte å henge på Ingvild Flugstad Østberg og kjempe om andreplassen fra start, som nok et eksempel på det som gjør Fossesholm spesiell.

- Jenta er rå. Ikke minst er hun rå i hodet. Hun bare bestemmer seg. Du så det på måten hun startet rennet på i går også. Det gikk jo nesten i dass der, men hun bare tenker at, ok, det er en ny dag i dag.

- Hun har det mentale som skal til for å nå helt opp?

- Ja, sier den tidligere sprinttreneren resolutt.

- Ikke overrasket

Til slutt ble det en åttendeplass, drøyt fem og et halvt minutt bak Johaug torsdag. I dag slo hun blant andre Maiken Caspersen Falla, i det som historisk har vært et godt renn for verdens- og olympiamesteren i sprint.

Falla sier hun er imponert, men ikke overrasket over nivået Fossesholm har inne.

- Hun er en tøff jente. Jeg vet som jeg har sett henne det siste året, så er det ingen overraskelse. Hun er jo også midt i sykkelsesongen, så jeg regner med at hun er i ganske bra form, med sterke bein og høy toppfart, så jeg er ikke overrasket, men det er imponerende, konkluderer Maiken Caspersen Falla.

Som Falla påpeker er Fossesholm også et uhyre lovende talent på terrengsykkelen. Til tross for imponerende resultat på rulleski, blir det ikke mye tid til dem den neste måneden for Fossesholm.

Om en snau måned er hun blant favorittene i junior-VM i terrengsykling i Mount St. Anne i Quebec-provinsen av Canada. Før den tid sykler hun også et større ritt i Østerrike tolv dager før juniormesterskapet.

- Etter Blinkfestivalen nå blir det å legge bort rulleskiene for en periode. Det blir for det meste sykkel i en drøy måned før junior-VM den 29. august. Alt fokus nå blir mot det, forteller Fossesholm.