Helgardert inn i framtida

Nils Johan Semb er den beste kandidaten til å videreutvikle Norge - hvis han vil det selv.

NILS JOHAN SEMBs første landslagstropp etter VM-kvalfiaskoen speiler hans egen situasjon i øyeblikket: En viss usikkerhet rundt framtida. 20-mannstroppen mot Bulgaria er en miks av unge, spennende navn og eldre, rutinerte herrer som vil være i midten av tredveåra neste gang Norge forhåpentligvis er i et sluttspill. I 2004.

Slik sett har Semb helgardert seg inn i framtida. Han har med alle de spillerne Dagbladet mener han bør bygge et nytt landslag rundt. Samtidig har han med alle dem vi mener burde vært vraket. Enten fordi de er for gamle i et framtidsperspektiv eller fordi de åpenbart er på karrieremessig hell.

Når Semb også på det sterkeste påpeker at Henning Berg er en viktig del av framtida, så etterlyser jeg litt av den dristigheten og kynismen landslagssjefen burde ha utøvet akkurat nå.

Men: Selv om troppen er en slags helgardering, så har Semb alle muligheter til å teste ut en ellever mot Bulgaria som virkelig kan være et skritt inn i framtida.

MYE AV DEBATTEN rundt landslagets spillestil og landslagssjefens kvaliteter er preget av naivitet og kortidshukommelse. La meg minne om følgende:

  • Det er 10 måneder siden Norge slo Spania i EM. Sportslig sett en bedre prestasjon enn triumfen over et hvilende Brasil i VM to år tidligere. I EM-generalprøven på Ullevaal slo Norge EM-finalist Italia.

Altså: For under et år siden tilhørte Norge den ypperste europaeliten.

Legg til at vi vant de sju siste kvalifiseringskampene på en overbevisende måte.

  • Norge var en vanvittig overtidsthriller unna kvartfinale i vårt første EM-sluttspill. Sportslig sett endte EM-sluttspillet skuffende, men totalinntrykket ble likevel bare en bekreftelse på Norges standard på hele 90-tallet:

Bedre enn de fleste, men ikke så gode som de aller beste. Slik var det også under Drillo - bortsett fra at vi aldri kom til EM med ham som sjef.

  • Etter EM hadde Norge ekstrem uflaks i de to første hjemmelandskampene. Selv om enkelte liker å latterliggjøre sjansetellerne, forteller disse tallene mye om en kamps karakter. En landslagssjef kan bidra sterkt til sjanseskapingen, men han kan ikke score målene. I de to nevnte kampene var Norge overlegne sjansemessig.
  • En rekke skader og forfall førte blant annet til en midtbanetreer mot Polen med til sammen 10 landskamper. En god trio bevares, men langt unna den internasjonale rutinen spillere som Mykland, Solbakken, Rekdal, Leonhardsen, Strand og Skammelsrud representerte.
  • Kombinasjonen av forfall, et naturlig generasjonsskifte og mye uflaks ødela Norges VM-sjanser.

Noen vil kalle det unnskyldninger. Jeg kaller det fullgode forklaringer. Dermed er det heller ingen grunn til å gjøre drastiske endringer.

  • Landslagets spillestil er den eneste riktige så lenge norske fotballspillere ligger langt bak ferdighetsmessig.
  • Og Nils Johan Semb er den beste kandidaten til å videreutvikle Norge - hvis han vil det selv.