Helland droppet ferien - og fortsetter storspillet

RBK-helten har scoret i seks kamper på rad.

Sarpsborg 08 - Rosenborg 0-2 (0-1)

SARPSBORG (Dagbladet): Rosenborg gikk til start vel vitende om at konkurrentene Stabæk, Vålerenga, Molde og Odd alle har avgitt poeng denne runden, og trønderne kunne skaffe seg en fem poengs luke på toppen av tabellen.

Umiddelbart virket ikke serielederen helt på plass fra start:

Først lot keeper André Hansen en ball gå over seg etter bare 45 sekunder, men ble reddet av Jørgen Skjelvik - som startet i RBK-midtforsvaret for snart russlandproff Stefan Strandberg, som var ute med skade.

Det var eneste forandringen RBK-trener Kåre «Bruttern» Ingebrigtsen gjorde fra laget som slo Vålerenga på Ullevaal stadion sist.

Burde scoret flere - Vi burde scoret flere mål, men jeg synes vi spiller bra i dag. Med så mange sjanser burde vi bare scoret mer, sier Mike Jensen til TV 2.

Det var Rosenborgs tiende seier på tretten kamper denne sesongen.

- Vi har et godt kollektiv, og gode enkeltspillere der som kan avgjøre kamper. Vi skaper mange sjanser, jeg synes vi vinner veldig fortjent her i dag, sier assistenttrener Erik Hoftun.

Nære selvmål På den påfølgende corneren headet stopperkollega Holmar Örn Eyjolfsson ballen neste i eget mål. Da var det så vidt spilt ett minutt i Sarpsborg, og kampen hadde fått en artig start.

Sarpsborg gikk til kampen med masse respekt for Rosenborg - og stilte i en stram 4-5-1-formasjon. Men selv om trønderne hadde mest ball, så var ikke vertene sene å be om å storme i angrep.

Det skal de ha.

Nærmest scoring de første 20 var uansett Rosenborg, hvor Tobias Mikkelsen, Mike Jensen og Pål André Helland kunne tegnet seg på scoringslista.

Sarpsborg utnyttet de overgangene som kom på et RBK som sto høyt, men flere gode muligheter ble spolert av at de løp i offside.

Trippelsjanse Neste store mulighet kom drøye halvtimen ut i kampen. Det var til overmål en trippelsjanse for RBK, hvor trønderne sto i kø for å score. Vertenes tippeligadebutant Habib Mohamed Bellaid fikk nikket ballen opp i tverrliggeren og ut.

På dette tidspunktet er det lov å si at Rosenborg burde ha ledet...

Men nå hadde de fått blod på tann.

Seks minutter før pause tråklet Rosenborg seg gjennom sentralt i banen. Fredrik Midtsjø spilte bredt til Pål André Helland, som gikk for skudd da de fleste trolig ventet innlegg.

Det var lurt, for ballen sneik seg rundt Sarpsborg-keeper Quentin Westberg og i mål. Trønderens og formspillerens sjette strake kamp med scoring.

I sitt livs form Helland gjorde et positivt innhopp i EM-kvalifiseringskampen mot Aserbajdsjan for en ni dager siden, hvor han var nære å bli norsk matchvinner. I etterkant av landslagspausen ble han - sammen med Alex Søderlund og André Hansen, men Helland viste seg på trening to dager tidligere enn han var ventet tilbake.

Dette er en gutt som bare vil spille fotball, og det er ikke rart når 25-åringen er i sitt livs form.

Scoringen i kveld var hans niende denne sesongen - hvilket er imponerende med tanke på at han bare spilte sin sjuende kamp fra start.

Helland har scoret i alle kampene han har startet i år.

Jensen doblet Andreomgangen i Sarpsborg hadde ikke samme underholdningsverdi, men ferdigscoret var det ikke ved pause.

Rosenborg doblet ledelsen i det 66. minutt etter flott kombinasjoner sentralt, som endte med at Mike Jensen fikk både plass og tid til å prikke inn 2-0 fra rundt 20 meter.

Et flott og godt plassert skudd.

Sarpsborg 08 kunne skapt ny spenning i kampen like etter, men Kristoffer Tokstad ble avblåst for offside da han ekspederte innlegget fra Amin Askar i mål fire minutter seinere.

Til orientering var det den kreative og spennende Tokstads femte offsideavblåsning i kampen.

Toppkamp neste Med nye tre poeng i kveld har Rosenborg altså skaffet seg en fem poengs ledelse på toppen av tabellen - og neste helg er det toppkamp hjemme mot Molde.

Vinner Rosenborg den kampen, så vil de være 14 poeng foran fjorårets dobbeltmester og da spørs det om ikke Rosenborg også har tatt et langt steg mot seriegullet i år.

Det spørs om ikke Kåre Ingebrigtsen hadde det i tankene da han tok av målscorer Pål André Helland ti minutter før slutt.

I KALASFORM: Pål André Helland (t.h) jubler etter å ha sendt Rosenborg i ledelsen borte mot Sarpsborg 08 i kveld. Jonas Svensson vil også være med på feiringen. Rosenborg vant kampen 2-0. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
I KALASFORM: Pål André Helland (t.h) jubler etter å ha sendt Rosenborg i ledelsen borte mot Sarpsborg 08 i kveld. Jonas Svensson vil også være med på feiringen. Rosenborg vant kampen 2-0. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix Vis mer