HELT: Pål André  Helland banket inn to mål i 5-2-seieren over Sarpsborg 08. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
HELT: Pål André Helland banket inn to mål i 5-2-seieren over Sarpsborg 08. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

Helland gjorde noe svært sjeldent i ellevilt sjumålsdrama: - Irriterende at vi ikke scorer mer

Stor underholdning på Lerkendal. 

Rosenborg - Sarpsborg 08 5-2 (1-1)

(Dagbladet): Pål André Hellands karriere har gått opp og ned. Tidlig ble han utpekt som et av Norges største talent. Blant annet rangerte Nils Arne Eggen Hellands venstrefot som en av Skandinavias beste allerede da kantspilleren var unggutt.

Etter noen tunge sesonger og en vekker i Byåsen, fikk Helland fart på sakene igjen i Hødd. Der brukte han venstrefoten til å hjelpe både seg selv og laget. Hødd vant cupgull og spilte Europa League, mens Helland fikk sjansen igjen i Rosenborg.

I fjor slo 26-åringen ut i full blomst og herjet for favorittklubben og var svært delaktig i Rosenborgs to gull. Han spilte seg også inn på det norske landslaget. I år har derimot skadeproblemene skapt stor frustrasjon.

Men etter å ha herjet med Island like før islendingene sjokkerte Fotball-Europa i EM, viste Helland at han er tilbake der han skal være. Blant annet scoret han med med en frisparkperle med venstrefoten mot Island. I kveld herjet han igjen.

SPENNING:  Pål Alexander Kirkevold og Sarpsborg 08 ledet 2-1 på Lerkendal, men tapte til slutt 2-5. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
SPENNING:  Pål Alexander Kirkevold og Sarpsborg 08 ledet 2-1 på Lerkendal, men tapte til slutt 2-5. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

Med venstrefoten satte han inn det første målet mot Sarpsborg 08 i kveld. 3-2-scoringen var derimot en helt unik perle - med høyrefoten. Perlescoringa, med feil fot, kom omtrent helt uten tilløp da Helland banket ballen opp i krysset og sørget for ny trøndersk jubel.

- Jeg bruker ofte å score mot Sarpsborg, helt siden tida i Hødd, sier Helland til TV 2.

På overtid kontret Mike Jensen og Elbasan Rashani inn 4-2 og 5-2. Selv om seieren til slutt ble med god margin, var kampen spennende helt til det 93. minutt.

- Det burde aldri ha vært spennende. Det irriterer meg at vi ikke scorer fem mål før Sarpsborg scorer to raske, sier Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen.

Effektive Sarpsborg

Etter 21 minutter kunne trønderne juble for en oppskriftsmessig ledelse. Som så mange ganger før var det Rosenborgs høyreside som gjorde det.

Jonas Svensson slo inn fra kanten. Mike Jensens heading havnet etter hvert hos Pål André Helland, som satte ballen enkelt i mål.

Helland og Fredrik Midtsjø hadde begge muligheter til å doble vertenes ledelse, men Anders Kristiansen viste gode takter i Sarpsborg-målet.

I stedet definerte Pål Alexander Kirkevold hva effektivitet er i fotballsammenheng. Da han omsider fikk sjansen til å avslutte, var headingen like perfekt som Kristoffer Tokstads innlegg. Dermed utliknet sarpingene til 1-1 på Lerkendal.

Resultatet stod seg til pause, men i minuttene etter hvilen tok det helt av. I det 48. minutt tok Sarpsborg 08 en svært overraskende ledelse på Lerkendal med to mål på tre avslutninger.

Sjokkerte Rosenborg

Sigurd Rosted hadde bare vært på banen i tre minutter da han headet inn 2-1-ledelsen med sin første touch på ballen i kampen.

Ledelsen varte imidlertid ikke i mange sekunder. Christian Gytkjær headet ballen i hånda til Matti Lund Nielsen i det påfølgende angrepet. Dommeren pekte på straffemerket, og dansken satte selv straffa i mål.

PANGSTART:  Rosenborgs PÂl André Helland scoret både 1-0 og 3-2-målet mot sarpingene.  Foto: Ned Alley / NTB scanpix
PANGSTART:  Rosenborgs PÂl André Helland scoret både 1-0 og 3-2-målet mot sarpingene.  Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

Og like etter, i det 53. minutt, jublet trønderne igjen. Nok en gang ble kampen snudd på hodet i løpet av få minutter. Hellands høyrefot er ikke like fryktet som venstreslegga, og bekymringen var ikke den største da trønderen ladet kanonen fra 25 meter uten tilløp.

Snuoperasjonen

Men landslagsprofilen fikk fulltreff. Ballen suste i krysset. Helland jublet. Det gjorde resten av Trondheim også. Rosenborg ledet 3-2.

Etter de spinnville minuttene roet kampen seg noe ned. Men tolv minutter før slutt var det like før gjestene slo tilbake. Det var fullt kaos i Rosenborgs femmeter etter en dødball, men Tore Reginiussen fikk til slutt ryddet unna.

Nærmere kom ikke Sarpsborg 08. I stedet punkterte Mike Jensen og Elbasan Rashani kampen til 5-2 gjennom to scoringer på overtid.