PÅ SIDELINJA: Pål André Helland måtte stå over begge kampene mot Ajax. Han er usikker på når han er tilbake. - Det kan ta fra to uker til seks måneder, sier han. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
PÅ SIDELINJA: Pål André Helland måtte stå over begge kampene mot Ajax. Han er usikker på når han er tilbake. - Det kan ta fra to uker til seks måneder, sier han. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB ScanpixVis mer

Rosenborg i Europa League

Helland om marerittet:
- Det er et sant helvete

Trondheim dirrer etter at Rosenborg kvalifiserte seg til Europa League. Storprofilen Pål André Helland (27) må fortsatt være på sidelinja.

TRONDHEIM (Dagbladet): - Helt fryktelig. Det er et sant helvete å se på, sier den høyre kantspilleren til Dagbladet.

Tre døgn har gått siden Rosenborg slo Ajax 3-2 og kvalifiserte seg til Europa League. Fredag formiddag var det trekning av gruppene i Monaco. Rosenborg samlet spillere og ansatte på toppen av hotell Scandic Lerkendal.

Fra lokalets storskjermer kunne de konstatere at motstanderne blir Zenit St. Petersburg, Real Sociedad og Vardar Skopje.

Akillesen

Helland er usikker på når han blir spilleklar igjen.

- Jeg sliter med akillesen. Lysken virker det som om jeg har fått orden på. Men det hjelper ikke når du har en rift i akillesen.

SKUFFET: Sesongen har ikke svart til forventningene for Pål André Helland. Foto: Ole Martin Wold / NTB Scanpix
SKUFFET: Sesongen har ikke svart til forventningene for Pål André Helland. Foto: Ole Martin Wold / NTB Scanpix Vis mer

- Når tror du at du er tilbake?

- Det kan ta alt fra to uker til seks måneder. Da regner jeg med at jeg treffer.

Helland måtte stå over begge kampene mot Ajax. Det er Europa-kvelder som dette han elsker.

- Du har fryktelig lyst til å bidra selv. Dette er kamper som betyr mye for utfallet av sesongen. Så kan du ikke påvirke selv. Dessverre. Det er enklere å spille enn å se på.

Stolt

Han fortsetter:

- Samtidig blir du stolt når du ser hva gutta presterer, og hvilken innsats de legger ned for dagen. Jeg vil ikke si at noen av kampene mot Ajax var maks prestasjoner. Men det som er stort, er at laget kom tilbake etter dårlige perioder. De tok seg i nakkeskinnet og snudde det. Dette vitner om en vanvittig karakter i laget.

Forsamlingen som fulgte trekningen fredag håpet nok på storlag som Arsenal, Milan eller Hertha Berlin. Derfor var stemningen behersket da de tre motstanderne ble lest opp.

Tøff trekning

Helland advarer mot at det blir lett å komme til sluttspillet i Europa League.

- Det var en tøff trekning. Det var ikke den beste gruppa vi kunne få, men kanskje den sportslig tøffeste utfordringen. Jeg håpet på en storkanon som klinger bra og fyller opp stadion. Arsenal, Austria Wien og Vitesse hadde vært fine lag, men det ble det ikke. Det ble Zenit, Real Sociedad og Vardar. Det er en utfordring vi gleder oss til å ta fatt på.

Første kamp spilles 14. september. Deretter går det slag i slag for et Rosenborg som fortsatt kan ta The Double i Norge.

Magisk

Sportslig leder Stig Inge Bjørnebye mener det var en magisk kveld på Lerkendal torsdag.

- Jeg har aldri vært så stolt av et fotballag, inkludert de lagene jeg selv spilte på, bemerker han.

STOLT: Sportslig leder Stig Inge Bjørnebye. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix
STOLT: Sportslig leder Stig Inge Bjørnebye. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix Vis mer

- Det går på at det relativt sett er en stor prestasjon i klubbens historie. Utviklingen har gått fort, og Rosenborg er små på viktige parametere. At vi klarer å være konkurransedyktige mot lag som har ti ganger mer enn oss i budsjett - og som selger spillere for milliarder - står det respekt av.

- Kan Rosenborg gå videre fra gruppespillet?

- Svaret fikk du torsdag. Det er ikke mange månedene siden Ajax spilte finalen i Europa League. Det ville vært snodig om vi ikke trodde at vi kunne gå videre.

- Fantastisk gutt

Helland er mektig imponert over Samuel Adegbenro, som avgjorde playoffen mot Ajax.

- Det er fantastisk hvordan han har kommet inn. Og han har vært bedre i kampene mot Ajax enn han har vært i Eliteserien. Det er en unik egenskap at du blir bedre jo bedre motstanderen er. Vi trenger spillere med x-faktor. Og så er han en fantastisk gutt. Han er både høflig og veloppdratt, og sklir fint inn i gruppa.

Neste utfordring blir Vålerenga i cupens kvartfinale søndag.

- Det har gått litt opp og ned for dem. Ronny Deila tok over et lag som var litt kjørt mentalt. Forhåpentligvis for dem hjelper det med ny stadion på Valle, sier Helland.