Helland stjal showet da Vålerenga inviterte til folkefest

- Mamma og pappa laget meg for slike anledninger.

• VIF - RBK 1-2 (0-0)

ULLEVAAL STADION (Dagbladet):  Landslagsuttatte Pål André Helland scoret to mål og viste fram ekstreme kvaliteter da Rosenborg vant toppkampen mot Vålerenga på Ullevaal stadion.

I løpet av fire minutter i begynnelsen av andre omgang chippet 25-åringen inn både 0-1 og 0-2, før VIF-innbytter Deshorn Brown reduserte for Kjetil Rekdals menn.

Mot slutten presset Vålerenga på for utligning, men trønderne holdt unna og befestet dermed plassen som Tippeligaens tabelleder.

- Jeg har sagt det før: Mamma og pappa laget meg for slike anledninger. Jeg elsker å spille foran mye folk og når det er mye blest rundt kampen. Kåre sa før matchen at denne kampen passet for meg, sier Helland til Dagbladet og gliser.

Folkefest Over 20 000 tilskuere hadde møtt opp på landslagsarenaen i ettermiddag. Sammen med Klanen og en hvit vegg av Rosenborg-supportere bidro de til å lage en nydelig ramme rundt oppgjøret.

Det var nummer tre i Tippeligaen som tok imot tabellederen. Vålerenga mot Rosenborg. Det var lag fra to av Norges største byer involvert. Det var et oppgjør norsk fotball ikke har vært bortskjemt med de siste årene.

Det var en «sekspoengskamp»: Hvis Vålerenga vant, ville de være á poeng med Rosenborg. Hvis trønderne seiret, ville de lede med seks poeng. Betydnignen var enorm.

Rekdals taktiske grep Da lagoppstillingene kom viste det seg at Rekdal hadde foretatt et overraskende valg. Venstre back Ruben Kristiansen var erstattet med Ivan Näsberg. Overfor C More forklarte VIF-sjefen byttet med at 19-åringen temmet Helland da lagene møttes på Lerkendal i fjor.

På Ullevaal i ettermiddag var det imidlertid klart allerede fra første duell at det ikke ville bli enkelt å stoppe Rosenborgs landslagsuttatte «sidespiss».

Helland herjet med Näsberg i samfulle 90 minutter. Før kvarteret var spilt var han også uhyre nær scoring, da et frispark fra 25 meter smalt i tverrliggeren.

Vålerengas plan var samtidig tydelig: De ønsket å nøytralisere Rosenborgs midtbanetrio. Christian Grindheim, Sivert Heltne Nilsen og Ghayas Zahid fotfulgte nærmest Mike Jensen, Ole Selnæs og Fredrik Midtsjø i førsteomgangen.

- God, gammeldags samhandling Det gjorde det tidvis utfordrende for trønderne i det oppbyggende spillet, men det var likevel aldri noen tvil: Rosenborg var best i alle spillets faser.

Og det gledet trener Kåre Ingebrigtsen.

- Det er dette vi jobber med. Det er god, gammeldags samhandling, som Nils Arne ville sagt det. Jeg er glad for at vi var tålmodige i første omgang, for vi spilte dem mer eller mindre i stykker etter hvert, sier Ingebrigtsen til Dagbladet og fortsetter:

- Vi har gledet oss i dagevis til denne kampen, for vi visste at det kom til å være en god del trøndere her. Vi hørte dem hele veien. Det var over 20 000 her. Og det er bra for norsk fotball.

Helland show RBK-sjefen måtte imidlertid vente til etter hvilen før uttelingen kom.

Klokka tikket mot 50 minutter da Selnæs fikk gjøre det han kan best: Avansere med ballen sentralt i banen og plukke ut medspillere på løp med utsøkte gjennombruddspasninger.

Denne gangen så han Helland true bakrom og fant ham med en hard markkryper. Resten av jobben tok Helland seg av. Med et retningsbestemt mottak stormet han mot mål, før han chippet ballen på frekt og effektivt vis over VIF-keeper Michael Langer på den neste berøringen.

- Pasningen til Ole er bare til å ramme opp. Jeg sa til ham i pausen at han skulle legge ballen mellom back og stopper, for backen begynte å komme mer og mer oppi meg. Pasningen er jo så bra som den overhodet kan bli. Han slår den perfekt på fot i rom til meg. Jeg klarer å holde meg på føttene og chippe den over, forteller Helland til Dagbladet.

Dermed hadde Helland scoret i sin femte kamp på rad. Jubelen var enorm. Men karen fra Kyrksæterøra ville ha mer.

Bare fire minutter senere utnyttet Helland at tre VIF-forsvarer ble dratt mot lagkamerat Jensen og gikk på løp inn bak. Flikken fra RBK-kapteinen var silkemyk, og denne gangen chippet Helland ballen over Langer på førstetouchet.

- Mike trekker på seg tre mann og slipper den med yttersida til meg. Det er ikke mange som gjør det der etter ham i Tippeligaen, sier Helland.

Brown skapte kaos I minuttene som fulgte etter 0-2-scoringen var Vålerenga i ferd med å gå fullstendig i oppløsning. Alexander Søderlund hadde alene to gode avslutninger som begge kunne gått i mål, men som Langer avverget.

Rekdal innså fra sidelinja at han måtte foreta seg noe. Valget falt på Brown til fordel for en anonym Daniel Braaten. Den jamaicanske spissen er kjent for sin enorme fart, men i det 64. spilleminutt brukte han hodet da han stanget inn 1-2 for Vålerenga.

Plutselig var hovedstadslaget tilbake. Og kampen endret karakter. Men selv om hovedstadslaget presset på for utligningen, holdt trønderne unna.

Det betyr at Rosenborg leder serien med seks poeng, før tabelltoer Stabæk spiller i morgen. Vålerenga ligger også seks poeng bak, på 3. plass.

- Det er utrolig deilig. Det føltes litt som om vi spilte på hjemmebane, for det var trønderne man kunne høre best. Dette vitner om at vi er et veldig bra lag. Det viser hvor langt vi har kommet når vi reiser hit og vinner på bortebane, sier Helland før han spøkefullt legger til:

- Jeg håper botsjefen i Vålerenga har notert bot. Scoring på chip står i alle fall på botlista i Rosenborg.

Reagerte Etter kampen reagerte imidlertid VIF-trener Kjetil Rekdal på en takling på Rasmus Lindkvist innenfor RBKs sekstenmeter.

- Det er sjukt at dommeren ikke får med seg den. Det er nærmest et drapsforsøk sier Rekdal til Dagbladet.

Han forstår ikke hvordan dommeren ikke kunne få med seg situasjonen.

- Men jeg vil ikke ha noe fokus på det nå. Vi tapte kampen fullt fortjent. Vi er for unøyaktige og slurver for mye, sier Rekdal.