LAVERE DIVISJONER: Pål André Helland mener norske eliteserieklubber bør se mer mot spillere i lavere divisjoner i Norge. Foto: Bildbyrån
LAVERE DIVISJONER: Pål André Helland mener norske eliteserieklubber bør se mer mot spillere i lavere divisjoner i Norge. Foto: BildbyrånVis mer

Pål André Helland skaper scouting-debatt

Hellands oppgjør med norske speidere: - Jeg skjønner det ikke

Pål André Helland ber norske eliteserieklubber se mer mot lavere divisjoner når de jakter forsterkninger. Lars Tjærnås kjenner seg ikke igjen i kritikken. Stig Torbjørnsen er helt uenig.

LERKENDAL (Dagbladet): Ranheims eventyr i 2018 - med en knallsterk 7. plass i Eliteserien i en sesong hvor de lenge var med i medaljekampen - skaper debatt.

Lagets kollektive og individuelle prestasjoner har fått andre eliteserieklubber til å få opp øynene for Ranheim-spillerne. Blant annet har serietoer Brann hentet Christian Eggen Rismark og signert Kristoffer Løkberg fra og med neste sesong, mens Rosenborg gjorde et framstøt på Mads Reginiussen i sommer.

Rosenborg-profilen Pål André Helland synes det er rart at ingen har oppdaget disse spillerne før, og at Ranheim-essene fikk spille så mange sesonger på nivået under Eliteserien før de sammen klarte å rykke opp og kjempe i toppen i den norske toppdivisjonen.

- Jeg er overrasket over at ingen har hentet dem før. At ikke norske klubber ser mer mot 1. og 2. divisjon og speider der, skjønner jeg ikke. Det finnes spillere som er gode nok for å gå inn å spille i Eliteserien derfra. Man trenger ikke å hente dyre utlendinger når man finner spillere i lavere divisjoner som er like gode og koster mye mindre, sier Helland til Dagbladet.

BLE IKKE OPPDAGET: Makhtar Thioune spilte flere sesonger på nivået under ELiteserien før han ble hentet til Molde. Der gikk han rett inn og herjet i Eliteserien.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix
BLE IKKE OPPDAGET: Makhtar Thioune spilte flere sesonger på nivået under ELiteserien før han ble hentet til Molde. Der gikk han rett inn og herjet i Eliteserien. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix Vis mer

- Det ser vi kanskje mer og mer nå med Ranheims prestasjoner. De har virkelig slått bra fra seg, selv om de nesten ikke hadde noen spillere med eliteserieerfaring før denne sesongen, bortsett fra Øyvind Storflor.

Gull i lavere divisjoner

Helland spilte selv i flere sesonger i 2. og 1. divisjon for Hødd, Byåsen og Ranheim før han tok Eliteserien med storm da han fikk en ny sjanse i Eliteserien. Av tidligere lagkompiser i Hødd har også spillere som Eirik Ulland Andersen, Adama Diomandé, Sivert Heltne Nilsen, Ørjan Håskjold Nyland og Fredrik Aursnes gjort det samme.

En spiller som Makhtar Thioune spilte flere sesonger for Sarpsborg da de var i 2. og 1. divisjon før han ble hentet til Molde i 2009 og gikk rett inn og var Eliteseriens beste spiller. Kim Ojo spilte tre sesonger i Nybergsund før angivelig Atlético Madrid var interessert og deretter Brann hentet ham med stor suksess til Bergen.

Moa Abdellaoue bøttet inn mål i 2. divisjon for Skeid før han ble hentet til Vålerenga som 22-åring og ble raskt klar for både landslaget og Bundesliga. Også Erik Huseklepp spilte i 2. divisjon, for Fyllingen, til opp i 20-årene før han tok steget.

Ser mer mot 2. divisjon

LANG TID: Det tok tre år før Kim Ojo fikk sjansen i en større klubb enn Nybergsund. Foto: Marit Hommedal / Scanpix
LANG TID: Det tok tre år før Kim Ojo fikk sjansen i en større klubb enn Nybergsund. Foto: Marit Hommedal / Scanpix Vis mer

Likevel kjenner ikke Lars Tjærnås, speider i Vålerenga, seg helt igjen i kritikken til Helland.

- Jeg kan bare snakke for oss selv. Vi ser samtlige kamper i norsk OBOS-liga og 2. divisjon. Noen av kampene er det flere som ser. For oss er Norge det klart viktigste målet å ha oversikt over, sier Tjærnås til Dagbladet.

- Vi kan bli bedre, vi også. Men inntrykket mitt er at både vi og flere andre nå gjør en klart grundigere jobb der enn før. Og årsaken er at det helt klart er noen spillere som kan steget opp fra eksempelvis nivå tre til Eliteserien og ta nivået greit.

- Det er det mange eksempler på. Det gjelder bare å finne de som ikke bare er gode nok, men også har de egenskapene en leter etter i posisjoner en har behov. Da kan det bli riktig både for klubb og spiller, mener Tjærnås.

- Ser man vesentlig mer mot OBOS-ligaen og 2. divisjon nå enn for eksempelvis ti år siden?

- Ja, det er jeg ganske sikker på. Det gjelder både oss og flere andre, tror jeg.

- Skyldes det svakere økonomi eller erkjennelsen av at det finnes nok av gode spillere i lavere divisjoner?

- En kombinasjon, men mest det siste. Det er ikke nødvendigvis billig å hente fra Norge heller, presiserer han.

- Helt uenig

Fotballspeideren Stig Torbjørnsen støtter ikke Hellands budskap.

- Jeg er helt uenig. 17 av 25 Ranheim-spillere har tidligere vært i RBK. I min bok er det systemet og ikke enkeltspillere som har tatt Ranheim dit de er i dag, sier Torbjørnsen til Dagbladet.

- Sarpsborg 08 er et eksempel på en klubb som har vært dyktige til å finne gode spillere fra lavere divisjoner, men det er vanskeligere enn tidligere, på den tiden da Vålerenga kunne hente spillere fra Bøler, Kjelsås og Grorud i 4. divisjon, på 80-tallet. Det er ikke mulig nå. Avstanden blir større og større mellom divisjonene.

- Svært mye har skjedd

Torbjørnsen er klar på at tidene har forandret seg vesentlig bare de siste årene.

- Nå blir de største talentene oppdaget og hentet av de beste klubbene når de er 14, 15 og 16 år. Før ble man i sine lokale klubber til man var over 20 år. Verden er forandret. Svært mye har skjedd de siste 5-6-7 årene. Det er omtrent umulig å finne spillere på aldersbestemte landslag som ikke allerede er hentet til toppklubber. Vi ser den samme tendensen i utlandet, sier fotballspeideren.

- Rosenborg er så totaldominerende at de nok har god kontroll på sitt nærområde. 17 av Ranheims spillere har vært i Rosenborg. Det er klart at en og annen kan glippe, men i dag blir de største talentene i tidlig alder plukket ut på regionslag og aldersbestemte landslag. Da skal det veldig mye til for at talentene glipper. Når det er sagt, kan det så klart skje at de som velger hvem som skal satses på, kan ta feil.