KAN ENDRE LANDSLAGSSAMMENSETNINGENE: Pål Andre Helland kan tilføre landslaget sårt tiltrengt målfarlighet. Det kan gi overraskende endringer i landslaget, skriver Morten Pedersen.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
KAN ENDRE LANDSLAGSSAMMENSETNINGENE: Pål Andre Helland kan tilføre landslaget sårt tiltrengt målfarlighet. Det kan gi overraskende endringer i landslaget, skriver Morten Pedersen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

- Hellands suksess for Rosenborg gir Norge ny landslagskaptein

Morten P forklarer hvorfor.

LILLESTRØM (Dagbladet): Rosenborgs håndtering av tabelltopp og Lillestrøm uten Frode Kippe på Åråsen var en ren formalitet. Og ganske pinlig for hjemmelaget. 0-5 forteller alt om et nedsolgt hjemmelag som skal være glad for poengene de har (24), og om et bortelag som har bestemt seg for seriegullet. Men så enkelt er det ikke å ta avgjørelser som norsk landslagstrener.

Og jo bedre en helt spesiell RBK'er gjør det, jo vanskeligere blir det.

PER-MATHIAS HØGMO kom til Åråsen for å bli enig med seg selv om at Ole Selnæs fortjener en plass i A-landslagstroppen og at han kan bli mannen som fjerner mye av slurvet og de mange balltapene på Norges midtbane. Akkurat den problemstillingen, fordi Rosenborgs midtbaneanker forlot kampen med sitt litt kroniske hofteproblem allerede etter atten minutter, må plasseres på vent. Men det som derimot må adresseres umiddelbart er kvaliteten og treffsikkerheten rundt venstrebeinet til Pål Andre Helland.

Og hva det kan tilføre Norge.

PÅL ANDRE HELLAND kom til Åråsen med scoring hvert 80. spilte tippeligaminutt, og mål/målgivende hvert 56. Etter 39 minutter, etter å ha vært relativt iskald under stram og tett oppvartning ute på høyrekanten, dæljet han inn 0-1 fra distanse. Og fem minuter senere fulgte han opp med målgivende til Rosenborgs andre scoring.

Etter 0-0 mot både Sverige og Aserbajdsjan i juni kan ikke Høgmo overse slike egenskaper.

HOLDER HELLAND SEG skadefri bør han stå først i køen for en plass på Norges høyreside når vi møter Bulgaria i Sofia 3. september. Det vil gi Høgmo en helt spesiell problemstilling. En problemstilling han nok skulle ønske han kunne sluppet. For samtidig som han selvfølgelig er henrykt over Pål Andre Hellands frekkhet og ekstremt effektive venstrebein, for ikke å snakke om alt det kan tilføre et ganske blodfattig norsk lag, er jeg ganske sikker på at det vil gjøre litt vondt også.

Fordi det vil bety at Per Ciljan Skjelbreds tid som landslagskaptein nok er over.

HØGMO VALGTE SKJELBRED fordi han så spillerens lederegenskaper i et ungt lag, og fordi han trodde spilletiden i Tyskland ville gjøre gutten bedre. Det har ikke slått til på landslaget. Det blir dessverre for mye på tvers og bakover. Parallelt i Per Ciljan Skjelbreds tid som kaptein har Mats Møller Dæhli på motsatt kant med få unntak vært Norges beste spiller. Og blir Freiburg-spilleren klar og har et par seriekamper i 2. Bundesliga før vi reiser til Bulgaria, bør den plassen være hans.

At Helland bør få sjansen fra start på den andre kanten har jeg allerede argumentert for.

SKJER DET IKKE i Bulgaria, fordi det er for tidlig for MMD, vil det skje i løpet av høsten. Tror jeg. Først og fremst fordi Pål Andre Helland synes å ha kommet for å bli. Dernest fordi Mats Møller Dæhli sansynligvis vil komme tilbake sterkere, frekkere og modigere enn noen gang før i sin korte landslagskarriere. Og derfor vil det ikke være noe nederlag eller innrømmelse av feil om Høgmo velger ny kaptein.

Det vil bety at Norge er blitt litt bedre.