Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Utestenger WADA all russisk idrett?

Helleland ble lurt

Nye avsløringer viser at Linda Hofstad Helleland nok valgte feil taktikk som visepresident i WADA. Hun kunne bare latt russerne lure seg selv.

BOMMET I KRITIKKEN: Linda Hofstad Helleland mente at de fleste andre enn henne selv ikke holdt mål i kampen mot doping. Etter WADAs siste avsløringer av russisk svindel, gir ikke nødvendigvis boka hennes det sanneste bildet av det som skjedde bak kulissene i Verdens Antidopingbyrå. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix
BOMMET I KRITIKKEN: Linda Hofstad Helleland mente at de fleste andre enn henne selv ikke holdt mål i kampen mot doping. Etter WADAs siste avsløringer av russisk svindel, gir ikke nødvendigvis boka hennes det sanneste bildet av det som skjedde bak kulissene i Verdens Antidopingbyrå. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

FORLEDEN kom Linda Hofstad Helleland med bok om elendigheten i de innerste sirkler i internasjonal idrett. På NRK Dagsrevyen og i de fleste store norske medier ble boka «Ren idrett, skittent spill», uten plagsom refleksjon, lansert som et knusende oppgjør med de som til daglig styrer den globale kampen mot doping.

Særlig WADA-president Craig Reedie fikk gjennomgå. Linda levnet ikke ham mye ære, og budskapet om vår egen fortreffelig ble brettet ut. Nesten bare NRK var flinke til å hente inn motstemmer. Likevel var stemningen her hjemme ikke til å ta feil av. Som vanlig var det jo Norge som visste best......

Slik ser det ikke ut i dag etter at WADA har publisert sensasjonelle deler av rapporten som forteller hvordan russerne på nytt har forsøkt å lure resten av idrettsverdenen:

  • Nå spreller Russland i WADAs felle.

Ved tålmodig å lirke ut russernes eget datamateriale fra det famøse dopinglaboratoriet i Moskva, har WADA til slutt skaffet seg mye bedre bevis på at dette er et idrettsfolk med kultur for å jukse.

Ett år etter at Linda Hofstad Helleland krevde en umiddelbar utestengelse av Russland fra all internasjonal idrett, er det hennes utskjelte motstander Craig Reedie som kan triumfere.

Om da WADA-styret på sitt avgjørende møte 9.desember virkelig gjennomfører de foreslåtte straffetiltakene.

EKS-VISEPRESIDENT Helleland var såvisst ikke alene om å være forbannet da WADA hentet inn Russland fra kulden i fjor under forutsetning av at russerne måtte levere fra seg alt dopingmaterialet. De vestlige antidopingorganisasjonene støttet henne fullt ut. Det gjorde forøvrig også jeg her i Dagbladet.

Dengang var dette standpunktet nok både etisk og politisk riktig. Men sluttresultatet kan bli bedre med den langsomme løsningen flertallet i WADA valgte.

På den tida ble Craig Reedie latterliggjort i hjemlig presse. Det ble heller ikke artigere for WADA-presidenten utover vinteren da russiske myndigheter så ut til å leke med ham. Fristen for å gi ut dette datamaterialet ble stadig forskjøvet.

er det lett å se at det ikke var noen lek. WADAs dataeksperter har offentliggjort detaljene som viser at russiske sportsmyndigheter jobbet hardt helt opp til overleveringen med å manipulere dataene sine.

Det viste seg å være en for vanskelig oppgave. Russerne forsøkte å få vekk hundrevis av gamle positive prøver, samtidig som de trikset med sikkerhetssystemene. Det gjaldt å skjule svindelen. Dataene måtte framstå som autentiske.

Det gjorde de til slutt såvisst ikke.

DET er disse siste avsløringene som gjør det så vanskelig både for WADA-styret og IOC å holde russerne i varmen, selv om juks har vist seg å være ferskvare i internasjonal idrett.

Russland var egentlig på full fart tilbake i OL til tross for at de knapt har innrømmet noen feil. Nå må IOC-president Thomas Bach kanskje nøye seg med å ønske russiske enkeltdeltakere velkommen.

Selv for en sann Russlandsvenn som ham blir det verre å stå med Putin på ærestribunen i Tokyo-OL til sommeren.

SELVE det nymanipulerte datamaterialet har altså klistret Russland til svindelen. Der Linda Hofstad Helleland og vi andre i fjor høst mente at det holdt med tålmodighet, fikk ironisk nok Craig Reedie og de andre mer diplomatisk anlagte rett. I hvert fall rent juridisk.

Det burde ikke vært nødvendig med nye bevis, men de russiske myndighetene sørget likevel for at de ble levert. Stort verre kan du ikke gjøre det for deg selv.

HVA konsekvensen blir for de enkelte russiske idrettsstjernene er fortsatt uavklart.

Forslaget til WADA-styret fra den uavhengige spesialkomiteen (Compliance Review Committee) ledet av den anerkjente britiske juristen Jonathan Taylor, lister opp ulike krav for kontroll i såkalte «major events»; altså regionale mesterskap, VM eller OL. Om disse kravene også skal gjelde verdenscupene, synes usikkert.

I verste fall kan de enkelte idrettene operere med forskjellige sett av etiske standarder for russiske utøvere i verdenscup og mesterskap. Det høres ganske tåkelagt ut.

Men nå har vi muligens fall lært at det finnes andre veier ut av doptåka enn den raskeste som vi nordmenn ville gå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!