«Hellig» skog fjernet foran 2018-OL. Miljøvernere raser

Pyeongchang.

Miljøvernere raser etter at en 500 år gammel «hellig» skog er hogd ned for å huse fartsdisiplinene i alpint under vinter-OL i Pyeongchang om tre år.

Ifølge Aftonbladet ble Mount Gariwong valgt ut som eneste alternativ til å huse fartsstjerner som Kjetil Jansrud og Lindsey Vonn under 2018-OL. Problemet er at stedet av mange sørkoreanere regnes som hellig, på grunn av stedet historiske betydning under Chosun-dynastiet.

På 1400-tallet skal den daværende regentens egen ginseng ha vokst på det «kongelige og hemmelige fjellet». Så sent som i fjor var området et naturreservat. Siden 2014 er 58.000 trær blitt hogd i skogen, som også skal være hjem for flere utrydningstruede dyrearter.

OL-arrangøren har lovet å plante 1200 nye trær etter OL, men miljøvernere og kritikere mener en heller burde brukt skibyen Yongpyong også til utforrennene. Enkelte mener det er en umulig oppgave å sette Mount Gariwong tilbake i opprinnelige stand.

Arrangørkomiteen avviser klagene, og viser til IOCs strenge regler der en utforbakke skal ha fallhøyde på 800 meter fra start til mål. Greenpeace USA reagerer: «Å, nei. OL-arrangøren i Sør-Korea har ødelagt en 500 år gammel skog for å lage en skibakke».

Ifølge The Guardian har arrangøren prøvd å gjøre inngrepene i skogen mindre enn først planlagt ved at 23, ikke 33 hektar, er blitt avvirket.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram