Hellner mener Northug skulle fått strengere straff

- FIS tør ikke å følge reglene, sier svensken.

- DÅRLIG GJORT: - Det var dårlig gjort, han gikk jo over hele bredden, sier Marcus Hellner til Adresseavisen om Petter Northugs oppførsel i går. Foto: Jens Meyer, AP/Scanpix
- DÅRLIG GJORT: - Det var dårlig gjort, han gikk jo over hele bredden, sier Marcus Hellner til Adresseavisen om Petter Northugs oppførsel i går. Foto: Jens Meyer, AP/ScanpixVis mer

(Dagbladet): FIS vurderte å straffe Petter Northug langt strengere enn de faktisk gjorde etter gårsdagene etappe i Tour de Ski.

Northug ble fratatt de 15 bonussekundene han vant i en spurt i går etter å ha sperret sveitsiske Dario Cologna og svenske Marcus Hellner.

- Juryen vurderte to ulike straffer, enten den han fikk på 15 sekunder, eller at han skulle få samme tid som sistemann pluss et sekund, sier renndirektør Jürg Capol i FIS til Adresseavisen.

Det siste alternativet ville gitt Northug en straff på omkring fem minutter. Capol sier at juryen straffet nordmannen på eget initiativ, og før det kom protester fra andre nasjoner.

- Slikt gjør vi ikke Grunnen til at de falt ned på den mildeste reaksjonsformen, var at Northugs stenging av konkurrentene ikke fikk betydning for sluttresultatet, kun den innlagte spurten.

- Petter blokkerte de andre løperne, det så vi alle. Slikt gjør vi ikke i denne idretten. Vi skal følge regelverket, sier Capol.

Northug reagerte med å beskylde det internasjonale skiforbundet for å være partiske.

- De (FIS) har tydeligvis bestemt seg for at Dario Cologna skal vinne Tour de Ski. Jeg synes det er komisk at de tar fra meg sekundene etter å ha sett det på video, sa nordmannen.

- Tør ikke bruke reglene Sveriges sammenlagtkandidat Marcus Hellner mener tvert imot at FIS lar konkurrenten slippe billig.

- Problemet ligger hos FIS, at de ikke tør å følge reglene. Det Petter Northug gjorde er i mot reglene og reglene skal jo følges. Leser man i boken, så skal det være mye hardere straff. Jeg synes at hvis FIS skal ha en regelbok, så skal den følges, sier Hellner til Adresseavisen.

Han karakteriserer måten Northug gikk på som «dårlig gjort».

- Skal holde linja Både Dario Cologna og tsjekkiske Lukas Bauer, som også følte seg hindret av Northugs oppførsel, sa klart fra til trønderen hva de mente etter målpassering.

- Man skal holde linja og ikke veksle spor hele tida, sier Cologna til TV 2. Han ønsker ikke å utdype hva han sa til Northug.

Bauer innrømmer å ha vært sint, men vil heller ikke si eksakt hva han sa til Petter.

- Jeg sa noe til ham i målområdet, men jeg vil ikke si noe gjennom media. Jeg falt fra andreplass i bonussekunder til fjerde, og jeg var sint, sier Bauer.