Hellner savner erkefienden Northug

«Mannen på speilet» er storfavoritt lørdag.

SAVNER NORTHUG: Marcus Hellner skulle ønske Petter Northug hadde vært frisk nok til å gå i Gällivare. Foto: ARNT E. FOLVIK
SAVNER NORTHUG: Marcus Hellner skulle ønske Petter Northug hadde vært frisk nok til å gå i Gällivare. Foto: ARNT E. FOLVIKVis mer

Marcus Hellner (24) skulle helst sett at «erkefienden» Petter Northug (24) hadde vært på startstrek i Gällivare.

Hellner er storfavoritt til å vinne sesongens første verdenscuprenn i langrenn, akkurat som han gjorde på hjemmebane i Gällivare for to år siden.

Northugs kropp er ennå ikke konkurransedyktig, og trønderen er ikke med i Gällivare.

- Kort sagt betyr det en mindre konkurrent på startstrek, men for konkurransens skyld er det synd. Jeg ønsker alltid at de beste er med, og det er klart at jeg skulle ha ønsket at også Northug var her, sa Hellner da han snakket med pressen i et kokvarmt konferanserom på Grand Hotell i Gällivare fredag ettermiddag.

Duellanter Hellner og Northug har vært «fiender» i sporet i en årrekke. Hellner fyller 25 år om seks dager, mens Northug først blir 25 år 6. januar. Allerede tidlig i junioralder framsto de som potensielle kandidater for duellen Norge - Sverige.

Northug ville svært gjerne måle krefter mot Hellner, som til og med har fått skistadionet i byen oppkalt etter seg.

For to år siden slo Hellner skikkelig igjennom som skiløper nettopp i verdenscupåpningen i Gällivare. Da kom Northug på 3. plass og tok sin første pallplass i et verdenscuprenn med individuell start noensinne.

- Det er stort å gå renn på hjemmebane. Det føles som om jeg kjenner alle på stadion, sa Hellner.

Jeger Hellner har bosatt seg i Gällivare, mens flesteparten av landslagskollegene har bosatt seg i Östersund-området. Han flyttet til byen som 17-åring og har forelsket seg i den.

- Jeg liker meg i naturen. Der kobler jeg av, sa lørdagens favoritt.

Han bruker ikke bare skiene når han ferdes i naturen. Han har akkurat skaffet seg en ny skuter som han bruker så ofte han har anledning. I tillegg har han startet på en karriere som jeger og fangstmann.

Lørdag er det han alle jager etter.

Unntatt Northug.

Har tatt blodprøver Torsdag kveld ble det offentlig kjent at Petter Northug ikke kunne stille opp i verdenscupåpningen.

- Vi har tatt blodprøver av Petter. Ingenting tyder på at det er sykdom inne i bildet, sier landslagstrener Morten Aa Djupvik til NTB.

Northug har snakket om dette løpet i to måneder. Det var her han skulle vise seg fram. Slik ble det ikke. De to løpene han gikk på Beitostølen sist helg viste at den gode formen er et godt stykke unna.

Det betyr at plan B må tas i bruk.

- Vi var enige i avgjørelsen. Han er ikke klar for skirenn akkurat nå, og han må trene roligere enn planlagt de kommende dagene, sier Djupvik.

Tror på Kuusamo Landslagsløpere som ikke er i stand til å konkurrere er ikke noe godt tegn. Det er de aller fleste enige om. Likevel hevder landslagstreneren at han ikke er bekymret for verken førjulssesongen eller det enda viktigere som skjer etter jul.

- Jeg er ikke bekymret. Når ting ikke fungerer kan vi ikke være redde for å gjøre de justeringene som trengs.

- Går han i Kuusamo?

- Per i dag er det ingenting som tyder på at han ikke går der.

Hektisk - Hvorfor ble det slik? Er han overtrent?

- Kroppen hans er nok stinn av trening. Han trente mye i høyden, og dagene etter at han kom tilbake derfra ble hektisk med begravelse for farmoren, som sto ham nær, og en bokutgivelse det ble litt styr rundt. Det var planen å trene hardt fram mot Beitostølen for å sikre at at han er godt forberedt til det som kommer resten av sesongen. Han trengte den mengdetreningen, men det ble kanskje litt vel mye, mener Djupvik.

Uten Northug på startstrek har ikke Norge noen klar pallkandidat til lørdagens renn. Det er ingen overraskelse om skiskytteren Ole Einar Bjørndalen blir beste norske.

(NTB)

HELLNER PÅ SPEILET: Petter Northug hadde konkurrentene sine på speilet før OL, deriblant Marcus Hellner. I forrige uke sa Northug at Hellner nok havner på speilet som motivasjon også denne sesongen. Foto: ARNT E. FOLVIK
HELLNER PÅ SPEILET: Petter Northug hadde konkurrentene sine på speilet før OL, deriblant Marcus Hellner. I forrige uke sa Northug at Hellner nok havner på speilet som motivasjon også denne sesongen. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer