Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Helnorsk pall da Krüger tok OL-gull

Simen Hegstad Krüger opplevde stavbrekk og trøbbel. Så rykket han fra.

GULL: Simen Hegstad Krüger tok OL-gull på tremila. Foto: AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
GULL: Simen Hegstad Krüger tok OL-gull på tremila. Foto: AFP PHOTO / Odd ANDERSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG/OSLO (Dagbladet): OLs andre dag har vært preget av vind. Det skulle også langrennsherrene få merke på sin 30 kilometer skiathlon.

Det ble satt stor fart fra start. Selv om han trøblet i starten, satte Simen Hegstad Krüger (24) inn et kjemperykk på den siste runden. Den ble raskt stor.

Dermed handlet det om gruppa bak i kampen om de andre medaljene. Og Hans Christer Holund og Martin Johnsrud Sundby, som tok bronse og sølv.

- Jeg hadde noen følelser som var helt annerledes enn jeg noengang har hatt på ski, så jeg er litt tom for ord. Tankene raste litt da jeg falt, jeg måtte være tålmodig på klassisken og ikke bruke for mye krefter og bare gå jevnt. Jeg måtte finne på noe før avslutningen og da jeg fikk noen meter skjønte jeg at jeg bare måtte gå, sier Simen Hegstad Krüger til Eurosport.

Sundby sier:

- Det var helt fantastisk. Vi må nesten klype oss i armen når vi står der på pallen. Det er emosjonelt med de gutta. Jeg hadde selvfølgelig lyst til å vinne det gullet, men vi løste dette så godt, sier en følelsesladd Martin Johnsrud Sundby til Eurosport.

Landslagstrener Tor Arne Hetland var stolt:

- Guttene fikk hver sin sjanse til å bombe feltet. Til slutt klarte Krüger å få den luka. han viser hvor god han er og hvilken kapasitet han har. De tre på pallen er kapasitetsløpere. Løpet passet dem veldig bra, med vinden og det tunge føret. Jo hardere, jo bedre for det norske laget, sier Hetland til Dagbladet.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Dramatikk fra start

Det var dramatikk fra første stavtak på tremila. Simen Hegstad Krüger var involvert i trøbbel på de første par meterne, brakk staven, og tapte mange sekunder til pulja.

- Det var det verste som kunne skjedd for Krüger, kommenterte Eurosport-ekspert og tidligere sportssjef Åge Skinstad.

For der så det også ut til å være kjørt. Så ut til.

FALL: Simen Hegstad Krüger involvert i litt trøbbel, med russerne Denis Spitsov og Andrej Larkov. Foto: AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
FALL: Simen Hegstad Krüger involvert i litt trøbbel, med russerne Denis Spitsov og Andrej Larkov. Foto: AFP PHOTO / Odd ANDERSEN Vis mer

Finske Iivo Niskanen satte en forrykende fart i feltet, noe som gjorde at løperne skrellet av. Plutselig var det bare seks mann i tet - Niskanen, Dario Cologna, Alex Harvey, Johannes Høsflot Klæbo, Hans Christer Holund og Martin Johnsrud Sundby.

Nordmennene tok kontroll

Den lille gruppa ble hentet inn, selv om tempoet fortsatt var høyt. Men da var sterke løpere som Maurice Manificat, Daniel Rikardsson og Marcus Hellner også oppe i gruppa.

Krüger ga ikke opp, og jaget bak. Ved skibytte var 13 løpere samlet, og Krüger fikk tettet luka raskt.

Men raskt ute på skøytedelen stoppet feltet også helt opp - før nordmennene satte fart på andre runde. De norske gutta så ut til å være meget sterke også ut på tredje runde. Da var det Krüger som kjørte.

Og faktisk slet mange med å holde følge. De øvrige norske gutta lot de andre gjøre jobben.

Sprek Krüger

Inne på stadion hadde Krüger 10 (!) sekunder til gruppa, ensom i tet. Den økte han underveis på runden.

Mens Krüger hadde den luka, gikk Holund og Sundby fra gruppa bak.

- Hvis en av oss får meter og luke skal selvfølgelig ikke de andre gå inn den. Jeg og Hans Christer ble gående og se litt på hverandre. Jeg troode Cologna, Musgrave og Harvey skulle gå etter, men det gjorde de aldri. Til slutt bestemte vi oss for å gå, sier Sundby.

Klæbo måtte dessverre slippe da det spisset seg til. Han endte til slutt på en tiendeplass.

Holund var storfornøyd:

- Jeg tror det var ingen andre i hele verden annet enn meg selv som trodde på medalje for meg på denne distansen. At jeg tar det her i dag er helt utrolig. Jeg er utrolig stolt av den jobben jeg har gjort og vil takke alle som har hjulpet meg hit, sier Hans Christer Holund til Eurosport.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!