Landslaget i kombinert er delvis splittet i synet rundt totalforbudet om fluor som kommer denne sesongen.
Jørgen Graabak har gjort helomvending. Etter at han var skeptisk i starten, er han nå vesentlig mer positiv til nyvinningen.
- Ja, jeg har ombestemt meg. Det bunner i at testsystemet som er nå er langt bedre enn det som var da jeg var veldig skeptisk, forteller Graabak til Dagbladet.
Han fortsetter:
- Da jeg var skeptisk hadde jeg ikke noe ønske om fluor i naturen, men hvis man skal innføre et sånt regelverk, er man helt avhengig av å ha et systemet som fungerer. På det tidspunktet var det upålitelig og enkelt å lure. Da har det ikke noe for seg, men sånn det er nå ser det ut til å fungere. Og når realiteten endrer seg, så endrer jeg mening jeg også, forklarer trønderen.
Graabak, som tok to OL-gull og OL-sølv under lekene i Beijing i 2022, føler seg hundre prosent trygg på at smørerne, og at de gjør det de kan.
- Hvis jeg skulle ryke i Kuusamo eller en eller annen plass i sesongen, så er det kjipt, men jeg er innforstått med at det kan skje, legger 32-åringen til.

Riiber: - Gruer meg
Landslagskollega Jarl Magnus Riiber (26) kjenner på en reell frykt for å bli tatt.
- Jeg er fryktelig spent på det. Det er noe jeg gruer meg til å gå gjennom, rett og slett. Er det forurensing på veien som gjør at man kan få en rød måling, og ikke får lov til å stille? Det er den største frykten, innrømmer Riiber overfor Dagbladet.
Han mener det er helt utenfor utøvernes hender, men at det er nettopp de som blir bøtelagt.
- Det synes jeg er kjipt, men samtidig er det viktig at FIS tar et tydelig standpunkt fra start - at det er nulltoleranse, slår Riiber fast.

Dødsulykke ryster skisporten: - Sjokk
Videre etterlyser han en prøve- eller innkjøringsperiode der man ikke blir straffet med full kraft.
- På den måten kan alle nasjoner komme seg litt inn i det. Det er fryktelig dyrt for mange. De små nasjonene har ikke råd til det, så hvis dette rammer dem, er det fryktelig trist. Jeg skulle gjerne sett at man kunne delt ut gule kort i starten, og fra en viss dato i sesongen er det nulltoleranse, avslutter Riiber.

Stresser ikke
Gyda Westvold Hansen (21) og Ida Marie Hagen (23) sier begge til Dagbladet at de har et litt annet syn på saken.
- Jeg synes smøreteamet gjør en fantastisk jobb, og stoler på at ting er gjort så bra som mulig. Jeg har fokus på det sportslige, forteller Westvold Hansen.
Hagen er enig.
- Personlig synes jeg det går helt fint. Vi går bare fem kilometer, så når det ikke er lov å bruke fluor blir det kanskje litt lenger løpstid, og det setter jeg pris på, for det blir litt tyngre langrenn. Det er lett å si det nå, for det er ikke sikkert det er like gøy hvis jeg får smellen en gang, men jeg er glad for det, sier Hagen.
Hun tror det blir mest styr for støtteapparatet, og at fluorforbudet går mest utover dem. Hun legger til at hun føler for de mindre nasjonene, som ikke har like store ressurser.
Et kontrollapparat koster nemlig en halv million kroner.

Jens Lurås Oftebro (22) føler seg også relativt trygg etter regelendringen.
- Vi får se hvordan det går. I utgangspunktet har jeg tro på at det kommer til å gå ganske greit med tanke på forberedelsene våre smørere har gjort. Men vi så det første rennet til alpindamene, da det ble disk. Det kan fort skje i løpet av vinteren, men jeg tror det blir bra, melder Oftebro til Dagbladet.
- Frykten er der
Sportssjef Ivar Stuan er også fornøyd med at fluorforbudet er på plass, men er likevel ikke helt fri for bekymring.
- Har dere noe frykt rundt dette her?
- Ja, det er klart vi har det. Men i kombinert er det litt sånn at vi er vant med å teste hoppdresser med luft og den type ting. Vi hadde en disk for fire-fem år siden oppe i Kuusamo, der Jarl (Magnus Riiber) ble disket for luft i hoppdressen - eller at det var for lite luftgjennomstrømming, forteller Stuan til Dagbladet.

Ellevill verdensrekord
Han fortsetter:
- Frykten er der hele veien før dresskontroll. Er den innafor? Vi liker å være opp mot grenseverdien, men med fluor er det enten eller. Er du under null, er du i prinsippet fluorfri. Her er det ikke mulig å tøye grenser. Blir vi disket, så har vi gjort en feil, sånn som skjedde med Ragnhild (Mowinckel).
Verdenscupen i kombinert for herrer 2023/24 starter i Ruka 24. november 2023, mens kvinnenes verdenscup i starter i Lillehammer 1. desember.