Helsa kan stoppe Ervik

BERLIN (Dagbladet): Dårlige luftveier satte nok en gang stopp for Eskil Ervik. 6.41,96 holdt bare til 12. plass drøyt 16 sekunder bak Gianni Romme. - Jeg sliter med halsen og i verste fall ser jeg for meg en sesong som i fjor, sier Ervik.

Avslutningen på fjorårssesongen ble et mareritt for Norges beste all round-løper. I VM i Milwaukee kom han ikke med på 10000 meter, og under enkeltdistanse-VM i Nagano kollapset han fullstendig på 5000 meter. Sykdom gjorde at han aldri kom til start på milløpet der.

Grundige undersøkelser viste seinere at Eskil lider av midd- og støvallergi.

I helga ble han igjen hjemsøkt av luftveisplagene. 38. plass på 1500 meter og 12. plass på 5000 meter rimer ikke med ambisjonene.

- Det var ingenting sist uke som skulle indikere noen sportslig nedtur. Men lørdag var jeg dårlig i halsen. Og sjøl om jeg var betydelig bedre på 5000 meter, er det noe som ikke stemmer, sier Eskil Ervik til Dagbladet.

Trøsten får være at avstanden fram til Gianni Romme ikke var større enn på samme tidspunkt i fjor.

Helsa går foran

- Har du fortsatt ikke kontroll på allergien?

- Det er umulig å garantere noe som helst. Hvis jeg ikke blir verre enn nå, har jeg rimelig bra kontroll. Jeg er for såvidt frisk og oppegående. Men har jeg skikkelig uflaks, kan problemene komme tilbake når det gjelder som mest, for eksempel i EM og VM.

- Hva du tenkt på hva som skjer hvis du blir verre?

- Da legger jeg opp, sier Eskil, før han tenker seg om og korrigerer:

- Jeg er for glad i å gå på skøyter til å gi opp. For at jeg skal slutte, må det være farlig å konkurrere. Helsa går foran.

Samtidig understreker han at det har liten hensikt å gå på skøyter bare for å delta.

- Det spørs hvor lenge det er moro hvis det fortsetter slik.

Beholder humøret

Allergien dukker opp nårsomhelst, gjerne over natta. Men Eskil Ervik har lært seg å ta sine forholdsregler - så godt det lar seg gjøre. Hotellrommene har parkettgolv og ikke tepper. Han har med seg spesialsengetøy for allergikere. Og på nattbordet står alltid en bærbar luftrenser.

- Dessuten oppholder jeg meg aldri på steder med mye sigarettrøyk. Da begynner jeg å blø neseblod.

Sjøl om helsa setter Eskil på harde prøver, greier Hamar-løperen å holde humøret oppe. På sitt sedvanlige vis, gir han følgende galgenhumoristiske kommentar etterfulgt av den lune latteren.

- Jeg skulle ønske problemene satt i hjernen i stedet. Da kunne jeg i det minste gått fort på skøyter.

DÅRLIG HELG: Ervik og trener Geir Karlstad gir Vikingskipet noe av skylda for den elendige tilstanden i norsk elite-skøytesport.
SLITEN: Eskil Ervik var minst dårlig av de norske på 5000 meteren i Berlin.