Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Helsehysteri

Det norske støtteapparatet jobber nærmest desperat for at Marit Bjørgen skal unngå sjukdom før VM.

REIT IM WINKL (Dagbladet): I VM i Val di Fiemme for to år siden ble både Bente Skari og Thomas Alsgaard sjuke. Det samme skal ikke skje med Bjørgen.

Da jeg skulle snakke et minutt med Marit etter treninga i Reit im Winkl i går, brøt trener Svein Tore Samdal inn og ba om at samtalen ble ført gående på vei til garderoben, eller at den ble tatt etterpå. Det regnet i Reit im Winkl i går, lufta var fuktig og Marit var varm og svett etter treninga. Da er det ikke bra å stoppe opp for å svare på spørsmål, bli kald og gjøre seg sjukdomsutsatt.

-  Vi har en viss erfaring. Sjukdom kan vi aldri helt utelukke, men vi kan gjøre ganske mye for å minske risikoen, sier sportssjef Bjørnar Håkensmoen til Dagbladet.

Han har innført strenge regler i VM-troppen. 

• Enhver som føler det minste sykdomstegn skal rapportere det øyeblikkelig. 

• Ekstrem streng håndhygiene. Alle skal vaske hendene grundig. Både før måltider, men også ellers. Løperne er til og med utstyrt med ekstra våtservietter til dette. 

• Håndhilsing bør foregå med hansker. Kosing og klemming bør ikke forekomme. 

• Kjøkkenet på VM-hotellet er blitt grundig sjekket.

-  Det kan kanskje høres fjollete ut. Men vi frykter sjukdom, og tar de forholdsreglene vi kan, sier Håkensmoen.

Ikke tilfeldig

Det er de nærmeste dagene han frykter mest. Når troppen forflytter seg fra Reit im Winkl og til VM-byen Oberstdorf. Men også når mesterskapet er i gang, er det viktig å være påpasselig.

-  Vi tror ikke det var tilfeldig at det nettopp var Bente og Thomas som ble sjuke for to år siden. De hadde begge vunnet tidlig i mesterskapet og ble utsatt for store folkemasser. Vi tror smitten kom derfra.Marit sjøl tar sjukdoms-spøkelset med stor ro. Hun er frisk som den berømte fisken, og har god tro på at helsa holder.

-  Jeg tror ikke faren er så stor. Men det er nyttig å bli minnet på risikoen og hva vi kan gjøre for å minske den.

Sjuke tyskere

Sjukdoms-forebyggingen fikk ekstra fokus i den norske leiren i går da det ble kjent at de to tyske VM-favorittene Axel Teichmann og Claudia Künzel begge er blitt sjuke og ikke kan gå helgas verdenscup i Reit im Winkl. 

• VM starter torsdag 17. februar.

KONTROLL: Foreløpig er Marit Bjørgen både frisk og i godt humør. Men apparatet rundt henne jobber som besatt for å holde basillene på avstand foran VM.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media