- Helsike også, tenkte jeg. Nå raser alt sammen.

Terje Hauge om sine verste og beste stunder. Dømmer sin siste eliteseriekamp i dag.

SISTE TIPPELIGAKAMP I DAG: Terje Hauge har de siste ti åra jobbet i Hordaland Fotballkrets' kontorer ved Brann stadion. Det skal han fortsette med, som dommerveileder og klubbutvikler. Men det blir mer tid til familien. — De har ofret mye. Kanskje har det vært verre for dem enn for meg å takle de verste stormene, sier han.
Foto: Tor Erik H. Mathiesen
SISTE TIPPELIGAKAMP I DAG: Terje Hauge har de siste ti åra jobbet i Hordaland Fotballkrets' kontorer ved Brann stadion. Det skal han fortsette med, som dommerveileder og klubbutvikler. Men det blir mer tid til familien. — De har ofret mye. Kanskje har det vært verre for dem enn for meg å takle de verste stormene, sier han. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer

BERGEN (Dagbladet): Han er den eneste mannen i Fotball-Norge som har vært med i VM, EM, cupfinale og Champions League-finale.

I dag dømmer Terje Hauge (45) sin siste tippeligakamp.

Hauge regner med å bli tildelt en siste 90-minutter i en av seinhøstens europacupkamper før han stopper klokka for godt. Får han til å skru den tilbake kan han oppleve en imponerende karriere:

I 2002 fikk han prøve seg i VM, to år seinere var det EM, og to år etter der ble han tildelt ansvaret for Europas juvel: Champions League-finalen mellom Barcelona og Arsenal i Paris.

Men høydepunktet?

Et høstlig møte mellom Tromsø og Bodø/Glimt i 1996.

— Cupfinalen på Ullevaal gjør meg stolt. Spesielt minuttene da vi gikk med lagene inn på banen og nasjonalsangen ble spilt. Da visste du at du var med på Fotball-Norges store dag, sier Hauge til Dagbladet.

Viking-bråk som 23-åring
Karrieren i svart startet da han som 16-åring ble sendt på dommerkurs av sin egen fotballtrener, fordi han kjeftet på seg for mange gule kort. Siden har han satt seg stadig nye mål, selv om han hadde meget tunge dager som 23-åring.

— Det var etter Vard-Viking i 2. divisjon i 1988. Da opplevde jeg hvordan det var å få navn og bilde i de store avisene, under overskrifter som «Dommerskandale». Da lurte jeg virkelig på om jeg skulle orke mer.

Hauge snakker om da Viking måtte slå Vard i siste serierunde for å rykke opp i toppen. På overtid nikket Alf Kåre Tveit ballen ut av hendene på Vards keeper. Duellen resulterte i at Tveit ble lagt i bakken, og purunge Hauge blåste straffe i et drama som fortsatt huskes både i Stavanger, Haugesund og Kristiansand — ettersom avgjørelsen fratok Start opprykket.

Men stormen la seg, den gjør som regel det — noe Hauge selv påpeker til dommerne han selv er veileder for i dag. To år seinere, i 1990, fikk Hauge sin debut på øverste nivå. Vålerenga-Kongsvinger endte 1—1 i en lettdømt kamp på Bislett.

Siden da har Hauge ført liste, og han hadde jubileum på Gjemselund sist søndag.

Nummer 301
— Kongsvinger-Rosenborg var min 300. kamp i toppdivisjonen. Viking-Kongsvinger på søndag blir nummer 301. Så jeg både starter og avslutter den hjemlige toppseriekarrieren med Kongsvinger, fastslår Hauge.

Kongsvinger har også sitt europacupeventyr, men det det blir småtteri mot det Terje Hauge fikk oppleve i 2006. Dessverre huskes innsatsen i Champions Leaguefinalen best for to negative hendelser:

Først måtte assistentdommer Ole Herman Borgan tas av jobben etter det famøse bildet i Barcelona-drakt.

BRUKTE ETT ÅR PÅ Å KOMME OVER DENNE KAMPEN: - Du får lyst til å svelge fløyta, godkjenne målet og si at du ikke har blåst, sier Terje Hauge i dag. Foto:    REUTERS/Charles Platiau
BRUKTE ETT ÅR PÅ Å KOMME OVER DENNE KAMPEN: - Du får lyst til å svelge fløyta, godkjenne målet og si at du ikke har blåst, sier Terje Hauge i dag. Foto: REUTERS/Charles Platiau Vis mer

— Tragisk og trist, ikke minst for ham, men også for oss andre, som hadde jobbet sammen i fem år for å nå dette målet. Nå ble det vanskelig å nyte opplevelsen før kampen. Men vi rakk å komme i normalmodus til avspark, forsikrer Hauge.

18 minutter etter første fløytesignal lå ballen i Arsenals mål. Problemet var at Hauge hadde blåst, og sto klar til å vise ut keeper Jens Lehmann.

— Helsike også, tenkte jeg. Nå raser alt sammen. Du får lyst til å svelge fløyta, godkjenne målet og si at du ikke har blåst. Men jeg hadde jo det. Hvis jeg hadde ventet, og heller godkjent målet, hadde jeg vært kongen på haugen. Noen små sekunder... De skiller himmel fra helvete, fastslår Hauge, og innrømmer:

— Det tok faktisk ett år før den episoden var helt borte fra tankene mine.

Ikke alle glemte like lett. Våren 2008 fikk han beskjed fra internasjonale dommerutnevnere om at hans finalehåndtering gjorde ham uaktuell for EM 2008 og VM 2010.

Tror på teknologi
Selv om 45-åringen fra Mathopen elsker engasjementet som lever i fotballen med dagens menneskelige ordning, er han overbevist om at det vil komme mer teknologi inn i dømmingen. I første omgang ved hjelp av en mållinjesensor.

— Den kommer, det er jeg helt sikker på. Det er bare et spørsmål om å finne en 100 prosent feilfri løsning, sier Hauge.

— Jeg har tro på at når neste generasjon toppolitikere tar over ledelsen av FIFA, vil man åpne opp dører for å komme ett skritt nærmere bruk av teknologi, sier Hauge.

Han ser at han kunne trengt hjelp selv også:

— Ta situasjonen der Lillestrøms Arild Sundgot handset og scoret mot Stabæk i semifinalen i 2007. Det hadde vært utrolig mye enklere for meg der om jeg kunne gå bort på sidelinja og sett på en monitor. Jeg skjønte jo av Stabæks reaksjoner at det hadde jo skjedd noe, men jeg så det ikke, sier Hauge.

— Jeg hadde jublet hvis vi hadde hatt tilgang på bilder der. Da hadde målet blitt annullert, og spilleren hadde fått det rettmessige, gule kortet for usportslig opptreden. Men sånt får bli for dem som dømmer etter meg.

HØYDEPUNKTET: Cupfinalen mellom Tromsø og Bodø/Glimt på Ullevaal i 1996. Her header Sigurd Rushfeldt inn seiersmålet. Foto: SCANPIX
HØYDEPUNKTET: Cupfinalen mellom Tromsø og Bodø/Glimt på Ullevaal i 1996. Her header Sigurd Rushfeldt inn seiersmålet. Foto: SCANPIX Vis mer