Helskog åpner for beklagelse

Idrettslege Ola Rønsen anklager Helskog for å fuske med fakta. Helskog åpner for å beklage.

Delta i debatten>Tror du nordmenne har dopet seg? Etter OL på Lillehammer tok Ola Rønsen over som landslagslege etter Kjell Eystein Røkke. I går hadde han med seg dokumenter til studio som han mener beviser at «Rikets tilstand» tar fullstendig feil i påstanden om at Røkke før OL bestilte 150 medikamenter - derav ni på dopinglista - fra avtaleleverandøren Astra.

Kranglet i studio

Ifølge Rønsen har TV2 presentert Astras fullstendige produktliste på 150 produkter som identisk med Røkkes bestillingsliste. Ifølge Rønsen bestilte Røkke bare 19 medikamenter, to på dopinglista, en allergimedisin og en medisin mot bihulebetennelse.

Under sendingen var tonen amper. Idet kamera ble slått av, tok det helt av.

Rønsen: - Det står tall i margen på lista som viser det jeg mener. Det kunne du lest like så godt som en fjerdeklassing.

Helskog: - Nei, nå må du slappe av du da. Hvorfor legger du deg på det nivået? Nå har vi så lenge prøvd å få dere til å forklare dette.

Rønsen: - Og nå har jeg gjort det, på første forsøket. Og hvorfor påstår du i programmet at Bricanyl (astmamedisin, red.anm.) stimulerer EPO-produksjonen.

Helskog: - Fordi noen av de fremste ekspertene sier det.

Rønsen: - Ren løgn! Vis meg hvilken ekspert som har sagt det.

Helskog: - Bengt Saltin (leder for Det internasjonale skiforbundets medisinske kommisjon, red.anm.) har sagt det.

Rønsen: - Jeg kjenner Bengt Saltin godt. Jeg ringer ham i kveld!

Frykter feil

Da det hele roet seg ned, utdypet Rønsen overfor Dagbladet på hvilket felt han mener «Rikets tilstand» har bommet fullstendig. Han viste oss også lista over medikamentene Røkke bestilte.

- Den listen som ble lagt fram i «Rikets tilstand» kjente jeg igjen som produktlisten til Astra fordi jeg overtok etter Kjell Eystein Røkke etter OL.

- På den listen var det tydelig at det sto noen tall i margen markert med de medisinene Røkke ønsket å ta ut. Bare 19 av de 150 preparater ble hentet ut av Røkke. Utleveringen av medisinene har Norsk Medisinaldepot bekreftet 7. januar 1994, og den listen fikk jeg i dag.

Trenger søvn

- Jeg visste jo at det TV2 presenterte var feil, og det var mitt anliggende i dag. Jeg ville motbevise en faktisk feil i «Rikets tilstand».

Gerhard Helskog sier dette om Rønsens påstander:

- Om vår versjon er gal, så får jeg bare si at vi i det lengste har prøvd å få den andre parten til å kommentere den. Dersom det da viser seg at vi har gjort noe gærent, skal jeg naturligvis gå og beklage det og rette opp det for åpen skjerm. Da får jeg sette meg ned i ruta og si hva som er riktig.

Men først ville han ha ei natts søvn for å tenke på saken.

- Vi gjennomgår dette fredag. Viser det seg at dette bare er en innholdsfortegnelse, slik Rønsen hevder, kan ikke vi si han tar feil.

- Dersom det kommer fram nye opplysninger som viser at noe ikke var bra, så får jeg noen strie dager.

ETTER SENDING: Gerhard Helskog og idrettslege Ola Rønsen havnet i verbal ordkrig etter at TV2-programmet «Tabloid» gikk av lufta i går.