Helskog stoppet av TV 2 i våres

Allerede for et halvt år siden stoppet TV 2 planene om å sende den utskjelte dopingdokumentaren.

TV 2 jobbet i over ett år med innsamling av dokumentasjon til programmet. Dagbladet vet at dokumentaren ble trukket tilbake fordi materialet ble veiet og funnet for lett.

For et halvår siden fikk Stein Kåre Kristiansen forelagt seg hvilke bevis «Rikets tilstand»-redaksjonen satt på. Det var ikke godt nok, mente Kristiansen, og forlangte flere og sikrere beviser.

Først da det ble skaffet til veie det man trodde var bestillingslister over medisinkjøp til Lillehammer-OL, mente TV 2 at de hadde nok å gå på for å avsløre norsk dopingskandale.

Vil ikke kommentere

- Dette vil jeg ikke kommentere. Men jeg kan fastslå at det journalistisk håndverksmessig har vært jobbet for dårlig med denne saken, sier Stein Kåre Kristiansen.

Ledelsen i TV 2 har bestemt at dopingskandalen skal granskes fra begynnelse til slutt. Sjefredaktør Valebrokk vil ha alle detaljer på bordet av aktualitetsredaktør Stein Kåre Kristiansen.

- Hvor lang tid vil dere bruke på å granske dere selv?

- Vi har rikelig tid til det, sier Kristiansen.

«Rikets tilstand» vil komme på lufta to eller tre ganger til før redaksjonen oppløses. Dette var imidlertid bestemt lenge før miséren med dopingbeskyldningene.

- Det blir i hvert fall ingen endring i den planen nå, bekrefter Stein Kåre Kristiansen.

Bekrefter

«Rikets tilstand»-sjef Gerhard Helskog bekrefter overfor Dagbladet at dokumentaren først ble lagt på is.

- Vi fant plasmaekspanderen for ett år siden, og la opplysningene fram for Inggard Lereim (Norske OL-troppens hovedlege) og andre involverte. En stund sa de at ekspanderen ikke var mottatt, så var den mottatt og destruert, så var den delt ut i små pakker, sendt til et fattig land - kanskje var den alt og ingenting. Etter regnskapsloven skal alt dette registreres. Men i alle fall - vi jobbet med prosjektet i fjor høst, men fikk det ikke til. Vi gikk ikke en gang i redigeringsrommet.

- Så dere la dokumentaren død?

- Ja, vi sa at metoden - å prøve og lete etter medisiner gjennom listene - er en riktig tanke. Men jeg ønsker ikke å snakke så mye om dette nå - vi bør heller snakke om det som gikk galt, sier Helskog.

Ble ikke kontaktet

Kåre Valebrokk sier dette:

- Det er slett ikke sikkert at jeg ville ha stoppet programmet selv om jeg hadde sett det. Jeg har ikke spesialkunnskaper til å kunne si om det var noe galt med de 150 medisinene som ble listet opp. Vanligvis kommer ting som journalister tror kan være kontroversielle på mitt bord før det sendes. Det skjedde ikke denne gangen, sier TV 2-sjefen.

UTSKJELT PROGRAMLEDER: «Rikets tilstand»-sjef Gerhard Helskog bekrefter at dopingdokumentaren først ble lagt på is.