Helstad helt i Minsk

Sterk ettmålsseier til Norge på bortebane i Hviterussland.

MINSK (Dagbladet.no): Hviterussland - Norge 0-1. Fotballgutta befestet i kveld posisjonen som det nest beste laget i kvalikgruppa, med en sterk seier på bortebane. Hviterussland har vist stigende form denne høsten, men på Dinamo Stadium var Norge klart best.

- Gutta kommer hit for å spille på seg selvtillit, og det gjør de, sier en smilende Åge Hareide til TV 3 etter kampen.

Selv om vi ikke skapte så mange sjanser, var det gledelig å se at den defensive delen av spillet stort sett satt. Den biten var landslagssjefen fornøyd med også.- Vi har en god keeper, et stødig forsvar, og en hardt arbeidende midtbane. Det er veldig viktig for det defensive spillet vårt, utdyper Hareide.

Ett skudd på mål før pause

I løpet av de første 45 minuttene klarte de to lagene bare å sende avgårde ett skudd på mål. Det hviterussiske skuddet etter 35 minutter var derimot helt ufarlig og gikk rett på Thomas Myhre.

Norge skapte et par halvsjanser, men kom ikke nærmere enn da John Arne Riise skjøt over på volley, etter at Sigurd Rushfeldt headet et Fredrik Strømstad-innlegg ned til ham.

I tilegg var Steffen Iversen og Christian Grindheim nære på, men avleveringene i forkant var litt for upresise.

- Vi skal jobbe enda mer med nøyaktigheten vår, sier Hareide. Fra benken så han det alle andre sofaeksperter også la merke til: Når Hviterussland virkelig var ute av balanse, ble pasningen for upresis.

KLINISK: Torstein Helstad ble matchvinner i Hviterussland. Foto: Scanpix
KLINISK: Torstein Helstad ble matchvinner i Hviterussland. Foto: Scanpix Vis mer

Upresist kan man også si om de fleste dødballene til Morten Gamst Pedersen før pause. Utover i omgangen ble foten hans derimot litt bedre, uten at det resulterte i noen norske sjanser.

Våken Helstad

I 2. omgang skjedde det mer foran buret til Vasily Khomutovsky. To minutter etter hvilen slo Gamsten flott inn i feltet. Jan Gunnar Solli kom inn fra høyrekanten, men headingen hans fra fem meter gikk rett på keeper. På returen fikk Iversen en like stor sjanse, men skuddet ble reddet på streken.

Brede Hangeland og Erik Hagen hadde stort sett full kontroll kampen gjennom. Panzer viste etter 55 minutter at han gir alt selv om dette bare var som en treningskamp for gutta. Han kroppstaklet Denis Kovba så hardt at han måtte byttes ut. Det ble ikke frispark.

Norge nettet for første gang etter 67 minutter. Gamsten skjøt i mål, men det ble korrekt annullert for offside.

Kort tid scoret Norge et tellende mål. Gamst slo over til Solli, som skjøt på keeper fra skrått hold. Innbytter Thorstein Helstad var våken på returen og scoret sikkert fra 6-7 meter.

Hagen-pakke

Hviterussland fikk en gratissjanse. Erik Hagen skled og mistet ballen i feltet. Thomas Myhre reddet derimot mesterlig, og hviterusserne fikk bare corner - selv om publikum reiste seg og trodde det var scoring.

Like etter ble Panzer-Hagen erstattet av Bård Borgersen - som pådro seg et gult kort etter bare ett minutt på banen.

Start-stopperen hadde en ok avslutning på mål ti minutter før slutt, da han stusset et frispark fra Morten Gamst Pedersen. Keeperen reddet uten problemer.

Steffen Iversen var også nær med en heading like før slutt, men Norge fikk bare en corner som ble resultatløs.

Gamsten ble båret av banen på overtid, etter at han ble taklet av Sergei Omelyanchuk. Hviterusseren fikk gult og Morten fikk vondt. Han kom seg heldigvis inn på banen igjen.

Og når de andre VM-gruppene nærmer seg ferdigspilt ser det ut som om Spania, Tsjekkia, og Tyrkia blir mulige motstandere i playoffen. Hareide er like klar på hvem han vil møte som han var før kampen i kveld.

- Jeg vil fortsatt ha Tyrkia, gliser han.

Vel vitende om at Tyrkia slet seg til 1-0-seier borte mot Albania.