Helstad skal løpe fra trege midtstoppere

Hareide varsler kynisme i Sarajevo.

Forvent ikke at Norge skal gå hardt ut mot Bosnia-Hercegovina i Sarajevo onsdag. Åge Hareide har nemlig en kynisk plan.

Hareide har stor respekt for Bosnia, anført av den målfarlige Atalanta-spissen Zlatan Muslimovic som senket Norge med sin scoring på Ullevaal da Norge tapte 1-2 i mars.

Landslagssjefen leker derfor med tanken om å kontre bosnierne i senk. Lørdag drillet han en antatt førsteellever på Bislett. Det aller meste tyder på at Thorstein Helstad spiller midtspiss eller ensom spiss.

Norge kan komme til å satse på en ultrakompakt midtbane med fem spillere som skal satse alt på å kjempe Bosnia ut av stilen og vinne ballen i midtbaneleddet. Derfra skal det gå lynkjapt.

- Bosnia har to midtstoppere som ikke er så raske. Thorstein Helstad er mobil og mer aggressiv enn tidligere. Hvis vi klarer å erobre ballen i midtbaneleddet, kan vi utfordre midtstopperne deres, mener Hareide, som er spent på hva som møter Norge i den viktige bortekampen.

- Hvis de ikke har noe å spille for, kan de slippe ned skuldrene, så man vet aldri, sa landslagssjefen.

Brann-trio

Martin Andresen har vært tilrettelegger ved mange av Helstads seriemål (18) denne sesongen. I tillegg har Jan Gunnar Solli blomstret etter overgangen til Brann. Hareide undervurderer ikke viktigheten av relasjonene mellom trioen, som også sprudler på treningsfeltet.

- Vi har tre Brann-spillere med god relasjon. Det blir viktig, sa Hareide.

Han avslører dermed at de tre starter den viktige kampen, samtidig som han for annen dag på rad utdypet viktigheten av å ha en friskmeldt Sigurd Rushfeldt i bakhånd, hvis kampen skulle kreve at Norge må ty til luftstyrke.


VIL KJEMPE BOSNIA UT AV STILEN: Åge Hareide satser på en svært kompakt midtbane med fem spillere, som skal forsyne Thorstein Helstad i bakrommet når muligheten byr seg. Foto: SCANPIX
VIL KJEMPE BOSNIA UT AV STILEN: Åge Hareide satser på en svært kompakt midtbane med fem spillere, som skal forsyne Thorstein Helstad i bakrommet når muligheten byr seg. Foto: SCANPIX Vis mer

Frisk Rush

Rushfeldt selv innser langt på vei at slaget om spissplassen er tapt, i hvert fall i 4-3-3 eller 4-5-1.

- Skulle det bli 4-4-2, er jeg selvsagt klar. Jeg har lagt bak meg en uke med forkjølelse og føler at jeg er nærmest hundre prosent, sa Tromsø-spilleren, som gjennomførte hele økten på Bislett lørdag. Fredag var han bare med på noen øvelser.

Azar Karadas deltok ikke på treningen lørdag, men spissen som brakk et bein i mellomhånden fredag skal etter planen være med på søndagsøkten på Ullevaal.

- Så lenge det ikke går ut over videre Brann-spill, ønsker vi at han er tilgjengelig. Men smertene avgjør, slo Hareide fast.

(NTB)

<B>FÅR TILLIT:</B> Thorstein Helstad blir spiss i en 4-3-3-formasjon.