SCORER I DET STILLE: Thorstein Helstad har scoret fire mål på de fem siste kampene for Le Mans, som rykket ned fra den øverste divisjonen i Frankrike forrige sesong. Arkivfoto:  AFP PHOTO / JEFF PACHOUD
SCORER I DET STILLE: Thorstein Helstad har scoret fire mål på de fem siste kampene for Le Mans, som rykket ned fra den øverste divisjonen i Frankrike forrige sesong. Arkivfoto: AFP PHOTO / JEFF PACHOUDVis mer

Helstad tilbake som toppscorer

For Le Mans-lag på opprykksplass. - Det funker veldig bra.

||| (Dagbladet): I sommer ble minst én tippeligaklubb presentert for hva det ville koste å hente Thorstein Helstad hjem fra Frankrike.

En klubb som Brann måtte si pent nei grunnet sin skakkjørte økonomi, og da overgangsvinduet stengte var 33-åringen fortsatt i Le Mans, som rykket ned fra den øverste divisjonen i våres.

Der har han til gjengjeld funnet tilbake til god, gammel scoringsform.

Helstad har spilt 10 kamper denne sesongen og scoret fem mål, noe som gjør ham til klubbens klare toppscorer og den sjette giftigste spissen i divisjonen.

Le Mans topper også tabellen etter 12 runder, med 22 poeng.

- Vi har vunnet de fire siste kampene, og fått spilt inn laget mye mer enn i starten. Vi spiller mer offensiv fotball nå. I stedet for den 4-4-1-1-formasjonen vi innledet sesongen i har treneren lagt om til en klassisk 4-4-2, og det passer meg veldig bra. Det funker veldig godt nå, sier Helstad til Dagbladet.

Bosman-spiller neste sommer
I hele fjorårssesongen scoret han bare fire seriemål på 31 kamper. Det tallet har han altså passert allerede, selv om nivået selvsagt ikke er like høyt i Ligue 2 som i Ligue 1.

- Nivået er ikke så ille. Det er veldig fysisk nå, samtidig som det finnes veldig mange tekniske spillere på nest øverst nivå også, sier Helstad.

Han er inne i sitt siste kontraktsår med Le Mans, og er Bosman-spiller til sommeren. Det betyr at han kan gå i forhandlinger med andre klubber fra nyttår av.

Helstad vil ikke utelukke noen ting, verken at han blir i Le Mans, at han går til en annen klubb i Frankrike eller Europa, eller at han returnerer hjem.

- Det var veldig stille og rolig på overgangsmarkedet i august, så det blir spennende å se hva som skjer framover. Jeg kan ikke gjøre annet enn å prestere her nede, det er opp til meg å holde meg i god form og score mye mål. Så får vi se om noe dukker opp i januar.

- Skuffet over at det ikke skjedde noe i august?

- Nei, jeg har vært gjennom to perioder med veldig mye spekulasjoner, og har roet meg veldig ned i forhold til det nå. Jeg forholder meg bare til konkrete ting.

Bensinkø
- Ønsker du helst å dra i januar?

- Jeg har det egentlig bra her nede. Vi skulle jo vært i den øverste divisjonen, men når vi først har rykket ned er det viktig å få spille fotball. Jeg stresser ikke alt for mye. Jeg er egentlig åpen for alt. Hvis et lag kommer på banen og viser ordentlig interesse, og det ser spennende ut, vil jeg vurdere alt mulig. Jeg må ikke hjem for enhver pris. Bortsett fra all streikinga har jeg begynt å venne meg til den franske kulturen.

- Har du måttet gjøre store endringer?

- Her kan du stå en time i bensinkø, og så er det tomt når du kommer fram. Da det endelig var min tur var de tomme for 98-bensin. Da kom det mange norske gloser. Folk tar ting veldig med ro her, mer enn jeg er vant med fra Norge. Men så lenge man lærer at ikke alt blir gjort dagen det er ment å gjøres, så overlever man, flirer Helstad.

- Går fort i glemmeboka
Selv om 33-åringen skulle returnere til Norge som Bosman-spiller neste sommer er det ikke gitt at mange har råd til ham, for vanlig praksis er at spilleren sikrer seg en feitere kontrakt enn han ellers ville fått når den nye arbeidsgiveren slipper å betale overgangssum.

- Er du villig til å fire på lønnskravene om du kommer hjem?

- Vi får se hva som skjer, det blir jo annerledes om jeg drar hjem til Norge. Jeg så på TV i går at det bare var en tre, fire klubber med positive regnskapstall. Jeg har aldri gått ut en kontrakt, så vi får se om det skjer til sommeren.

- Har du fortsatt ambisjoner om landslaget?

- Landslaget har hatt utrolige resultater i det siste, og Moa, Carew og Huseklepp har vært i veldig god form. Så det er forståelig at jeg ser landskampene på TV, det har jeg ingen problemer med å akseptere. Men jeg har alltid et mål om å være på landslaget, det er utrolig gøy å være med gjengen. Jeg kan nesten ikke gjøre noe annet enn å prestere.

- Føler du deg litt glemt?

- Når du går ned en divisjon går du fort litt i glemmeboka. Men jeg klager ikke av den grunn. Jeg får spille mer fotball enn jeg gjorde i fjor, sier Helstad.