Helt bånn i bøtta

ULLEVAAL (Dagbladet): Norge-Polen 2-3. Drillo gråt i kommentatorboksen da Norge tapte i går. Han fattet ikke hvordan Norge kunne gi fra seg seieren på slurv. - Norge gjorde elementære feil. Jeg trodde nesten ikke det jeg så til tider, sier Drillo til Dagbladet.

Og statistikken fra Dagbladets kampanalyse forteller at Drillo har helt rett. Aldri har Norge gjort så mye feil i forsvar. Dagbladets analysegjeng, som er studenter av Drillo på Idrettshøgskolen, slår fast at Norge i moderne tid aldri har gjort så mye feil i forsvar som mot Polen.

  • Hele ni ganger ga vi bort ballen med driblinger eller feilpasninger til Polen nærmere enn 30 meter fra eget mål. Det er tabbe-rekord.
  • Analysen viser også at Norge gjør 29 defensive feil. Også det langt mer enn Norge vanligvis gjør.
  • Gjennom hele kampen har Norge bare ni gode breakdown-angrep. Det er unormalt lite med tanke på at det er grunnpillaren i den norske spillestilen. Aggressiviteten er for dårlig.
  • Grunnet de mange forsvarsfeilene, får Norge den laveste lagindeksen noen gang i en landskamp. (Se analyse side 37)

Dårlige backer

- At vi gir bort ballen så mye på egen halvdel er egentlig angrepsfeil, og ikke forsvarsfeil, sier Drillo på sedvanlig fotballvitenskapelig vis. Men han innrømmer:

- Sidebackene våre var ikke gode nok i dag. Jeg vil også sette et spørsmålstegn ved Thomas Myhre på den siste scoringen.

Drillo savner det han selv var eksponent for på landslaget. Kynismen.

- Jeg foretrekker mer kynisk opptreden i forsvaret i pressa situasjoner, i stedet for å spille seg ut. Men det går jo veldig på hvilke spillertyper som er på banen. Dan Eggen er for eksempel en mye mer kynisk type enn Claus Lundekvam i enkelte situasjoner, sier Drillo.

- Ikke dårligere

Gårsdagens innbytter Dan Eggen vil ikke uttale seg om det norske spillet.

- Det blir feil av meg å si noe om de andres innsats så lenge jeg sitter på benken. Men generelt sett så mener jeg selvsagt at jeg bør spille. Det må jeg jo, sier han.

Henning Berg både kan og vil si noe om kampen. Kapteinen har spilt 78 landskamper og mener at dagens firer ikke er dårligere enn tidligere utgaver.

- I første omgang merket jeg at vi ikke har spilt så mye sammen. Men problemene skyldes nok mer at vi ikke gjør tingene våre godt nok hver for oss enn at vi har spilt lite sammen, sier Berg til Dagbladet.

- Så du savner ingen spisskompetanse i dagens forsvar?

- Selvsagt kan man alltid ønske at alle i forsvaret var to meter høye, løper 100-meteren på ti blank og teknisk så gode at alle slo glimrende 60-meterspasninger. Men sånn er ikke verden. De som spilte i dag, er de beste. Vi tapte ikke på at vi ikke var gode nok sammen. Vi tapte på at vi ikke var gode nok hver for oss.

- Burde klarert

Sjøl var forsvarets mest rutinerte mann involvert i alle tre baklengsmålene. Spesielt det siste. Berg spilte den svake pasningen da Tommy Svindal Larsen måtte lage frispark i forkant av det polske seiersmålet.

- Sett i ettertid burde jeg naturligvis klarert ballen langt framover på banen. Men jeg så opp og fant ingen å spille på, mens Tommy var sånn halvveis ledig. Dessverre var ikke pasningen god nok, erkjenner Berg.

Like fullt stresser han at ingen skal føle mer skyld enn andre.

- Jeg føler meg som en syndebukk på lik linje med alle andre. Vi vinner og taper som et lag.

For lite kynisme

- Er dagens Norge for lite kyniske?

- Man kan selvsagt alltid være mer kyniske. Særlig når man slipper inn mål etter situasjoner hvor man i stedet kanskje burde ha smelt ballen opp på tribunen. Derfor føles dette som en kjempenedtur. Vi følte at vi hadde en god mulighet til å rette opp skuta og være på gang igjen til å kvalifisere oss. Polen er ikke bedre enn at vi burde klart det, sier en skuffet Henning Berg.

VANTRO: Claus Lundekvam snur ryggen til Thomas Myhre som plukker ballen ut av mål etter Polens andre scoring. Måpende tilskuere var vitne til tidenes dårligste norske forsvarskamp. - Jeg foretrekker en mer kynisk opptreden i forsvar, sier Drillo til Dagbladet.