Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dop i langrenn

Helt feil for Russland at denne jenta vinner

Natalia Matvejeva kommer fra det gamle dopregimet. Da skal hun helst ikke vinne nå som de nye russiske svindlerne venter på straffeutmålingen.

TIL FEIL TID: Rutinerte - og EPO-dømte - Natalia Matvejeva går svært fort for tida. Det passer dårlig med russernes egen PR-kampanje for å vise at de driver rent i langrenn. Her er Natalia etter sprintseieren på Beitostølen 2015: en av de få gangene hun har vunnet i en ganske hard løype FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.
TIL FEIL TID: Rutinerte - og EPO-dømte - Natalia Matvejeva går svært fort for tida. Det passer dårlig med russernes egen PR-kampanje for å vise at de driver rent i langrenn. Her er Natalia etter sprintseieren på Beitostølen 2015: en av de få gangene hun har vunnet i en ganske hard løype FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix. Vis mer

DET var ingen feiring på hjemmesida til russisk langrenn da Natalia Matvejeva i helgen overrasket ved å spurte inn to seire i verdenscupen, og det skyldtes såvisst ikke mangel på entusiasme for nasjonalidretten . Bare noen dager før hadde Russlands nye super-sportsminister Vitaly Mutko brukt Tour de Ski-triumfen til Sergej Ustiugov for alt den var verdt. Pluss litt ekstra:

- Jeg tror Sergej har sagt alt, forklarte Mutko til R-sport da, og dro denne seieren rett inn i russernes forsvar mot de bitende dopingavsløringene i de to rapportene som den kanadiske professoren McLaren har utarbeidet for Verdens Antidopingbyrå (WADA):

- Ustiugovs seier viste at alle disse angrepene og påstandene om statlig dop, er helt grunnløse, sa Mutko som altså selv ble forfremmet til super-sportsministeren som et svar på anklagene fra WADA.

Om Natalia Matvejeva har han foreløpig ikke sagt et ord.

FOR i motsetning til 24 år unge Sergej Ustiugov har 30-årige Matvejeva en egen dopinghistorie:

  • Hun er et spøkelset fra russernes gamle doptid.

Den gang Natalia ble sendt i skam ut av sporten etter å ha blitt tatt for bloddoping i forberedelsene til Vancouver-OL 2010, skjedde det i en stim av russiske langrennsløpere og skiskyttere som brukte EPO. Alle de store russiske kvinnelige skiheltene bortsett fra legendariske Jelena Välbe, ble avslørt .

NATALIA startet muligens svindelen i Torino-OL 2006. Der var hun i den gruppen av utøvere som ble suspendert rett før åpningsseremonien fordi de hadde for høye blodverdier.

Men her er det grunn til å være forsiktig med innsamlingen av fakta. De høye blodverdiene er i seg selv ikke noe bevis. Disse verdiene er individuelle. Først når de blir sammenlignet over tid gjennom en personlig profil, kan de indikere -- og i enkelte tilfelle bevise - dopingbruk. Slik fikk disse løperne fra Torino konkurrere igjen idet blodverdiene falt under lekene.

Det gjaldt for eksempel amerikanske Kikkan Randall som var i samme gruppa med for høye verdier i 2006, og aldri har vært mistenkt for noe som helst. Hun ligger naturlig på et høyt nivå, og fronter i dag de aktive skiløpernes kamp for en dopingfri sport.

Det gjør ikke akkurat Matvejeva.

FOR da hun tre år seinere ble tatt med EPO i kroppen i prøve-OL januar 2009, var det med på å rasere forberedelsene til russernes egne vinterleker. Sportsminister Mukto ble presset av daværende IOC-president Jaques Rogge til å love at han personlig skulle sørge for å stoppe all dopingen, mens det internasjonale Skiforbundet (FIS) innførte økonomiske straffetiltak mot russisk langrenn.

Disse skandalene gjorde at russisk skisport måtte restartes. Tilsynelatende skulle det skje ved at de med full kraft kom rene tilbake til sporten, men McLaren-rapportene har bevist det motsatte:

  • Avsløringene førte til et nytt svindelopplegg, men denne gangen ble jukset så nasjonalt viktig at de russiske sportsmyndighetene selv overtok det praktiske ansvaret for jukset fra trenerne og lederne i Skiforbundet.

Svindelen måtte ikke oppdages.

MEN det har altså skjedd. Mens IOC har startet rettsprosessen mot de enkelte russiske løperne som fikk prøvene sine manipulert under Sotsji-OL 2014, behandler FIS-styret hva sporten nå skal gjøre med Russland som skinasjon. Da passer det ekstremt dårlig at Natalia Matvejeva begynner å vinne igjen, og gjennom disse prestasjonene minner alle om gammelt russisk dop.

Ikke minst fordi resultatene kommer overraskende. Da hun kom tilbake fra soning til 2012-sesongen, fikk Natalia en femteplass sammenlagt i verdenscupen i sprint. Så kom et par sportslig svake år som kanskje gjorde at hun ikke ble plassert på de russiske sportsmyndighetenes egen liste over OL-håp som skulle beskyttes gjennom det statlig organiserte svindelopplegget i Sotsji.

De siste sesongene er Matvejeva blitt anerkjent som en rask sprinter med litt manglende utholdenhet i de hardeste løypene.

Det siste får inntil videre være håpet for russisk langrenn.

Natalia Matvejeva som stjerne i Lahti-VM, passer ekstremt dårlig inn i dømmekampanjen om en ren russisk sport.

.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling