OPPTATT AV TALENTUTVIKLING: Ole Gunnar Solskjær finner mye glede og inspirasjon i å utvikle unge fotballspillere. Onsdag trente han Ørnes jenter 14 og Langevåg gutter 14 på finalearenaen på Ekebergsletta.Foto: SCANPIX
OPPTATT AV TALENTUTVIKLING: Ole Gunnar Solskjær finner mye glede og inspirasjon i å utvikle unge fotballspillere. Onsdag trente han Ørnes jenter 14 og Langevåg gutter 14 på finalearenaen på Ekebergsletta.Foto: SCANPIXVis mer

- Helt feil med høye trenerlønninger i 3. divisjon

Ole Gunnar Solskjær vil bruke pengene på talentene.

||| EKEBERGSLETTA (Dagbladet): Jentene fra Ørnes og guttene fra Langevåg fikk mange og småmisunnelige blikk fra sine jevnaldrende på tribuneplass da de onsdag trente på finalearenaen på Norway Cup.

Kanskje ikke så rart, med tanke på at treningen ikke ble ledet av noen hvem som helst, men Ole Gunnar Solskjær.

Det er tre år siden kristiansunderens kne sa stopp for videre karriere som fotballspiller, men populariteten hjemme i fedrelandet ser ikke ut til å ha avtatt i det hele tatt.

- Selv om mange kanskje aldri har sett meg spille, tror jeg det betyr mye at jeg fortsatt er i Manchester United, sier en sedvanlig beskjeden Solskjær om oppstyret.

Han synes uansett det var stas å gjøre en gjesteopptreden som trener for de to 14-årslagene under verdens største fotballturnering.

- Det er alltid kjekt og artig å komme til Norway Cup. Det å få muligheten til å se disse barna i øynen, oppleve at de hører på hvilke råd jeg kommer med og at de ivrig utførerer de øvelsene jeg har lagd for dem, er veldig givende for meg, understreker Solskjær overfor Dagbladet.

- For resultatorientert - Hovedbudskapet mitt til dem, er at de skal trene med ball så mye som mulig, fordi det er det som er best for utviklingen deres som fotballspillere. Samtidig er det viktig ikke å legge for mye press på dem. Derfor sier jeg at målet til hver enkelt må være å bli så god som hun eller han   kan bli. Alle vokser og utvikler seg forskjellig. At man er liten og spinkel for alderen, har ingenting å si. Om man har de riktige holdningene, er god med ballen og er seriøs i treningsarbeidet, kommer fysikken av seg selv etterhvert, utdyper han.

Han mener at dette er noe som kanskje overses i den aldersbestemte fotballen i Norge, og bruker sin egen historie som eksempel.

- Man tenker litt for mye på resultater og det å vinne. Blant unge spillere er det stor forskjell på fysisk utvikling, og konsekvensen blir ofte at man ender opp med å satse på den store og sterke framfor den lille og tekniske. Selv kom jeg ikke med på kretslaget et år nettopp fordi jeg var liten av vekst, sier Solskjær.

- Flinke tilretteleggere Som trener for unge og talentfulle, men uferdige fotballspiller, vektlegger Solskjær utvikling foran resultater, men seieren i Premier Leagues reservelagsserie forrige sesong er et synlig bevis på at det ene ikke utelukker det andre.

- Som reservelagstrener i Manchester United, handler ikke jobben min først og fremst om å vinne noe, men å utvikle unge spillere som er rustet til å ta steget opp på seniornivå. Det er A-laget som skal kjempe om trofeer, mens min oppgave er å skape et sluttprodukt i form av en god fotballspiller klar til bruk for A-laget. Da er utvikling av holdninger og teknikk viktigere enn det å vinne fotballkamper, selv om det selvfølgelig er viktig å få med seg gode opplevelser på veien, poengterer han.

Manchester United har tilgang på ressurser få andre klubber i verden kan konkurrere med, og opererer i en helt annen virkelighet enn norske klubber. Solskjær mener likevel at norske klubber kan få mer ut begrensede ressurser ved å prioritere annerledes.

- Det at man betaler en trener 200.000 til 300.000 kroner i 3. divisjon, blir helt feil i mine øyne. Da bør man heller legge resssursene i de yngre i klubbene. Flinke trenere er ikke nødvendigvis dem som vinner fotballkamper, men dem som er flinke til å tilrettelegge treningene etter hvilket nivå man befinner seg på, poengterer Solskjær.

- Her er det en vesentlig kulturforskjell mellom Norge og England, hvor det kan være like naturlig å sette seg mål om å skape det beste gutter 10-laget, som å ha ambisjoner om å bli manager for et seniorlag, legger han til.