Helt fløte, Blaker! Din stemme kan gi klubben en fryktelig variant

Klubben i mitt hjerte.

BLAKER IL: Fredrik «Blaker'n» Larsen (39) trener Blaker IL, med alt det innebærer. I bakgrunnen ser du (kanskje?) Skeie Kongen. Foto: Ole M. Storberget / Sporten.com
BLAKER IL: Fredrik «Blaker'n» Larsen (39) trener Blaker IL, med alt det innebærer. I bakgrunnen ser du (kanskje?) Skeie Kongen. Foto: Ole M. Storberget / Sporten.comVis mer

(Dagbladet): «Helt fløte», «kram snø», «god jul», «snømann», «fryktelig variant», «Skeie Kongen». Dette er ord og uttrykk du sannsynligvis har hørt de siste månedene dersom du vanker i et fotballmiljø.

Blaker IL fikk sin egen miniserie på Sporten.com tidligere i år, og ble raskt et svært populært program i mange kretser.

Kort fortalt følger vi femtedivisjonslaget (nå i fjerdedivisjon) Blaker IL gjennom én sesong. Fredrik «Blaker'n» Larsen (39) er hovedpersonen som nærmest har blitt en kulthelt. Han er en karismatisk trener som maner sine spillere til å blø for drakta.

Serien ser ut til å ha truffet en nerve hos folk. Mange vil kjenne igjen grasrota og dugnadsånden i bygdelaget Blaker IL.

- Jeg tror det er populært fordi folk kjenner seg igjen. Alle har et forhold til en liten klubb. Folk som er oppvokst i byer og Oslo og slike ting. De har en liten klubb i hjertet sitt. Klubber de har vært i hele ungdommen, klubber som har typer som meg, ikke bare Tippeligaen, Obos-ligaen, Premier League og de tingene der da, sier Larsen.

Skeie Kongen En annen karakter som nærmest har blitt udødeliggjort i serien er kaldblodshesten Skeie Kongen, som eies av tidligere TV 2-kommentator Morten Langli. Andre kjente karakter er «Svensken» og «Bogen», som er kallenavn på to av fotballspillerne i Blaker IL.

- Det var kult at vi fikk med Skeie Kongen i serien. Vi har solgt 15-20 Blaker-drakter. De (som kjøpte) ville ha med Skeie Kongen, Svensken, Bogen og meg. Det er Skeie Kongen og Svensken som det er solgt mest av, tror jeg. Det er penger inn i klubben også, sier Larsen.

Fjerdedivisjonsklubben, som holder til snaut 20 minutter fra Lillestrøm, har også fått merke populariteten på kroppen.

- Det er morsomt at vi har fått med bygda. Det er mange som vil spille treningskamper mot oss før sesongen nå. De ringer fra Konnerud og Bø i Telemark, sier Larsen.

Fløte Treneren bruker mange spesielle ord og uttrykk i dagligtalen, og disse blir servert på løpende bånd i serien. Blaker'n har også noen personlige favoritter.

- Jeg bruker «fløte» mye. Til alt liksom. Når det er bra ting som skjer. «God jul» går det litt av. Men skal du si slike uttrykk må du ikke tenke over hva du skal si, da blir det bare rør, sier Fredrik Larsen, som mener ordene må komme naturlig.

Noen minutter etter intervjuet tikker det inn en tekstmelding:

«Geitost er vel det jeg bruker mest.»

Mange av uttrykkene Fredrik Larsen bruker kommer fra miljøet rundt Bjerke travbane og Lillestrøm, mens andre stammer fra hockey- og fotballmiljøer. Stadig flere bruker ord og uttrykk fra Blaker-serien.

- Det er greit. Det er ikke noe problem. Dette er jo sånn som nevøen min på 11 hører på skolen nå. Som han har hørt av meg i seks år. Da rister han på hodet. Det er noe alle kameratene mine har brukt i alle år, sier Larsen.

Feilbruk Det er mange som imidlertid bruker uttrykkene helt feil. «Kjør da» skal f.eks brukes om bortelaget dersom du holder med hjemmelaget. Du kan med fordel bruke «kjøøør» om hjemmelaget i samme situasjon. Larsen har ikke mye til overs for feilbruken,

- Alle bruker det feil. Du kan ikke si «kjør da Thai Goodwill» (Thai Goodwill er en travhest red.anm.) hvis du vil at den skal vinne. Jeg må snart ha en ny språkskole, sier Larsen.

Det er ikke tvil om at folk er veldig interessert i den folkelige 39-åringen. Det hender ofte at personer i full offentlighet kommer bort for å ta bilder sammen med treneren.

- Det er en del av det når jeg er på byen. Når folk har tatt seg en pinne. Det er ikke noe problem det. Det er slik jeg er som person. Bare å kjøre på det. Det er mye ungdommer fra Blaker og Sørumsand som syns det er kult. Det var blant annet en sjetteklasse som kontaktet meg og lurte på om jeg ville være gjest i skoleavisa. De spurte om ting som: «Hvem er den råeste dama i Blaker». Det var bare rør, sier Larsen.

Tidligere aktiv «Blaker'n» har lagt fotballskoene på hylla etter at han tok over Blaker IL som trener. Med unntak av et lite innhopp som spillende trener da Blaker manglet innbyttere. Som aktiv var han en habil målscorer nedover i divisjonene.

- Jeg var god innenfor 16-meteren. Jeg var to meter høy og dårlig på hodet. Sjanseløs på hodet. Middels rask. Svak i kroppen. Mer lur. Så hadde jeg et bra høyrebein. Jeg var brukbar med venstre, sier Larsen.

- Savner du å spille selv?

- Nei. Jeg savner det egentlig ikke. Jeg savner mer det å score mål. Det syns jeg var dritdeilig. Jeg savner ikke spillet og slike ting. Nå er jeg nervøs før kamper. Det er mye verre å være trener enn spiller. Det er et helvete, sier Larsen, som håper Blaker IL vil holde seg i fjerdedivisjon neste sesong.

«Geitost» er forøvrig et negativt uttrykk. Hvis du f.eks bommer på blankt mål: «Se på han geitosten». Tiden vil vise om det blir et hyppig brukt uttrykk for Blaker'n i fjerdedivisjon neste sesong.

Er Blaker IL klubben i ditt hjerte? Stem på klubben her.