Oddvar Brå:

- Helt forferdelig

Da skilegende Oddvar Brå (70) så hvordan kroppen til Sissel Bjerkenås (61) forandret seg på 1980-tallet, tenkte han at noe var alvorlig galt. At det ble kommentert rundt vekta til jentene, er han ikke i tvil om.

STØRRE FOKUS PÅ SUNNHET: Skilegende Oddvar Brå kan fortelle at det ble et større fokus på sunnhet på 80-tallet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STØRRE FOKUS PÅ SUNNHET: Skilegende Oddvar Brå kan fortelle at det ble et større fokus på sunnhet på 80-tallet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Hun er på en måte den første jeg så som virkelig forandra seg. Og som jeg så at hadde store problemer, sier Oddvar Brå til Dagbladet.

- Du husker at du tenkte at noe var galt?

- Ja, det så man jo da at hun gikk ned i vekt og ble alvorlig tynn. Vi gikk på samme skimerke. Men vi var ikke mye sammen. Likevel la jeg merke til at vi spiste på forskjellige måter. Vi (gutta) spiste kanskje mer kjøtt, og kall det gjerne usunt. Hun spiste kanskje mer av det man mener er sunt i dag. Ikke dessert, som vi spiste mye av, for å si det sånn.

Sissel Bjerkenås var en av landslagskvinnene i langrenn som led av spiseforstyrrelser på 1980-tallet. I en tid der det ble økt fokus på vekt og kosthold i ski-toppen.

På landslaget var hun en av flere som ble bedt om å slanke seg, har hun fortalt til Dagbladet. Noe hun også gjorde.

Men til slutt ble kampen om å bli best i sporet, en kamp mellom liv og død for junior-norgesmesteren.

- Jeg var nede i 36 kilo på det verste. Jeg hadde ikke noe liv. Jeg orket ingenting og ville bort fra alt. Bort fra livet. Jeg var helt på grensa av det menneskekroppen kan tåle, erkjenner hun i intervjuet, som var første artikkel ut i et stort undersøkende prosjekt kalt «En syk skinasjon».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer