- Helt forkastelig å fleipe med vekt

Professor Jorunn Sundgot-Borgen mener Pärson-mobbing er del av en trend.

• Les også: Omtalte alpintstjerner som kjempebabyer

(Dagbladet.no): Østerrikes sjeftrener Herbart Mandl har skapt oppstuss i Sverige med sine uttalelser om vekten til alpinistene Anja Pärson og Emely Brydon.

- Helt forkastelig! Rein trakassering, sier fagansvarlig for ernæring hos Olympiatoppen, professor Jorunn Sundgot-Borgen, til Dagbladet.no.

- Det sier også litt om den aktuelle treneren, ettersom Pärson er en utøver som har kjempet seg til topps gjennom et perfekt treningsopplegg og voldsom vinnermentalitet, tillegger hun. 

- Tror ikke hun er uberørt

Sjøl om Pärson ser ut til å klare å heve seg over forsøket på en spøk, mener Sundgot-Borgen at utøveren blir berørt på en eller annen måte.

- Som idrettsutøver er hun suksessfull og har høy sjøltillit, så det går kanskje ikke så veldig inn på henne sånn sett. Men jeg tror ikke et sekund på at en kvinne som henne er hundre prosent uberørt, sier Sundgot-Borgen.

Det mest uheldige er likevel at andre utøvere kan bli påvirket av hetsen mot en av Sveriges største idrettsstjerner.

- «Du virket tung» kan være nok

ADVARER TRENERE: Fagansvarlig for ernæring hos Olympiatoppen, professor Jorunn Sundgot-Borgen ber trenere være veldig bevisste på hva de sier - og ikke minst, ikke sier - til og om idrettsutøvere. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
ADVARER TRENERE: Fagansvarlig for ernæring hos Olympiatoppen, professor Jorunn Sundgot-Borgen ber trenere være veldig bevisste på hva de sier - og ikke minst, ikke sier - til og om idrettsutøvere. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET Vis mer

- Det finnes jo også andre alpinister som ikke lever helt opp til dagens kvinneideal, og de kan ta til seg det som ble sagt, frykter Sundgot-Borgen.

- Flere som har slitt med spiseforstyrrelser kan peke på en bestemt episode der noen sa noe om kroppen deres, som utløsende årsak. Det kan være noe så tilsynelatende uskyldig som «du virket tung i dag», forteller hun.

Professoren innser at det kan være situasjoner der trenere bør ta opp vekt som tema med en utøver, men mener det aldri skal skje offentlig.

- En trend

- Trenere skal selvfølgelig ikke uttale seg om sånt, det er ikke akseptabelt, slår hun fast.

Eksperten mener det er en trend at mannlige trenere uttaler seg litt sleivete om kvinnelige utøvere, noe hun tror skyldes at de ofte har trent menn tidligere.

- Blant menn behandles dette temaet gjerne mer avslappet, og så tar trenerne med seg dette videre, forklarer hun.

- Helt forkastelig å fleipe med vekt
BLE KALT KJEMPEBABY: Østerrikes sjeftrener, Herbart Mandl, omtalte blant andre Anja Pärson som en kjempebaby, fordi hun ifølge ham er 20 kilo tyngre enn hans utøvere.