Helt i Barcelona - skurk i Madrid

Her setter Lance Armstrong seg i bilen for å dra «hjem» til Spania. Et land som nå er delt i synet på Tour de France-legenden.

«HJEM TIL SPANIA»: Lance Armstrong blir geleidet ut i en ventende bil i Perpignan etter 5. etappe av Tour de France. 37-åringen har bodd i dagens startby Girona i flere år. - En fantastisk plass med fantastiske mennesker, sier Armstrong.Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet
«HJEM TIL SPANIA»: Lance Armstrong blir geleidet ut i en ventende bil i Perpignan etter 5. etappe av Tour de France. 37-åringen har bodd i dagens startby Girona i flere år. - En fantastisk plass med fantastiske mennesker, sier Armstrong.Foto: Arnt E. Folvik/DagbladetVis mer

Følg 6. etappe av Tour de France direkte i livestudio fra klokka 12.55.

PERPIGNAN (Dagbladet): Dramaet rundt sjefsrollen i Astana kommer til å nå nye høyder når Tour de France-rytterne i dag sykler inn i Spania. Alberto Contador må leve med lagkamerat Armstrong - både verbalt og trolig som konkurrent. I går kom det nye bitende stikk fra Lance mot Contador.

- Vi holdt oss unna trøbbel i dag. Jeg fortalte Alberto på forhånd at i dag var en komplisert etappe. Kanskje han nå har skjønt at Tour de France er komplisert, sa Armstrong utenfor bussen etter den 5. etappen langs Middelhavet.

For som på mandagens etappe, der Armstrong var den eneste sammenlagtfavoritten som ble med i bruddet til mål, førte vinden til at feltet ble oppstykket i flere puljer underveis. Om det var advarselen fra Lance som hjalp, er usikkert, men i går sov ikke Alberto Contador i timen. For strengt tatt skal en ikke trenge å fortelle en Tour de France-vinner (i 2007) at Tour de France er komplisert.

- Fienden er i huset
Men for mange spanjoler er slike stikk nok et eksempel på at Lance Armstrong ikke respekterer at Contador er Astana-lagets leder.

- Alberto Contador måtte dra tilbake til hotellet sitt med erkjennelsen av at han må slåss mot hele verden for å vinne touren. Han må til og med slåss mot sitt eget lag. Fienden er inne i huset, skrev Madrid-avisa Marca etter at Armstrong tok over 40 sekunder på Contador på mandagens tredje etappen.

- Angriper Contador
Heller ikke Armstrongs lite respektfulle kommentarer om Madrid-rytter og fjorårsvinner Carlos Sastre i en nylig utgitt bok har gått upåaktet hen.

- I Madrid og sentrale deler av Spania mener de at Armstrong angriper Contador. De mener at Astana-sjefen Johan Bruyneel egentlig støtter Armstrong. Dette er i Contador- og Carlos Sastre-land, forteller journalist Xavier Garcia-Luque til Dagbladet.

Han dekker Tour de France for Barcelona-avisa La Vanguardia.

- De ville nok ikke kastes flasker etter ham i Madrid, men det ville nok blitt piping, mener Garcia-Luque som understreker at han mener konspirasjonsteoriene ikke stemmer.

- I Barcelona og Katalonia regnes Armstrong som en ekte mester, sier den katalanske journalisten.

- Nå skal jeg hjem
Dagens etappe starter i Lance Armstrongs gamle hjemby Girona.

- En fantastisk plass med fantastiske mennesker. Nå skal jeg hjem, sier Lance Armstrong utenfor lagbussen i Perpignan.

I morgen er det avgang fra Barcelona - og så er det tid for Pyreneene. På tross av at sportsdirektør Johan Bruyneel har slått fast at Contador er lederen, hevder den sjudobbelte Tour-vinneren at Astana skal ta en sjefsdiskusjon etter fredagens etappe opp til Andorra.

- Fredag er det mulig at det er to ledere - og at vi begge vil bli beskyttet. Etter det så blir situasjonen en annen. Og vi må diskutere det, sa Lance tirsdag ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det er i så fall en nyhet for Alberto Contador.

Og ikke en god en.