Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Helt kanon, gutter!

Vant 1-0.

 Aserbajdsjan - Norge 0-1 (0-1)

BAKU (Dagbladet): Norge har fått en drømmestart på EM-kvalifiseringen. I kveld slo Per-Mathias Høgmo og hans menn Aserbajdsjan 1-0.

Norge har vunnet de tre siste kampene, og står oppført med ni poeng.

- Jeg er stolt av spillerne i dag. De gjør en meget god kamp, og viser en god holdning i forkant og i gjennomføringen av kampen. Vi vinner veldig fortjent. Vi kunne gjerne hatt et mål til, det var sjanser til det, sier Per-Mathias Høgmo til Max.

Solid oppreisning Målet kom på en corner etter 25 minutter. Stefan Johansen fant Håvard Nordtveit, og Borussia Mönchengladbach-spilleren headet ballen i nettmaskene.

Seieren var en solid oppreisning etter 0-1-tapet for Estland onsdag.

Kampen fikk et komisk skjær over seg. For at banen skulle framstå mest mulig smekker, hadde vertslandet dekket banen med et grønt middel av noe slag.

Det så ikke bra ut for Norges i utgangspunktet kritthvite drakter.

EM-kvalifiseringen tar nå en pause fram til 28. mars neste år. Da er Kroatia - en av gruppefavorittene - motstander.

Store politistyrker Bakcell Arena i Baku var rammet inn i en kald, men flott høstkveld. Allerede tre-fire timer før kampen var store politistyrker på plass. Det kunne virke noe overdimensjonert, men her var det i alle fall lite rom for bråkmakere.

Sist lagene møttes var i VM-kvalifiseringen 6. september 1997. Den gang vant Norge 1-0, og året etterpå var Norge i VM-sluttspillet i Frankrike.

Vi kunne ikke være annet enn favoritt i kveld heller. Aserbajdsjan deler 126.-plassen på FIFA-rankingen med Luxembourg. De beste spillerne er i tyrkiske klubber.

Men Per-Mathias Høgmo snakket som vanlig motstanderen opp før kampen.

- Jeg venter et tøft og aggressivt Aserbajdsjan, sa han.

Gult Tarik-kort Hjemmelaget åpnet best. De fikk trille ball, uten at tempoet var spesielt stort. Det mest oppsiktsvekkende på dette tidspunktet av kampen var det som skjedde etter 15 minutter.

Norge stormet i angrep med Tarik Elyounoussi i spissen. Hoffenheim-spissen ble tatt i en duell, og dommeren dro fram det gule kortet. Det kunne virke soleklart, men i stedet fikk Tarik gult kort for filming.

Av TV-bildene var dette feil, all den tid det var kontakt mellom spillerne.

Norge våknet ikke før det var gått 20 minutter av kampen. Da hadde Tarik en fin mulighet, det samme hadde Håvard Nielsen fire minutter seinere.

Men det var først på corner i det 25. minutt Norge lyktes. Håvard Nordtveit stanget ballen i mål. Det var hans andre scoring på 21 kamper for Norge.

Kjempemulighet Aserbajdsjan hadde sin største sjanse etter 35 minutter. Cavid Imamverdiyev ble plutselig stående alene foran mål, og burde utliknet.

Imamverdiyev er ikke det enkleste navnet å uttale, og i studio til NRK P1 dro kommentator Olav Traaen en frekkis:

- Du bør enten være klin edru, eller kanskje helst ha tatt et par glass for å uttale disse navnene.

GLAD:  Håvard Nordtveit scoret sitt andre mål i karrieren for Norge. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
GLAD: Håvard Nordtveit scoret sitt andre mål i karrieren for Norge. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Norge gjorde ingen bytter i pausen, men kom ut av garderoben med nye drakter. Laget virket mer på enn hva som var tilfelle i starten av 1. omgang.

Åtte minutter ut i omgangen fikk Tarik Elyounoussi og Håvard Nielsen en fantastisk dobbeltmulighet som burde resultert i 2-0.

Aserbajdsjan framsto mer kraftløst. Den ferske treneren - Mahmud Gurbanov - likte neppe det han så. Gurbanov overtok for mer meritterte tyskeren Berti Vogts tidligere i år.

Kontroll Norge hadde kontroll på 2. omgang. Drøye 20 minutter før slutt gikk Alexander Tettey i en duell med keeper. Headingen kunne med hell fått en bedre skjebne, men ballen gikk i tverrliggeren.

Mats Møller Dæhli ble byttet ut etter 58 minutter. Byttet virket merkelig, all den tid Dæhli hadde vært en av Norges mest toneangivende spillere.

Alexander Søderlund kom inn for Håvard Nielsen 12-13 minutter seinere.

Norge beholdt overtaket kampen ut.

Aserbajdsjan hadde ikke noe å stille opp med på den siste tredjedelen av banen. Og det var en svært lettet Høgmo som gratulerte spillerne etter kampen.

- Deilig Nordmennene var forberedte på en tøff kamp, og matchvinner Håvard Nordtveit fastslår overfor Max hvor deilig det var med tre poeng i denne kampen.

- Vi kommer for tre poeng, og det er deilig til syvende og sist. Corneren terpet vi på i en time teoretisk, og godt det lønner seg. Godt å sette panna på den, gliste Nordtveit.

- Det er ekstra godt å vinne slike kamper, som ikke er særdeles god fra vår side. Vi kom for tre poeng, og det fikk vi. Det viser hva som bor i oss, fortsetter Nordtveit.

Tom Høgli stemmer i.

- Dette var jævla artig. Nå skal vi ikke ta av, men vi har en kjempegod start. Nå er vi ferdig med 2014, og har lagt godt grunnlag for 2015, sier Høgli.

SEIER:  Håvard Nordtveit jubler sammen med Håvard Nielsen etter 1-0-scoringen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SEIER: Håvard Nordtveit jubler sammen med Håvard Nielsen etter 1-0-scoringen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling