- Helt katastrofe

14 spillere er uten kontrakt etter sesongslutt, og av hele laget lukter det 1.-divisjon og tapte millioninntekter lang vei. Bryne er kommet ned i fotballens mørkeste kjeller.

BERGEN (Dagbladet): I går skulle Jæren-laget endelig bryte sin bortekampforbannelse. I stedet fortsatte de på statistikken som er nokså unik i norsk toppfotballs historie: gårsdagens 1- 3-tap for Brann var det 12. bortetapet på rad denne sesongen. Det blir alle bortekampene, det.

Beinhardt

På sidelinja etter kampen sto en slukøret Mr. Bryne og konstaterte at laget i hans hjerte også i dag var hjelpeløse både i forsvar og angrep. Gabriel Høyland er det nærmeste Jæren har en levende legende. Eller «en av de største foregangspersonlighetene i norsk fotball», som det sto i kampprogrammet i går.

Men verken det eller det faktum at han onsdag gikk inn som tredjemann i Brynes trenerteam, hjalp noe som helst i går.

- Hele dette året har vært beinhardt. Vi har kjørt et altfor tøft løp og brukt altfor mye penger. Det er spesielt tungt fordi det er så mange mennesker som ofrer så mye tid og krefter på laget, bare for å oppleve dette. Spesielt har de to siste månedene vært helt katastrofe, sier Høyland.

Kontraktsslutt

Og hvor går man fra katastrofe? Det kan bli ragnarok for Brynes del. De to neste kampene er Aalesund borte og Rosenborg hjemme. Høyland holder fanen høyt.

- Det er fullt mulig å ta seks poeng her. Av natur er jeg veldig optimistisk, sier han resignert.

Litt lenger borte sto en beskjemmet lagkaptein Ragnvald Soma og forklarte seg for journalistene. Det knytter seg stor spenning til om han vil fortsette i klubben etter sesongslutt om to uker. Men han har samme svar på spørsmålet til oss alle.

- Det er ikke noe poeng å snakke om dette nå. Først har vi en jobb å gjøre med å avslutte sesongen på best mulig vis. Vi i klubben er skjønt enige om å konsentrere oss om dette nå - så får alt det andre komme siden.

Og det er litt av hvert å ta fatt på. Kontrakten til 14 av Brynes spillere går ut etter sesongslutt. Klubben kan også komme til å få enda mer katastrofal økonomi om varen er levert og heter 1.-divisjon om to uker. Ragnvald Soma var svært skuffet over tapet for Brann i går.

- Vi reiste hit med en klar målsetting om å ta våre første bortepoeng. Vi skulle blant annet hindre Raymond Kvisvik i å briljere på kanten, og roe ned Seyi Olofinjana - og utnytte rommene. Men så svikter det altså alle steder. Nå er vi nødt til å jobbe mye hardere i dagene som kommer. Få inn litt jævelskap, rett og slett. Få folk forbanna.

Farlig på innkast

- Du kan nok være sikker på at Bryne-supporterene er det?

- Ja, og det har de god grunn til. Det var ikke mye til prestasjon i dag, sier Ragnvald Soma.

Brann-trener Mons Ivar Mjelde var naturligvis tilfreds med at laget tok steget ytterligere bort fra bunnstriden.

- Jeg er mer glad enn lettet. Det er alltid en spesiell nerve rundt en kamp som denne. Vi kjente vår besøkelsestid etter det pinlige Stabæk-tapet for 14 dager siden.

- Og nå rykker Bryne ned?

- Jeg tror det blir veldig vanskelig siden de tapte her i dag.

Mjelde medgir at Bryne ikke var all verden til motstander.

- Det som voldte oss størst problemer, var de lange innkastene.

- Ikke særlig problematisk motstander, altså?

- Nei.

BAKPÅ: Brynes Roger Nilsen lurt på rumpa av Raymond Kvisvik
OPPGITT: Ragnvald Soma