<strong>TRIST:</strong> Det ble en sterk dag for Matti Nykänens næmeste i dag. Hopplegenden ble bisatt i hjembyen Jyväskylä. Her tar enken Pia (til venstre) og moren Vieno farvel ved kista. Bisettelsen var privat, men utenfor sto mange folk og ventet. Foto: NTB scanpix
TRIST: Det ble en sterk dag for Matti Nykänens næmeste i dag. Hopplegenden ble bisatt i hjembyen Jyväskylä. Her tar enken Pia (til venstre) og moren Vieno farvel ved kista. Bisettelsen var privat, men utenfor sto mange folk og ventet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Helt knust ved Nykänens kiste

Familie og venner tok farvel. - Innenfor skihopping finner du ikke noe mer guddommelig, sier Norges sportssjef, Clas Brede Bråthen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD (Dagbladet): Tidenes skihopper - Matti Nykänen - ble lørdag bisatt i hjembyen Jyväskylä i Finland. Nykänen døde 4. februar, bare 55 år gammel.

Ved kista var en knust enke, Pia Nykänen, og moren Vieno, som begge brøt ut i gråt utenfor kirken.

Familien valgte å holde bisettelsen privat, men tillot frammøte og fotografering utenfor kirken. Etterpå kjørte en kortesje gjennom Jyväskylä. Mange hadde tatt oppstilling for å ære og ta et siste farvel med hopplegenden.

- Folk ventet utenfor kirken da kisten med Matti Nykänen kom ut. Det var seks venner av Matti som bar den, skriver avisa Iltalehti.

- Enken Pia Nykänen og Mattis mor, Vieno, tok et rørende farvel.

<strong>TIDENES SKIHOPPER:</strong> Det er slik hoppverden minnes Matti Nykänen - som en vinner. Her fra VM i Holmenkollen i 1982. Foto: NTB scanpix
TIDENES SKIHOPPER: Det er slik hoppverden minnes Matti Nykänen - som en vinner. Her fra VM i Holmenkollen i 1982. Foto: NTB scanpix Vis mer

Avisa skriver at kortesjen kjørte fra kirken og bort til hoppbakken i Jyväskylä. Her stoppet den opp, slik at folk kunne ha en siste stille stund til ære for Nykänen. Etterpå klappet de frammøtte.

Hele hoppverden sørger etter legendens død. Han vant fire OL-gull og fem VM-gull, og var 80-tallets store stjerne. Til sammen vant han 46 renn i verdenscupen. Samme dag som bisettelsen fant sted, ble det hoppet miks lagkonkurranse i VM i Seefeld. Tyskland vant foran Østerrike og Norge.

- Første gang jeg møtte Matti var jeg 13 år, forteller Norges sportssjef, Clas Brede Bråthen, på sletta i Seefeld.

- Jeg var i Vikersundbakken og så at han hoppet der. Han hadde en touch og kapasitet i skihopping som etter min mening savner sidestykke. Innenfor skihopping finner du ikke noe mer guddommelig.

Bråthen fortsetter:

- Jeg hoppet med ham en rekke ganger og hadde sånn sett gleden av å stå på pallen med ham. Jeg tenker på hva slags fantastisk utøver han var.

<strong>MANGE FRAMMØTTE:</strong> Kortesjen kjørte bort til hoppbakken i Jyväskylä der det ble holdt en kort minnestund. Foto: NTB scanpix
MANGE FRAMMØTTE: Kortesjen kjørte bort til hoppbakken i Jyväskylä der det ble holdt en kort minnestund. Foto: NTB scanpix Vis mer

Matti Nykänen la opp i 1991, bare 28 år gammel. Det siste året skal han ha slitt med diabetes, men dødsårsaken er ennå ikke offentlig. Det er ingen hemmelighet at han levde et hardt liv etter at han la opp. Han livnærte seg som artist.

Den finske langrennskjempen Juha Mieto fortalte Dagbladet tidligere i uka at han skulle i bisettelsen. Mieto var en gigant i skisporet på 70- og 80-tallet. Sammen med Nykänen er han blant de finske skiheltene nordmenn kjenner best.

Til Dagbladet sa Mieto:

- Jeg kjente Matti veldig godt. Vi vet alle hva som skjedde med ham. Matti er ikke lenger blant oss. Jeg skal i bisettelsen, på vegne av alle olympiske mestere. Jeg snakket litt med ham i telefonen. Hva vi snakket om, får bli mellom oss. Nå må vi la Matti hvile i fred. Han var en stor mann.

Nykänens urne vil bli senket i jorda ved siden av faren, Ensio Nykänen.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 15.00 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.15 Lagkonkurranse hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer