- Helt knust

Eirin Maria Kvandal (19) tok hoppverden med storm. Men søndag ble alt snudd på hodet etter et stygt falt. - Det er jævlig, sier hun. - Mamma og pappa ble knust.

LANGT NEDE: Eirin Maria Kvandal falt stygt i Østerrike. Dette bildet er fra presentasjonen av hopplandslaget i sommer. Foto: Gorm Kallestad / NTB
LANGT NEDE: Eirin Maria Kvandal falt stygt i Østerrike. Dette bildet er fra presentasjonen av hopplandslaget i sommer. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Plutselig er de bare der: Hoppkometene som kommer fra intet og vinner renn i verdenscupen.

Eirin Maria Kvandal fra Mosjen var et slikt vidunder denne sesongen. 24. januar slo hun hele verdenseliten i Ljubno i Slovenia. Noen dager tidligere tok hun NM-gull i Granåsen. Selv Maren Lundby ble knust.

Men søndag ble alt snudd på hodet. Under verdenscuprennet i Hinzenbach i Østerrike falt Kvandal. Det var stygge scener for alle som elsker hoppsport og norske superprestasjoner.

Resultat: Et røket korsbånd. Også leddbåndet og menisken er trolig skadet. Nå er 19-åringen ute på ubestemt tid.

- Det er jævlig, sier hun, tilbake i Trondheim.

FALLDRAMA: Eirin Maria Kvandal ødela korsbåndet i fallet. Foto: NTB
FALLDRAMA: Eirin Maria Kvandal ødela korsbåndet i fallet. Foto: NTB Vis mer

- Det var ikke så store smerter direkte da jeg falt. Men jeg kjente at noe var ute av ledd. Jeg ble fraktet til sykehuset i Linz. Der ble det tatt et røntgenbilde. Neste dag dro jeg hjem til Norge.

RYSTENDE SCENER: Eirin Maria Kvandal ble fraktet ut av hoppbakken på båre. Foto: NTB
RYSTENDE SCENER: Eirin Maria Kvandal ble fraktet ut av hoppbakken på båre. Foto: NTB Vis mer

Det var i det andre hoppet for fire dager siden at det gikk galt. Hun lå på fjerdeplass etter første omgang. I svev nummer to mistet hun kontrollen etter å ha landet på 88 meter.

19-åringen var hele tida ved bevissthet, men omtaler omfanget av skadene som «ganske ille».

- Da vi kom til flyplassen, kjørte jeg rundt i rullestol. Det var ikke noe artig. Det var ikke noe artig overhodet. Jeg følte meg som en krøpling, forteller skihopperen.

På grunn av karantenereglene får hun ikke tatt MR-bilder før til tirsdag.

- Det er ikke optimalt. Men samtidig er det ikke noe hastverk. Jeg må uansett vente på en operasjon. Vi må vente til hevelsene går ned. I utgangspunktet blir det ikke operasjon før om fem-seks uker.

NORGESMESTER: Eirin Maria Kvandal fra et lykkelig øyeblikk 19. januar. Da vant hun NM stor bakke i Granåsen. Foto: Geir Olsen / NTB
NORGESMESTER: Eirin Maria Kvandal fra et lykkelig øyeblikk 19. januar. Da vant hun NM stor bakke i Granåsen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Har du sett fallet om igjen?

- Ja, ganske kjapt. Men jeg prøver å unngå det. Jeg føler meg ikke klar for det ennå.

- Hva skjer de neste dagene?

- Etter MR-bildene reiser jeg hjem til mamma og pappa i Mosjøen. De ble helt knust da dette skjedde. Jeg prøver å holde dem oppdatert hver dag. Det er tøft for dem også. De er lei seg på mine vegne.

- Du går glipp av både junior- og senior-VM denne sesongen?

- Jeg hadde en del planer, sier Kvandal stille.

Hun har fått masse lykkønskninger både fra den norske og den internasjonale hoppfamilien. Hun er fast bestemt på komme tilbake i hoppbakken, uansett hvor lang tid det tar.

Også tidligere har hun vært gjennom en omfattende operasjon. Det skjedde i 2018, fordi hun er født med skoliose (skjevhet i ryggsøylen).

Silje Opseth er for tida Norges beste kvinnelige hopper på fjerdeplass i verdenscupen. Hun er rystet over det som skjedde med lagvenninna.

- Vi gledet oss ekstremt til å reise til VM som et sterkt lag. Du mister munn og mæle når sånt skjer, sier Opseth til Dagbladet.

- Men dere driver jo med risikosport: Litt forberedt må dere likevel være?

- Ja, vi vet at det er en viss risiko, og at sånt kan skje. Vi får bare støtte hverandre som best vi kan. Jeg er sikker på at hun kommer sterkere tilbake.

Neste renn blir i Rasnov i Romania om ei drøy uke. Det blir definitivt uten Eirin Maria Kvandal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer