- Helt konge at jeg er underdog

Tarjei Bø tror noen blir sjokkerte om han tar medalje.

RASKEST I TESTLØP: Tarjei Bø forlater stadion etter dagens trening, der han noterte seg for fire fulle hus. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
RASKEST I TESTLØP: Tarjei Bø forlater stadion etter dagens trening, der han noterte seg for fire fulle hus. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

RUHPOLDING (Dagbladet): Tarjei Bø vant verdenscupen sammenlagt og rasket med seg tre VM-gull i sin eventyrlige fjorårssesong.

Denne sesongen har det gått langt tråere. Etter jul har Bø stort sett vært listefyll i verdenscupen, og på sprinten i finske Kontiolahti 11. februar havnet han helt nede på 59. plass.

Men dagen før VM i Ruhpolding starter er Bø tilbake i toppform. Nylig gikk han raskere enn Emil Hegle Svendsen i et testløp, og også på skytebanen har 23-åringen funnet tilbake til gamle takter.

På trening i dag skjøt han fire fulle hus (to liggende, to stående). Bø minner imidlertid om at det er noe helt annet å prestere i konkurranse.

Har aldri vært så bra - Hvem bryr seg om trening, liksom? Det er det du gjør i konkurranse som teller. Jeg kan ikke si at det er reparert, men jeg har aldri vært så bra på trening etter jul som jeg har vært nå. Det betyr ikke at jeg skyter fullt i konkurranse også, men forutsetningene er bedre, sier Bø.

Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen utgjør herrekvoten på det norske laget i mixed stafett, og regnes for øyeblikket som de to sterkeste kortene.

Bø har ingenting imot å være en underdog.

- Jeg synes det er helt konge. Det er kult å utlikne oddsen litt, og slå nedenfra, sier han til Dagbladet.

- Føler du deg selv som underdog?

- Ikke i mitt eget hode. Personlig føler jeg at jeg har like stor sjanse til å vinne som noen andre. Men ser man på det som har skjedd, er jeg absolutt ikke noen favoritt. Får jeg med meg en medalje eller to er det et sjokk for de fleste, kanskje, sier Bø og gliser.

Målet er to gull Foran VM i fjor var han storfavoritt, og han var også selvsikker nok til å love gull før mesterskapet startet. Det løftet innfridde han til gagns.

Like freidig er han ikke denne gang, men han er ikke snauere enn at målsettingen er to gull: Étt individuelt og ett på stafett.

- Det er målet. Hva som er realistisk er én ting, men målsettinga lever sitt eget liv, sier Bø.

Han har én verdenscupseier denne sesongen, fra Hochfilzen 15. desember. Siden har han følgende plasseringsrekke: 13-21-20-22-40-9-20-28-DNS-59.

STORE SJANSER: Tarjei Bø tror ingen andre har større sjanser til gull enn ham selv. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
STORE SJANSER: Tarjei Bø tror ingen andre har større sjanser til gull enn ham selv. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Det har effektivt sendt ham ut av kampen om sammenlagtseieren i verdenscupen, der han ligger på en niendeplass, men det har Bø forsonet seg med.

- Jeg tenker ikke på det engang. Det er bare VM som teller, de fem løpene jeg skal gå her, og det er alt som er igjen av sesongen. Alle begynner på scratch, og det som har skjedd før betyr ikke noe. Det råeste du vil se meg i vinter, vil du få se meg i løpet av VM.

Storfavoritt Emil - Like rått som i fjor?

- Jeg veit ikke, det gjenstår å se. I fjor hadde jeg full klaff. Får jeg full klaff her, kan det bli like bra, sier Bø.

Det betyr i så fall tre gullmedaljer...

Han peker likevel ut romkompis Emil Hegle Svendsen som VMs største favoritt.

- Han har gjort det kjempebra i hele år, han er den som skal gjøre det for oss, liksom. Men så har vi noen andre som lusker i bakgrunnen. Jeg er ikke favoritt, men jeg
kan vinne. Han her kan også vinne, han vant her i fjor, sier Bø og peker på Lars Berger.

- Hvordan klarer Norge seg på mix-stafetten uten deg?

- De vinner. Selv uten de to beste gutta, sier Bø til Dagbladet og ler høyt igjen.