GLADIATOR: Sebastien Loeb of France erkjenner at Citroen gjør alt, også det som er på grensen av regelverket, for å vinne Rally Jordan.Foto: SCANPIX/EPA/RICHARD BALINT
GLADIATOR: Sebastien Loeb of France erkjenner at Citroen gjør alt, også det som er på grensen av regelverket, for å vinne Rally Jordan.Foto: SCANPIX/EPA/RICHARD BALINTVis mer

- Helt på grensen av regelverket

Citroën pådro seg tidsstraff med vilje.

|||

For annen gang på rad kjørte Petter Solberg (35) seg inn på seierspallen i rally-VM med tredjeplass i Jordan lørdag.

Forrige runde i Mexico endte nordmannen på annenplass. Han er nå firer i VM sammenlagt bak fabrikkstjernene Sebastien Loeb (Citroën), Jari-Matti Latvala og Mikko Hirvonen (begge Ford).

Over fem år er gått siden Solberg var på seierspallen i rally-VM to runder på rad. Det skjedde sist etter dobbeltseier i Sverige og Mexico i 2005.

Taktisk spill

Citroën- og en Ford beordret lørdag sine førere til å pådra seg tidsstraff med vilje for å temme Petter Solberg og vinne Rally Jordan.

- Vi beveger oss helt på grensen av regelverket, innrømmet rallyleder og seksdobbelt verdensmester Sebastien Loeb overfor wrc.com.

Citroën ofret en innlysende plass på seierspallen for stortalentet Sebastien Ogier, som ble «plassert» foran Loeb på veien for å feie bort grus og sette spor.

Virkemidlet var strategisk tidsstraff - nøye kalkulert utnyttelse av et kompleks regelverk i rally-VM.

For tidlig

Ogier og Hirvonen ble beordret til å møte for tidlig til tidskontrollene før lørdagens første fartsprøve, nøye uttenkt av teamene deres i forkant. Det førte til «ubetydelig» tidsstraff på henholdsvis 8.50 minutter (Ogier) og 15 minutter (Hirvonen) i seierskampen.

Dermed forsvant Ogier for godt fra seierspallen, men ble ofret for at Citroëns førstefører, Sebastien Loeb, slapp bakdelen med å kjøre først på veien.

Hirvonen var for lengst ute av poengkampen etter uhell med bilen tidlig i rallyet, men sørget med sitt stunt for å tre seg inn mellom Loeb og Ford-fører Jari-Matti Latvala i startrekkefølgen.

56. seier

Den store taperen i så måte ble Petter Solberg, som ikke fikk dra nytte av sin fordel med en gunstig fjerdeposisjon i startrekkefølgen.

Loeb økte avstanden med noen sekunder til nordmannen, mens Latvala holdt greit følge.

Dermed styrer privatfører Solberg mot tredjeplass i Jordan og i VM sammenlagt.

Regjerende verdensmester Loeb vant Rally Jordan med 35,8 sekunder på Latvala og 1.11,8 minutt på Solberg.

Seieren var Loebs 56. i karrieren. Han vant også runden i Mexico sist og leder VM klart med 25 poeng. Petter Solberg er bare åtte poeng unna toer Latvala og to bak treer Hirvonen.

Storebror Henning Solberg endte på niendeplass. Eyvind Brynhildsen ble nummer to i sin klasse, S-WRC.

(NTB)