PRESTISJEDUELL: Thomas Alsgaard og Kristen Skjeldal tok gull sammen på OL-stafetten i Salt Lake i 2002. Ti år senere skal de kjempe mot hverandre på NMs 15 kilometer fri på Voss.

Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET
PRESTISJEDUELL: Thomas Alsgaard og Kristen Skjeldal tok gull sammen på OL-stafetten i Salt Lake i 2002. Ti år senere skal de kjempe mot hverandre på NMs 15 kilometer fri på Voss. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADETVis mer

«Helt pudding. Elendig form»

Alsgaard og Skjeldal konkurrerer i selvslakt før NM-duell.

Langrennsstudio kl. 10.45/12.30: 10 km fri kvinner/15 km fri menn

(Dagbladet): I fjor overrasket Thomas Alsgaard hele norgeseliten da han banket flere av landslagsløperne og tok en sensasjonell tredjeplass på 15 kilometer klassisk i NM.

Etterpå måtte Alsgaard avvise at han bløffer om treningsmengde, da blant andre Odd-Bjørn Hjelmeset mente den gamle storheten snakket ned hvor mye han faktisk hadde gjort for å finne formen.

Foran dagens 15 kilometer fri er det mye snakk om duellen mellom Alsgaard og en annen veteran, Kristen Skjeldal.

Men heller ikke denne gangen er det en Alsgaard i storform som kommer til NM - skal vi tro ham selv.

«Pudding»
På hjemmesida til laget han eier og driver - Team United Bakeries - har Alsgaard også i år skrevet detaljert treningsdagbok fra hver eneste økt.

Etter sjukdommen som rammet ham etter Tour de Ski er det imidlertid lite oppløftende rapporter å lese.

«Helt pudding. Elendig form. Ingen vits å trene på noen dager.», skriver han 14. januar.

«Rett i hallen med Espen. Hardt. Men ikke i form. Et slit.» «Gikk 5 X 10 min. Det meste gikk galt. Svak, sliten etter løpet igår, trøbbel med ryggen..osv.. Endte på 5.0-5.5-4.25-4.5. Langt!!! bak stakeformen i høst. Skuffet.», skriver Alsgaard om treningsøkta for nøyaktig en uke siden, dagen etter å ha vunnet Hodelyktrennet i Nannestad.

«Hardt! Men ikke i draget. Slapp og vissen. Trøtt.», skriver han om styrketreninga sist lørdag.

Og den foreløpig siste dagbokoppføringen finner vi fra mandag, da Alsgaard kjørte langkjøring og intervalltrening:

«Ikke bra nok. Hvor er gnisten og motivasjonen...?» «Gikk 11 X 1 min i mot. Testet ski samtidig. Ikke på Hugget. Ble 90% innsats. Seig og slapp.»

Fortsatt skremt Skjeldal
Da Dagbladet snakket med Alsgaard for ti dager siden, mente han i hvert fall at det var helt urealistisk å kopiere fjorårets NM-medalje.

- Nei, og det hadde det ikke vært selv om jeg ikke hadde blitt syk. Jeg har ikke fått forberedt meg godt nok, fastslo Alsgaard.

Likevel fortalte han langrenn.com i går at han er frisk og klar, og ifølge lagkamerat Arne Post har «sjefen» sagt at topp ti er målet på Voss i dag.

En som i hvert fall fortsatt er skremt av Thomas Alsgaards treningsdagbok - sykdom og slapphet til tross - er duellmotstander Kristen Skjeldal.

- Thomas trener det dobbelte av meg. Jeg ligger på 40 til 45 timer trening hver måned. Det er det jeg får tid til med full jobb og familie. I september og oktober hadde Thomas 90 timer. Når du trener 90 timer i måneden er du på nivå med proffene, sier han til langrenn.com.

- Da jeg sa ja til å møte Thomas til duell hadde jeg en drøm og en illusjon om å flyte på gammel trening, men grunnlaget blir lenger og lenger borte. I tillegg er det fryktelig vanskelig å få opp farten som trengs. Tiden har virkelig gått i fra meg, det var noe annet da jeg var ungkar og spillemann, sier han og gliser.

Skjeldal legger også til at han går rundt med syke folk i sine omgivelser - mens Alsgaard sier også han har folk rundt seg som ikke er helt friske.

Det er visst med andre ord to slitne, gamle menn som møtes til duell på Voss i formiddag.

Så gjenstår det å se om tonen er den samme etter løpet.

PS! Startlister til kvinnenes 10 kilometer fri finner du her, og til guttas 15 kilometer fri, Petter Northugs eneste NM-renn i år, her.