- Helt ræva

SOLDIER HOLLOW (Dagbladet): Hilde Gjermundshaug Pedersen drømte om medalje på OLs først dag. Hun ble nummer 15. - Dette var rett og slett helt «ræva», sier Hilde til Dagbladet.

Veteranen hadde stilt et skyhøyt krav til seg selv før hun la ut på den historiske fellesstarten.

- Hadde alt fungert optimalt, så vet jeg at jeg kunne ha vært med å kjempet om medaljene her, særlig hvis jeg hadde vært med i en spurt. Men ingenting fungerte i dag. Jeg ble stiv og hadde ingen sjanse til å være med videre da jeg måtte slippe rundt halvveis, sier Pedersen.

Tapte stort

For det så veldig bra ut helt fram til seks kilometer. Da lå hun i tetgruppa. Derfra og inn tapte hun nesten to minutter. Det er skremmende mye med tanke på at Pedersen vanligvis er best mot slutten av løpene.

- Kroppen fungerte ikke. Og jeg trengte kanskje denne gjennomkjøringen før de neste distansene.

Dametrener Svein Tore Samdal måtte tåle mange kritiske spørsmål etter løpet.

- Det er klart vi ikke er fornøyde med dette. Men det er lov å ha en dårlig dag på jobben. Vi legger oss ikke ned og griner, og skal reise kjerringa på neste distanse, sier han til Dagbladet.

Samdal stilte med et B-lag på distansen. Bare Pedersen og Vibeke Skofterud var levnet muligheter på forhånd. Marit Bjørgen og Maj Helen Sorkmo ble listefyll som forventet. Sistnevnte brøt til og med løpet.

- Slikt gjør man ikke. Er man frisk, så fullfører man, sier Samdal.

Trange sko

Ungjenta Vibeke Skofterud (21) fikk et brutalt møte med sitt første OL. Etterpå forklarte hun 29. plassen, knappe tre minutter bak vinneren Belmondo, med at hun hadde for stramme sko.

- De er helt nye, og jeg får ikke blodomløp i beina i det hele tatt i disse skoene. Må se å få fikset det, sa hun til Dagbladet etter løpet.

Trener Samdal synes skobortforklaringen til Skofterud er håpløs.

- Typisk Vibeke å ikke ha fikset på dette før start. Hun er en sånn type, sier Samdal.

- Men burde du ikke sørge for at jentene har bra nok utstyr til å gå fortest mulig?

- Jeg er trener, ikke materialforvalter.

Samdal lover at resultatlista på tirsdagens klassiske tikilomter blir lysere norsk lesning.

DÅRLIG START: Hilde Gjermundshaug Pedersen havnet langt bak i fellesstarten. Hun ble til slutt nummer 15.