HÅPLØST UTGANGSPUNKT: Gunn-Rita Dahle Flesjå har vunnet det som er å vinne innen terrengsykling, men gamle meritter hjelper lite når UCI-regelverket plasserer henne bakerst i startfeltet under VM i Canada i helgen.Foto: Tormod Brenna/Dagbladet
HÅPLØST UTGANGSPUNKT: Gunn-Rita Dahle Flesjå har vunnet det som er å vinne innen terrengsykling, men gamle meritter hjelper lite når UCI-regelverket plasserer henne bakerst i startfeltet under VM i Canada i helgen.Foto: Tormod Brenna/DagbladetVis mer

- Helt sinnssykt om jeg blir blant de 20 beste

Dahle Flesjå fortviler over håpløs startposisjon i VM.

|||Fra bakerste startrekke må terrengsykkeldronningen Gunn-Rita Dahle Flesjå (37) kjempe en håpløs kamp i VM.

Ett OL- og åtte VM-gull i premieskapet hjelper fint lite i terrengsykling. Da hun gjorde comeback etter å ha blitt mor for første gang, ble Gunn-Rita Dahle Flesjå plassert nådeløst bakerst i feltet.

Og der er veien fram lengre enn lang.

- Vi gjorde en test i Sveits i sommer for å finne ut hvor galt det egentlig var. Etter 500 meter med sykling, var jeg frakjørt av teten med halvannet minutt. Det er tid man aldri tar igjen. Her må UCI gjøre noe, sier Gunn-Rita Dahle Flesjå til NTB.

Lørdag er hun 56.-seedet - i bakerste rekke - når VM-starten går i Canada.

- Jeg har ingenting å stille opp mot dem som står lengst framme. Kommer jeg inn blant de 20 beste vil det være helt sinnssykt. Alt er mulig, og jeg er evig optimist, men ett sted går også grensen for det.

Stanger
Etter brutt OL-løp i Beijing for den regjerende mesteren, har superveteranen vært borte fra den desiderte verdenstoppen - selv om hun svært overraskende ble europamester i maratonsykling i fjor.

Godt inne i sitt annet år som mor til lille Bjørnar og en amputert sesong bak seg, står hun fortsatt og stanger bakerst i feltet.

Reglene i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) står på stedet hvil. Kommer man tilbake etter skade eller svangerskap, bærer det rett i bakerste rekke.

Og der blir man gjerne en stund.

- Jeg vil ta diskusjonen med UCI; ikke på egne vegne, men for alle de unge rytterne som kommer etter meg. Man bør selvsagt få sjansen til å begynne på nytt der man slapp, slik for eksempel Aksel Lund Svindal fikk da han skadet seg stygt i alpint.

Håpløst
Som eneste rytter i Merida-stallen, fikk den norske jenta fireårskontrakt før OL i 2008. Hun satser for fullt mot London-OL.

- Ikke før jeg havnet bak der selv, har jeg skjønt hvor ille det er. Det er nærmest umulig å sykle forbi flere titall ryttere på trange stier. Og forsøker man på det, er risikoen stor for velt eller teknisk trøbbel. De som må kjempe for ny kontrakt hvert år, har det håpløst, mener 37-åringen.

Rogalandsjenta er eneste norske seniordeltaker i rundbanerittene i VM. Lene Byberg (27), som vant VM-sølv i fjor, har avsluttet sesongen på grunn av feiltrening.

(NTB)
http://www.dagbladet.no/2010/09/03/sport/fotball/tippeligaen/kongsvinger/13246208/