Helt sykt, doktor

KØBENHAVN (Dagbladet): Drillos-legen Trygve Kase er mer enn alminnelig dyktig, men noen mirakeldoktor er han ikke. I løpet av noen timer stilte han likevel dramatisk nye diagnoser på to av Drillos viktigste englandsproffer. Det er et signal langt sykere enn både Petter Rudi og Ronny Johnsen.

Kvaliteten på det medisinske støtteapparatet i de engelske klubbene er forbudt tema når Drillos medisinmenn opptrer offentlig. Doktor Kase klør seg i skjeggstubbene og blir unnvikende i svarene når de kritiske spørsmålene stilles.

  • Litt fordi det tidligere har falt uttalelser som er blitt oversatt til engelsk og tolket i stykker av Kases kollegaer i de berørte klubbene.
  • Men først og fremst fordi det norske støtteapparatet langt på vei må legge seg flate i forsøket på å opprettholde en positiv og vennlig kommunikasjon med dem som faktisk har mulighetene til å påvirke nordmennenes helse nesten hver eneste dag, året rundt.

Aha-opplevelser

Drillos-samlingene utgjør ikke mange dagers avbrudd fra hverdagen hos arbeidsgiverne. Det må også det medisinske støtteapparatet ta konsekvensen av - og opptre som de sekundære hjelperne de faktisk er.

Derfor blir de siste dagenes aha-opplevelser med Petter Rudi og Ronny Johnsen ekstra vanskelige å takle for Trygve Kase og hans nærmeste menn. De konfronteres med galediagnoser og svakt oppfølgingsarbeid fra et miljø der de har minimalt med innpass og kontrollmuligheter.

Dramatisk

Rudi ble frigitt til konsultasjon hos Kase på Drillos-ledelsens forlangende, og Johnsen ville denne gangen møtt det samme kravet om han på et tidligere tidspunkt hadde meldt forfall for sjette gang på de sju siste Drillos-kampene.

  • For selvsagt er det både oppsiktsvekkende og dramatisk at Petter Rudi har vært borte fra fotballen i to måneder med en muskelplage i baksiden av låret - med diagnose fra klubben om at plagene satt i ryggen.
  • Og selvsagt er det ille at Ronny Johnsen har hinket rundt med en kneskade som allerede burde vært operert - og utelukkende fått førstehjelp på ankelen etter overfallet fra Liverpools Michael Owen.

Avler skader

Drillos-lege Kase nærmer seg status som mirakeldoktor fordi han opererer blant kollegaer som ofte har andre motiver i behandlingen av fotballspillere.

Mulig det også er et spørsmål om kompetanse, men antakelig handler det mest om en generell kulturforskjell på norsk og engelsk toppfotball:

  • I norske fotballklubber handler det om å få spillerne friske.
  • I de engelske handler det om å holde dem minst mulig sjuke.

Forklar det gjerne med alt den engelske fotballindustrien står for - på godt og vondt:

Penger, oppmerksomhet, atmosfære, tradisjon, sportslig nivå, konkurranseklima, krav, prestisje og kynisme.

Men det blir uansett en ytterst dårlig forklaring så lenge helsa til unge fotballspillere står på spill - og i verste fall en ødelagt fotballkarriere. Et ødelagt VM-sluttspill er også alvorlig nok.

Konsekvensene av et sviktende helseapparat merkes best i innspurten på lange og tøffe sesonger - som nå:

Måneder med hardt kampprogram, svært begrenset tid til restitusjonstrening og minimalt med kvalitetstrening, ender opp i plager som ofte kunne - og definitivt burde - vært forhindret på et tidligere tidspunkt.

Den siste tidas debatt om englandsproffenes dårlige fysiske form er bare en annen side av samme sak:

Sviktende fysikk avler skader.

Lønnsom

Drillos omdiskuterte utprøving av diverse VM-kandidater kan fort vise seg langt mer lønnsom enn mange har trodd:

  • Spillere som Claus Lundekvam og Erik Hoftun har fått sjanser til å demonstrere at de kan gjøre en god jobb for Ronny Johnsen. I kveld er det Dan Eggens tur.
  • Vidar Riseth har allerede vist at han kan vokse inn i trøya til Petter Rudi. Derfor spiller han heller ikke fra start mot Danmark. Det er viktigere for Drillo å gi Frank Strandli og Håvard Flo en sjanse til å avgjøre duellen om å være hodespesialist på midtbaneflanken.

Men den siste treninga før Drillos' siste bortekamp i VM-oppkjøringa handlet vel så mye om dem som ikke er på banen denne gangen heller: Petter Rudi - og først og fremst Ronny Johnsen.

Det er ikke så frytkelig ille at de er borte - Drillo har dyktige erstattere. Men det er ille at ikke skadene deres er det.

<B>SYKT:</B> Drillos-lege og Trygve Kase må nok en gang registrere at Ronny Johnsen ikke er klar for Drillos. Både Ronny og Petter Rudi kom til Kase med tydelige tegn på at den medisinske oppfølgingen i England ikke holder ønsket standard.