Helt sykt, Thor

En forkjølet Thor Hushovd sjokkerte alle med sitt tidlige brudd. Selv er han mest overrasket over at ikke flere ble med.

Allerede da løperne posisjonerte seg før start, hadde Hushovd tankene rettet mot et brudd i løpet av de første kilometerne. Derfor plasserte han seg helt i første linje på startstreken.

-  Jeg hadde tenkt litt på dette allerede før rittet, men det var ikke for å vinne spurten jeg gikk i brudd, sier Hushovd.

-  Håpet mitt var at fem-seks mann ble med, og at vi kunne skaffe oss et forsprang inn i bakken. Dette ville gi meg sjanse til å kjøre mitt eget løp i stigninga, forklarer han.

-  Men gruppa ble ikke stor nok.

For langt igjen

Han fikk bare med seg Samuel Dumoulin, som tidlig slapp taket på Grimstad-ryggen. Idet stigninga opp mot Col de Madeleine begynte, hadde Hushovd rundt sju minutters ledelse på hovedfeltet.

Men nordmannen var totalt uten selskap, og ei gruppe klatrere spiste seg jevnt og trutt innpå. Åtte kilometer før toppen var gruppa, anført av etappevinner Alexander Vinokourov, forbi Thor.

-  Det var for langt igjen av stigninga til at jeg klarte å henge på, sier Hushovd, som dagen før etappen fikk økt medisineringen mot en plagsom forkjølelse.

 INNBITT:  Thor Hushovd med franskmannen Samuel Dumoulin på hjul. Foto: EPA
INNBITT: Thor Hushovd med franskmannen Samuel Dumoulin på hjul. Foto: EPA Vis mer

De første symptomene kom søndag - samme dag som nordmannen sleit med magetrøbbel. Tirsdag forverret den seg.

Snørr og hoste

-  Han hadde problemer før hviledagen, og de fleste i apparatet rundt Thor husker fortsatt hvor plaget han var i fjor. Vi vil ikke at det skal skje igjen, sier trener Atle Kvålsvoll.

-  Det er snakk om en forkjølelse, med vanlig snørr og hoste. Men det er natt og dag sammenliknet med det han sleit med i fjor, understreker Kvålsvoll.

Et par timer etter målgang kunne Thor Hushovd konstatere at sykdommen ikke var blitt verre etter gårsdagen, av flere kalt Tourens verste etappe.

-  Jeg hostet ikke spesielt, så det var oppløftende. Jeg føler meg sterk, selv om jeg var sliten i den siste stigninga.

Norsk dag

-  Thors brudd i dag gir laget og ham selv oppmerksomhet. Han setter seg i respekt med slike løp, mener Atle Kvålsvoll.

Og i dag spår treneren en ny dag i rødt, hvitt og blått - ikke bare fordi det er Frankrikes nasjonaldag.

-  Kurt Asle Arvesen har lenge flagget dette som en etappe for ham. Nå har han fått spart seg i «bussen» to dager, og det blir spennende å se om han får sjansen til å holde inn i dag. Dessuten kan kanskje Thor kjempe om de to spurtene som kommer før alle stigningene, sier Kvålsvoll.

-  Jeg kommer til å følge med, for jeg føler meg veldig sterk. Her gjelder det bare å være på hogget, sier Hushovd.

Skal satse hardt

Kurt Asle Arvesen bekrefter overfor Dagbladet at han har mål om å hevde seg i kampen om etappeseieren.

-  Jeg er motivert, og skal satse hardt. Men jeg må ha den rette flaksen, ikke minst når bruddet går. Og jeg må sykle med de rette folkene.

Han har allerede fått klarsignalet for å kunne satse på etappeseieren - fra CSCs sportsdirektør Bjarne Riis.

-  Ingen problemer, jeg kjører for meg selv, sier Arvesen til Dagbladet.

PS! Med all respekt for Thor Hushovd og hans tapre initiativ - i går ble Oscar Sio Pereiro dagens mann. I jakten på å hente inn Botero og Vinokourov ble han plutselig mest opptatt av å spise, og misset en ikke altfor krapp høyresving. Spanjolen forsvant ut av veien, TV-bildene sa ingenting om hvor bratt det var, og det hele virket dramatisk. Men Pereiro kom seg raskt på veien igjen, og tapte ingenting på sin sløve manøvrering.