Helt til himmels

Glem Figo. Portugal har fått en ny folkehelt. I dag snakker alle om keeperen Ricardo.

LISBOA (Dagbladet): For makan til resolutt keeper-oppvisning har verden aldri sett. Det begynte med utpsykingen av David Beckham. Som en matador ser oksen inn i øynene, gikk Ricardo bort til Beckham før den første straffen og glodde ham olmt i øynene.

Stjal straffen

Beckham tok to skritt tilbake, demonstrativt, og Ricardo fikk tilsnakk av dommeren. Men utpsykingen hadde nok sin effekt. Staffen gikk himmelhøyt over, og Ricardo og Portugal hadde overtaket de trengte i straffesparkkonkurransen.

Men selve klimakset kom da Darius Vasell gikk fram for å ta sitt straffespark. Da vrengte Sporting Lisboa-keeperen av seg keeperhanskene. Vasell måtte ha lagt merke til det, for kroppsspråket i forkant, og selve skuddet, var så puslete og usikkert, at Ricardos grep garantert hadde virket.

Ricardo hadde knapt jublet ferdig etter redningen, før han løp bort til venstrebacken Nuno Valente som var på vei bort for å ta hjemmelagets syvende straffe. Ricardo stjal ballen fra Valente, la den på ellevemeteren, og dundret inn målet som sendte EM-arrangøren til himmels. Og der og da hadde Portugal fått en ny fotballhelt. Underst i en haug med 22 spillere.

KAMPFAKTA

Fotball-EM, kvartfinale Portugal-England 2- 2 e.o. 6- 5 på straffer. Mål: 0- 1 Michael Owen (3), 1- 1 Helder Postiga (83), 2- 1 Rui Costa (110), 2- 2 Frank Lampard (115).
Tilskuere: 60 000.
Dommer: Urs Meier, Sveits.
Gult kort: Steven Gerrard, Gary Neville, Phil Neville, England, Costinha, Deco, Ricardo Carvalho, Portugal.

Gamblet

Og Portugal har mye å takke keeperen for. Det så lenge stygt ut for hjemmelaget. Og i går var det definitivt ikke dagen for de gamle heltene. På 1- 0 til England, og kvarteret før slutt, gjorde Luiz Felipe Scolari grepet som snudde kampen: Han tok ut kapteinen Luis Figo.

Og da hang geipen på Figo så langt ned på bakken at den nesten subbet nedi. Figo tok seg ikke bryet med å gå bort til sidelinja for å ønske Helder Postiga lykke til. Han forlot banen ved dørlinja, og gikk rett i garderoben uten å løfte blikket fra gresset en eneste gang.

Tørre nevene

Men Scolaris gambling med å ta ut Figo viste seg nok en gang å være rett. Bare åtte minutter senere nikket Postiga inn utligningen og sikret ekstraomganger. Og da også innbytter Rui Costa sendte Portugal til himmelen etter 110 minutters spill, så var Scolaris taktiske disposisjoner nok en gang blitt geniale.

Men det som for evig og alltid vil bli husket fra denne kampen var Ricardos fantastiske opptreden. Uten hansker, og i bare tørre nevene.

Reddet:</B> Har redder Ricardo strafen fra Darius Vasell - etter at han har kastet hanskene.
Gullstol: Portugals største fotballstjerne i øyeblikket, keeperen Ricarda, løftes mot himmelen av midtstopper Jorge Andrade