- Helt uforsvarlig

Sa Roar Ljøkelsøy. Rett etter ble unggutten Thomas Morgenstern tatt av vinden.

Den 17-årige østerrikeren falt stygt og pådro seg beinbrudd. Først da ble lørdagens hopprenn i Kuusamo avbrutt og avlyst.

I fjor var det sprengkulde, og konkurranser ble avlyst i Kuusamo.

Fredag sviktet tidtakersystemet.

Lørdag brukte juryen altfor lang tid før de avbrøt 1. omgang i hopp. Først etter at 66 av de 74 (alle skulle få hoppe 1. omgang fordi kvalifiseringen ble avlyst på grunn av vinden), sa de at nok var nok.

Da var det gått to og en halv time siden rennet startet. Pausene var mange mellom vindkulene.

Den ene etter den andre av hopperne som kom seg velberget ned var oppgitt.

- Jeg måtte vente en halvtime. Jeg tror aldri jeg har ventet så lenge før et hopp. Det var... luftig. Det var som å hoppe i motvind. Da jeg kom ut av hoppet, fikk jeg bare Den i trynet, sa Sigurd Pettersen.

- Jeg var heldig som landet, kommenterte tyskeren Martin Schmitt tørt.

Slo ut

Etter nye pauser var det endelig Roar Ljøkelsøy med startnummer 65 sin tur. Han landet småpent på 106 meter, men viste fram for hele verden hva han mente da han demonstrativt slo ut med armene nedover hele unnarennet og på sletta.

Veteranhopperen fra Orkdal likte seg ikke.

- Helt uforsvarlig. Ut fra hoppet kom vinden både forfra og på skrå. Det er over kulen det er farlig. Kommer du forbi den, er du berget, sa Ljøkelsøy.

Ljøkelsøy fikk vist hvor rett han hadde mens han sto og snakket med de norske journalistene.

Brudd

På startnummeret bak ble nemlig østerrikeren Thomas Morgenstern tatt av en skikkelig vindkule lenge før han var kommet til kulen.

Han deiset i bakken to ganger, begge gangene landet han på ryggen. Skiene løsnet. Han ble straks ført inn i en ambulanse og kjørt til sykehus.

Ljøkelsøy bare ristet på hodet og gikk i smørebua.

- Det ser ut som om han har pådratt seg et brudd i den ene leggen, sa Østerrikes sportssjef Toni Innauer.

- En hopper har to muligheter: Enten stoler du på juryen, eller så trekker du deg. Vi valgte å stole på juryen. De pleier å gjøre det bra, men denne gangen tok de feil, sa Innauer.

Parodi

- Det var for dårligere forhold til å slippe utfor så mange, så lenge det var så mange urutinerte med, sa Norges landslagstrener Mika Kojonkoski.

Sportssjef Jan-Erik Aalbu var mer kritisk.

- De måtte kjøre bort en unggutt på 17 år, før de stoppet rennet. Jeg håper ikke han får ødelagt resten av sesongen. Det var ikke så mange som hadde problemer med vinden, men det var mange nok. De burde ha stoppet mye før. Det utviklet seg til en parodi, mente Aalbu.

- Juryen er satt til å gjøre en best mulig jobb, og de har vanskelige avgjørelser å ta. Men i dag var det ikke bra. De stoppet til slutt, men de burde ha gjort det mye, mye tidligere, fastslo Aalbu.

- Det har skjedd det samme før, og kommer helt sikkert til å skje igjen, mente Jan-Erik Aalbu.

(NTB)

FALT STYGT: Thomas Morgenstern