Helt ute å sykle

Én centimeters feilberegning og Eskil Rønningsbakken (23) styrter 800 meter ned i steinura. Uten line eller sikkerhetsnett syklet han søndag 45 ganger ut på et lite stativ på toppen av Trollveggen - og holdt balansen helt i ro uten å holde styret.

Forberedelser og trening har tatt ni måneder, konsentrasjonen er fullstendig, blikket fastfrosset - og Åndalsnes ligger 1500 meter nede i dalen. Trollveggen i Romsdal - Europas høyeste loddrette fjellvegg - er nå også erobret på sykkel.

Stativet har han montert selv, etter å ha båret det opp sammen med 120 kilo annen bagasje inkludert sykkel. Stativet er flere meter langt, bardunert fast med kiler inne på platået og stablet med stein for å skape motvekt. Ingen har tidligere gjennomført stuntet.

- Og det er tvilsomt om noen kommer til å gjenta det, sier Eskil selvsikkert. Han er fra Vallset i Hedmark, men bor i Brasil, der han livnærer seg som sirkus- og stuntartist.

I fjor gjorde han seg bemerket ved å stå på hendene på kanten av Prekestolen i Rogaland. Dessuten har han hengt etter tærne i toppen av Eiffeltårnet.

- Dette stuntet er verre enn å stå på hendene på Prekestolen, fordi det innebærer et element ekstra - sykkelen. Tre parter skal samarbeide: stativ, sykkel og kropp. Og selvfølgelig hodet. Jeg hadde ikke lagt det igjen nede i Åndalsnes, hvis noen skulle tro det, sier Rønningsbakken.

Målet hans er å bringe kunsten til et høyere nivå enn tradisjonelt sirkus og til nye steder.

OFF ROAD: Det kreves enorm selvdisiplin når Eskil Rønningsbakken balanserer på sykkel på toppen av Trollveggen - 1500 meter over Åndalsnes, der Rauma snor seg.