Helt uten hansker

Ricardo kastet hanskene og sendte Portugal til EM-semifinalen. Beckham bommet på enda en straffe.Se bilder fra kampen! Dramaet minutt for minutt

(Dagbladet.no): England sjokkstartet mot Portugal i Lisboa i kveld, og tok ledelsen allerede etter 3 minutter. Michael Owen forfulgte en langpasning ingen trodde skulle komme fram, men Costinha stusset ballen ned i beina hans. Owen vendte, og vippet ballen over hodet på Ricardo.

Resten av omgangen var ganske jevnspilt, men England så hele tiden ut til å ha kontroll.

Defensiven avgjorde

Men i andre omgang kom det et helt annet engelsk lag på banen. Borte var angrepsviljen, og det aggressive presset fra midtbanen. I stedet ble laget liggende tilbake på banen, med Owen ensom på topp.

Portugal tok naturlig nok over initiativet i kampen, uten at de klarte å skape de helt store sjansene. Portugiserne angrep veldig trangt i midten, og England klarte å blokkere hvert eneste forsøk.

Men innbytteren Simao ville det annerledes. Et innlegg fra kanten traff Helder Postiga på fem meter. Postiga gjorde ingen feil og styrte innlegget opp i krysset. Sju minutter før full tid.

Da kunne man tydelig se smerten i Sven Göran Erikssons ansikt.

Den smerten ble vel ikke mindre da Urs Meier fra Sveits anullerte Sol Campbells mål på overtid. Alle trodde kampen var avgjort, men Meier anullerte korrekt for angrep på keeper. John Terrys arm rundt Ricardos skulder hindret keeperen. Uten at han hadde hindret målet uten den.

Ekstraomganger

Heller ikke i ekstraomgangene klarte England å ta tilbake grepet i kampen. Eriksson hadde byttet ut Rooney med skade, og Scholes og Gerrard av uvisse årsaker.

Innbytterne klarte aldri å sette sitt preg på kampen.

I stedet var det en annen innbytter som markerte seg. Rui Costa holdt Terry unna, og fra seksten meter banket han ballen i tverrliggeren og ned. Med ti minutter igjen av andre ekstraomgang så det ut som om kampen var avgjort.

Kampen som ikke ville dø

Men den første kvartfinalen i dette EM-sluttspillet var en thriller til det siste. Gry Neville kranglet til seg en corner fem minutter før slutt. Den la Beckham på hodet til John Terry.

Terry headet den ned til en umarkert Frank Lampard på fem meter. Lampard hadde all verdens med tid og rom, vendte, og banket ballen inn i nettet.

Resultat: En nervepirrende straffesparkkonkurranse.

Beckham-bom igjen

Foran svingen med de portugisiske supporterne gikk kaptein David Beckham fram for å ta den første straffen. Ricardo prøvde å psyke ham ut, og klarte muligens akkurat det.

For andre gang i mesterskapet bommet Beckham på et straffespark. Denn gangen gikk ballen over mål.

Og da så det svart ut for England.

Men kampen ville selvfølgelig ikke dø.

Keeperhelten

For da Rui Costa skjøt over på Portugals tredje straffe var det kamp igjen. En kamp som gikk helt til den sjuende straffen.

Darius Vassell lompet ballen mot Ricardos venstre hjørne. Der lå han, uten hansker, og fistet ballen utenfor målet.

Og dramaet var ikke slutt der. En hanskeløs Ricardo sendte vekk den neste portugisiske straffeskytteren. Han ville ta den selv. Fortsatt uten hansker knallet han ballen nede til høyre for David James.

James var sjanseløs, England røk ut av EM, og Ricardo er den nye portugisiske nasjonalhelten.

Hva Svennis gjør etter EM vil vise seg. Men den defensive innstillingen i andre omgang kostet England en plass i semifinalen. En plass de hadde kontroll på til de valgte å forære Portugal initiativet.

JUBEL 1: Ricardo har akkurat sett at Beckham har satt straffen utenfor. Beckham fortviler.
JUBEL 2: Og her redder en hanskeløs Ricardo Vassells straffe. Nå blir det byste av keeperen i Portugal.