PROMILLESIKTET: To menn i tjueåra er siktet for promillekjøring etter at Petter Northugs luksusbil krasjet i et autovern i Trondheim i natt. Foto: Henrik Sundgård, Nyhetstips.no
PROMILLESIKTET: To menn i tjueåra er siktet for promillekjøring etter at Petter Northugs luksusbil krasjet i et autovern i Trondheim i natt. Foto: Henrik Sundgård, Nyhetstips.noVis mer

- Helt utenkelig med betinget reaksjon. Dette vil bety soning

Advokat Mette Yvonne Larsen tror det blir fengselsstraff etter promillekrasj med Petter Northugs bil.

(Dagbladet): - Forutsatt at promillen er på mer enn 0,5, straffes promillekjøring så å si alltid med ubetinget fengsel i tre uker eller 30 dager. I tillegg får man en bot på halvannen månedslønn, sier advokat Mette Yvonne Larsen til Dagbladet.

Petter Northugs luksusbil, en Audi A7, kjørte i halv seks tida i morges inn i et autovern. To menn befant seg i bilen på ulykkestidspunktet, den ene født i 1986, den andre i 1991.

Begge er siktet for promillekjøring.

Kragebeinsbrudd Da politiet kom til ulykkesstedet var bare én av de siktede der. Mannen hadde pådratt seg kragebeinsbrudd i ulykken.

Den andre siktede hadde stukket fra stedet, og ble funnet av politiet på en adresse i Byåsen i Trondheim.

Petter Northugs manager, Are Sørum Langås har bekreftet at ulykkesbilen tilhører skistjernen, men det er ikke brakt på det rene om Northug befant seg i bilen eller ikke.

- Flere overtredelser Politiet har ennå ikke kunnet opplyse om hvor høy promille de to siktede har hatt.

- Denne saken synes å ha flere selvstendige overtredelser av vegtrafikkloven. Fyllekjøringa alene vil bli straffet med ubetinget fengsel om promillen var høyere enn 0,5. Men her er det også snakk om andre overtredelser som kan virke skjerpende, sier Mette Yvonne Larsen.

Advokaten sikter til at den ene av mennene i ulykkesbilen stakk fra stedet.

- Det er straffbart i seg selv å stikke av. Man har også en hjelpeplikt etter vegtrafikkloven. I denne saken forlot en av de siktede en som var skadd. Å etterlate personer i hjelpeløs tilstand er også straffbart i seg selv, sier Larsen og utdyper:

- Jeg vil anta at dette vil bety ubetinget fengselsstraff av en viss varighet. Det er helt utenkelig med en betinget reaksjon. Dette vil bety soning, sier den profilerte advokaten.

- Tragisk De to personene som var i Northugs bil er siktet for promillekjøring. Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk mener at dersom det er tilfelle, er det svært alvorlig.

STRAFFERETTSEKSPERT: Advokat Mette Yvonne Larsen sier fyllekjøring nærmest er ensbetydende med ubetinget fengselsstraff, forutsatt at promillen var høyere enn 0,5.
Foto: Nina Hansen
STRAFFERETTSEKSPERT: Advokat Mette Yvonne Larsen sier fyllekjøring nærmest er ensbetydende med ubetinget fengselsstraff, forutsatt at promillen var høyere enn 0,5. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Når jeg ser sånne saker, tenker jeg at det uansett er tragisk. Det gjelder både den som eventuelt har kjørt i promille og for dem som er blitt utsatt for faren, sier Johansen.

Han mener folk har en tendens til å undervurdere den økte risikoen ved å kjøre i ruspåvirket tilstand.

- Om det dreier seg om alkohol, virker det på den måten at du opplever at du selv er en god sjåfør, evnen til selvkritikk blir dårligere, mens selve kjøreferdighetene er jo vesentlig redusert. Vurderingsevnen blir dårligere og reaksjonsevnen svekkes.

Johansen sier at en uhyggelig trend de siste åra har vært promillekjøring i høy fart.

- I dag opplever vi at det er mer ekstrem kjøring, og at den som kjører med promille eksponerer seg selv og andre for større fare enn det som var vanlig tidligere, sier Johansen.