Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut
DØDE 8. JULI: Den tidligere alpinisten ble 54 år gammel. Vis mer

- Helt uvirkelig

Finn Christian Jagge gikk bort onsdag. Nå er flere av hans tidligere lagkamerater i sorg.

I dag meddelte familien at Finn Christian Jagge har gått bort. Jagge ble 54 år gammel, og gikk bort på Ullevål sykehus i Oslo.

Kjetil André Aamodt, tidligere lagkamerat og venn, sier at det er «nitrist».

- 54 år … Det er altfor tidlig. Han levde et aktivt liv, hadde operert knærne og var klar for veteranrenn og jakt. Han hadde også to fine barn. Dette er utrolig trist. Han er en av de største profilene vi har hatt i norsk idrett. Han var allsidig og kjapp i replikkene, sier Aamodt til Dagbladet.

- Hvilket øyeblikk husker du best med ham?

- Det må være OL-gullet i 1992. Jeg husker at det var 2,2 millioner som så rennet på NRK. Han leverte en helt rå andre omgang og snøt Alberto Tomba for OL-gullet, sier Aamodt.

Live-published photos and videos via Shootitlive

En av hans gode venner og alpint-kolleger, Ole Kristian Furuseth, sier at det er en utrolig trist dag.

- Det er ufattelig og et sjokk at «Finken» er borte. Han betydde veldig mye for meg da vi var på lag sammen, og han har etter det alltid vært en god venn. Finn hadde alltid en god replikk på lur og hadde en rå fysikk og innstilling til trening. Jeg minnes alle de flotte opplevelsene vi hadde sammen. Vi tenker på Trine-Lise, barna og resten av familien, skriver Furuseth i en SMS til Dagbladet.

Tidligere alpinist og nå programleder Tom Stiansen sier det er forferdelig trist å miste ham.

- Det at en mann i sin beste alder blir revet bort på den måten er helt uvirkelig, sier Stiansen til Dagbladet.

Han avslører at han snakket med «Finken» for bare ei uke siden.

- Han sa at moralen er at vi over 50 må dra til legen dersom vi er dårlige, sier Stiansen.

- Jeg vil huske ham som den personen som tålte smerte best i treningssammenheng, men også når det gjelder skader. Han vant jo et OL-gull, der bare et av fire korsbånd var intakt. Han var en skikkelig hardhaus og et forbilde i så måte, fortsetter han.

- Har du et minne du vil trekke fram?

- Jeg vil trekke fram måten han ga seg på. Han kjørte siste renn i smoking. Det var veldig i tråd med hans personlighet, forteller Stiansen.

Sjokktilstand

Hans Petter «Burre» Buraas og Jagge var både lagkamerater og konkurrenter i en årrekke.

TRIST: Tom Stiansen.
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
TRIST: Tom Stiansen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

45-åringen, som vant OL-gull fra Nagano, forteller at han hadde troa på at det skulle gå veien helt til det siste, og sier at han fortsatt er i «sjokktilstand» når Dagbladet ringer:

- Han og Ole Kristian Furuseth var gallionsfigurer og forbilder for meg, sier Buraas til Dagbladet

Buraas konkurrerte for samme klubb (Bærum Skiklubb) som Jagge, og har kjent ham i mange, mange år.

- Hva er ditt beste minne med ham?

- Jeg og samboeren var på ferie med ham og Trine-Lise (kona) i Los Angeles og Vail. Det var ekstremt hyggelig og et minne for livet. Vi har også knivet sammen om å vinne verdenscupseire en rekke ganger. Jeg husker også avslutningen i 1998-sesongen, da jeg, Alberto Tomba og Finken var på pallen sammen, veldig sterkt, sier Buraas.

Tragisk

Tidligere lagkamerat Harald Christian Strand Nilsen vil huske Finken som en person som aldri ga opp:

GODE VENNER: Hans Petter Buraas og Finn Christian Jagge, her sammen med Andrine Flemmen under VM i 1999. Foto: Erik Berglund / Aftenposten / NTB Scanpix
GODE VENNER: Hans Petter Buraas og Finn Christian Jagge, her sammen med Andrine Flemmen under VM i 1999. Foto: Erik Berglund / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg mottok beskjeden med sjokk. Vi visste at han var syk en periode, men det er tragisk at det blir slik, sier tidligere alpinist Harald Christian Strand Nilsen til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Vi hadde det mye morsomt sammen, og i alpinmiljøet var vi som en familie. Det blir veldig nært, selv om vi ikke har så mye kontakt den siste tida. Du lærer folk å kjenne på en helt annen måte. Han var en veldig positiv og glad type. Han ga seg aldri. Han var et ordentlig konkurransemenneske, forteller Strand Nilsen.

Årets verdenscupvinner i alpint, Aleksander Aamodt Kilde, forteller at han husker Finn Christian som en rå alpinist:

- Han har meritter mange (meg inkludert) bare kan drømme om. Det jeg husker ham mest for er hans blide og imøtekommende vesen. Han var alltid supportiv. Mine tanker går til hans nærmeste, sier Aamodt Kilde.

- Naturlig midtpunkt

Atle Skårdal, som var blant hans lagkamerater, sier at bortgangen kom som et sjokk.

- Vi fikk alle beskjed om at han var på bedringens vei, og at han hadde kommet over den verste bølgen. Så fikk vi beskjed om at det hadde snudd og blitt verre, og at det så veldig dårlig ut. Sjokket ble komplett i dag da vi fikk beskjeden, sier Skårdal til Dagbladet.

Han sier videre at «Finken» alltid hadde energi og var en sprudlende type.

- Han var en meget oppegående fyr og et naturlig midtpunkt i gruppa. Han var alltid i godt humør og hadde ikke tid til å slappe av, som noen av oss andre, forteller han.

Som mange andre, beskriver Skårdal sin kompis som en dedikert idrettsutøver.

- Han kjørte i OL under et forhold som gjorde at ting ble veldig vanskelig for ham. Han kom fra en liten nasjon, med begrenset erfaring og rutine innen alpint. Han kjempet mot de store fra utlandet, og han var uredd og respektløs innen idretten. Dermed oppnådde han store ting, sier Skårdal.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!