GLEDESSCENER: Håndballgutta jubler etter å ha løpt fra Sverige i den viktige VM-kampen. Seier 30 - 27 betyr at semifinaleplassen avgjøres på onsdag. FOTO: Lisse Åserud / NTB scanpix
GLEDESSCENER: Håndballgutta jubler etter å ha løpt fra Sverige i den viktige VM-kampen. Seier 30 - 27 betyr at semifinaleplassen avgjøres på onsdag. FOTO: Lisse Åserud / NTB scanpixVis mer

Norge Håndball-VM 2019

HELT VILT: Disse gutta løp Sverige i filler!

En av de største triumfene i norsk herrehåndball.

DET var en gang det pinligste for en svensk landslagsspiller i håndball var å tape for Norge, men det begynner å bli noen år siden. Nå er tidsregningen en annen for naboene. De avsluttet kveldens nederlag med å ha seks sekunders mulighet til å begrense tapet til to mål, og klarte det ikke.

Spillet har aldri gått fortere i internasjonal håndball, og vi har aldri hatt et bedre herrelandslag. Det er et lykkelig sammentreff uavhengig av hvordan det til slutt går når den skandinaviske kampen mellom Danmark, Sverige og Norge om semifinale-plassen skal avgjøres på onsdag.

All denne spenningen holder seg fordi den dyktige treneren Christian Berge i løpet av de siste årene har utviklet et ungt norsk lag med kvalitet til å vinne avgjørende kamper mot verdens beste lag.

At det skjedde på nytt nettopp mot Sverige i turneringens hittil viktigste kamp for oss, gjør heller ikke så mye.

FOR det var jo hos legendariske «Bengan Boys»; det svenske landslaget til Bengt "Bengan" Johansson som vant VM i 1990 og regjerte i verdenstoppen med medaljer i samtlige internasjonale mesterskap fram til 2002, at spillergruppa holdt seg med en egen «Norgesklubb».

Medlemskriteriet i klubben var bare ett:

  • Du måtte ha tapt for Norge i håndball.

I praksis betydde det at samtlige medlemmer i «Norgesklubben» hadde vært på banen i en tullekamp i februar 1992 som endte med et sjeldent svensk tap, og ble minnet om det.

Akkurat den svenske overlegenheten er til å forstå. Neste gang Norge slo de svenske håndballgutta var i Tunisia-VM i 2005; altså 13 år seinere. Da var vi med 7.plass for første gang bedre i et mesterskap enn Sverige som ble nummer 11. Gullalderen var definitivt over.

SÅNN kan være vanskelig å forstå for de som er ekstra godt vant. Som Magnus Wislander for eksempel; det største navnet på «Bengan Boys»; en gang kåret til århundrets beste håndballspiller.

Forleden vakte han oppsikt hjemme i Sverige med å slå fast at han ikke hadde hatt noen problemer med å spille på det nåværende svenske landslaget:

- Jeg hadde holdt lekestue med dagens spillere, fastslo Wislander til Dagens Nyheter.

Det skjedde forhåpentligvis med et lite smil for Wislander vet ellers hva han snakker om som Radiosportens ekspert i VM. Etter disse svenske gullårene, er håndball blitt et ganske annet spill. Der Wislander nå etterlyser blikk, strategi og følelser for å bryte ned etablert forsvar, er tempoet skrudd så høyt at nye ferdigheter preger sporten.

FØR kveldens kamp hadde de svenske spillerne avlyst enhver feiring av egne mål. De siste dagene har svensk presse utropt Norge til «verdens beste kontringslag». Det har vært dekning for den beskrivelsen i VM-statistikken der lå Norge på topp i kontringer etter seks kamper både i uttelling og antall forsøk.

Og så kom den syvende. Til og med mot Sverige.

Den viste at statistikk ikke behøver å være verken løgn eller forbannet løgn.

FOR om det ellers i verden er tre typer løgner, viste denne kampen at ryktet om de norske guttas hurtige omstilling var sant. Og at svenskene selv ikke var stort dårligere.

Til sammen ble det en oppvisning i moderne håndball, og ga en herlig, sammenhengende sportsopplevelse. Ren propagandahåndball altså; mellom to av mesterskapets beste lag.

Men med Norge som det klart raskeste.

topper håndballgutta VM-statistikken over kontringer med 58 mål på 65 forsøk. Ingen har prøvd oftere, og ingen har scoret mer. Det gir en treffprosent på fine 89, og et svar på hvor langt i utviklingen dette laget har kommet.

Underveis i denne herlige seieren kom det også noen angrep der selv Magnus Wislander må ha fundert på om sporten hans likevel hadde utviklet seg. Som for eksempel i de drøye to minuttene da Norge snudde 12 - 13 til 16 - 14 og ble borte for naboen for godt med Magnus Jøndal hele tida noen rappe steg foran .

Stort raskere blir ikke håndballen.

Ikke vakrere heller.

er det noen blomster å dele ut. Selvsagt til Magnus Jøndal for alle målene (11 på 12 forsøk) , til Sander Sagosen for sjefsjobben på banen og de kraftfulle en mot en passeringene, til Christian O'Sullivan fordi han ofret alt, hele laget for gutsen og trener Berge for de perfekte målvaktsbyttene i en kamp der ingen av de ellers fire gode keeperne dominerte.

Og så sørget Berge for at unggutten Magnus Abelvik Rød kom seg inn på høyrebacken tidsnok til å bli en viktig bidragsyter til en av håndballguttas aller største seire. Magnus er bare 21 år, men har rukket både å etablere seg i den tyske Bundesligaen og bli en del av løftet fram mot tidenes beste norske landslag i håndball.

Da passet han inn på en kveld da Norge slo Sverige i en flott, tidsriktig håndballkamp der ingen ting var pinlig for noen ute på banen.

Det var bare nydelig idrett.